Zuurdesembrood met een starter. Vanaf nu brood uit eigen oven!

Al geruime tijd wil ik een keer zuurdesembrood maken met een starter. Dat duurt een week, tenminste als je een eigen starter wil maken. Deze periode is minder leuk. Aan de andere kant heb ik nu wel de ruimte om dit soort dingen te doen. Zelf een zuurdesembrood maken op basis van een eigen starter. Het vraagt even wat tijd, maar het is echt de moeite waard. En eenmaal een starter gemaakt hoef je dat niet nog een keer te doen. Het vraagt wel onderhoud, maar het is beperkt. En het levert je heerlijk zuurdesembrood op.

Zuurdesembrood met een starter

Patrick Ryan en overheerlijk bijzonder brood

Een paar jaar geleden kreeg ik een receptenboek voor brood, Bread Revolution, van Duncan Glendenning en Patrick Ryan. De recepten zijn duidelijk en de broden overheerlijk. brood met blauwe kaas en walnoten bijvoorbeeld. In het boek stond ook een recept voor zuurdesembrood en hoe dat werkt met een starter. Ik vond het dan ook niet vreemd dat ik Patrick Ryan tegenkwam op YouTube. Ik was op zoek naar een recept voor zuurdesembrood. Voor mij een hernieuwde kennismaking. Ik vind hem fijn omdat hij no nonsens is en alles goed en duidelijk uitlegt. Bovendien werkt het zoals hij aangeeft. Zijn idee om een pyrex schaal te gebruiken is simpel en tegelijkertijd geniaal. Hieronder vindt je het recept en bereidingswijze, maar kijk vooral naar zijn filmpje. En als je dan toch bezig bent. Je kan de starter ook gebruiken om heerlijke pizza te maken.

pyrex schaal voor starter zuurdesem

Zuurdesembrood. Hoe maak je een starter?

ingredienten starter

Het maken van een starter voor zuurdesembrood is niet zo ingewikkeld. Het vraagt vooral geduld. Ik heb verschillende manieren gelezen. De een start met weinig bloem, 50 gram, de ander begint met 100 gram. De een legt een doek op het potje, de ander een deksel. En ga zo maar door. Ik heb nu verschillende methoden geprobeerd en het maakt echt niet uit of je met 50 gram bloem begint of met 100 gram. Het gaat erom dat je dezelfde hoeveelheid bloem en water gebruikt. En dat doe je dan minimaal 5 dagen lang elke dag. Het beste kan je meel van de molen gebruiken en dan roggemeel of een combinatie van roggemeel en volkorenmeel. In ieder geval meel waar zoveel mogelijk gluten in zitten.

Hoe gebruik je een starter voor zuurdesembrood?

Zuurdesembrood met een starter

Je bewaart de starter voor je zuurdesembrood buiten de koelkast. Wat je ook gebruikt, zorg dat er lucht bij kan. Je starter begint na een paar dagen een beetje te ruiken zoals azijn ruikt. Als je je starter niet gebruikt dan zet je deze afgesloten in de koelkast. Daarom wordt vaak geadviseerd een weckpot te gebruiken. Die kan je makkelijk open en dicht doen. Een dag voordat je de starter gaat gebruiken haal je deze uit de koelkast. Stel dat je op zaterdag brood wilt bakken, dan haal je de starter op donderdag uit de koelkast. Als je het recept leest, wordt duidelijk waarom.

Op de dag dat je het brood wilt eten hou je rekening met 1,5 uur bereidingstijd. Als je bijvoorbeeld om 12.30 wilt lunchen zet je om 10.45 de oven aan. Het brood heeft 50 minuten nodig om te bakken en ongeveer een half uur om af te koelen. Je kan je starter voor zuurdesembrood blijven voeden of in de koelkast houden voor volgend gebruik. Dat is afhankelijk van hoe vaak je broden wilt bakken. Maar geloof me, één keer een starter gemaakt hou je niet meer op met zuurdesembroden bakken.

zuurdesem

Recept zuurdesembrood

Ingrediënten (voor 2 broden)

  • 800 gram bloem (eigen keuze: wit, volkoren, spelt)
  • 460 ml. water
  • 10 gram zout
  • 320 gram starter voor zuurdesembrood

Bereidingswijze zuurdesemdeeg

Zuurdesembrood met een starter
  • Twee dagen voordat je je zuurdesembrood gaat maken haal je de starter uit de koelkast.
  • Doe de ingrediënten in een kom en kneed het goed door.
  • Hoe lang dit duurt verschilt. Meestal wordt gezegd 8 tot 10 minuten, maar het kan ook langer of korter duren.
  • Let vooral op hoe je deeg eruit ziet.
  • Als je volkorenbloem gebruikt zal je merken dat het deeg natter is.
  • Blijf goed luchtig kneden. Totdat het deeg niet meer aan je vingers kleeft.
  • Maak er een bal van.
  • Leg het terug in de schaal, zet het afgedekt weg en laat het 3 uur rijzen.

Bereidingswijze zuurdesembrood

brood bakken
  • Na 3 uur pak je de deegbal uit de schaal. Je maak het deeg plat en vouwt het een paar keer, zodat de lucht eruit is.
  • Daarna maak je er twee aparte ballen van.
  • Neem twee pyrex schalen of een andere schaal die in de oven mag.
  • Leg er een theedoek in en bestrooi deze licht met meel.
  • Op de theedoek leg je het deeg en bestrooi deze licht met meel.
  • Leg de theedoek over de bal deeg heen.
  • Sluit af met het deksel van de pyrex schaal.
  • Zet in de koelkast voor de volgende dag.
  • Het bakken van de broden duurt 50 minuten.
  • De oven voorverwarmen op 230 graden.
  • Haal de schaal of schalen uit de koelkast.
  • De starter voor het zuurdesembrood heeft zijn werk gedaan.
  • Stort het brooddeeg op het deksel van de pyrexschaal. Haal de theedoek eraf en snijd een figuur in het deeg (hoeft niet).
  • Plaats de pyrexschaal op het deksel.
  • Zet de pyrexschotel in de oven en bak 25 minuten.
  • Na 25 minuten haal je de schaal eraf en bak je het brood nog 25 minuten.
  • Haal het zuurdesembrood uit de oven en laat deze afkoelen.
  • En je voed je starter weer voor een volgend zuurdesembrood of je laat deze in de koelkast tot volgend gebruik.
Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

2 reacties

  1. Hallo, bebloem jij de pyrex schaal in?
    Bij mij plakt het gebakken brood hol, dus denk genoeg gebakken) aan het glas als ik het er rechtstreeks op doe. Heb jij dat probleem niet?

    Mvg Anke

    • Hoi Anke,

      Je doet bloem op het deeg zelf. Voortraject is theedoek in de pyrex schaal. Daar doe je bloem op en op het deeg ook als je het deeg in de schaal hebt gelegd. Zo zit de bloem op brood en plakt het brood niet aan de schaal. Filmpje van Patrick Ryan in de blog laat het goed zien.

      Groetjes Elles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.