Kerstmenu 2019 brood: blauwe kaas, honing en walnotenbrood.

Vorige week pakjesavond gehad. Ik mag nu openlijk mijn gedachten over het kerstmenu 2019 verspreiden vind ik. En bij kerst hoort ook een heerlijke lunch met bijzonder brood. Er is uiteraard kerststol ,maar ook walnotenbrood met blauwe kaas en honing. Wederom geen simpel gerecht, maar echt… heerlijk en succes gegarandeerd!

Kerstmenu 2019 lunchen met blauwe kaas, honing en walnotenbrood.

Voor de lunch wil ik graag bijzonder brood serveren. Voor een deel doe ik dat met afbakbrood, voor een deel met eigengemaakt brood. Walnotenbrood met blauwe kaas en honing is bijzonder, superlekker en relatief gezien simpel te maken. Dit recept gebruik ik ook al enige jaren en komt uit het boek Bread Revolution van Duncan Glendinning en Patrick Ryan. Wel moet het brood tussendoor rijzen. Tussendoor kan je andere dingen doen. Het brood kan je het beste de dag zelf maken. De volgende dag is het niet meer vers. Je moet het dus echt maken op de dag dat je het gaat opeten. En er zal niks overblijven, dat garandeer ik je.

Brood: walnotenbrood met blauwe kaas en honing

ingredienten walnotenbrood met blauwe kaas en honing

Bereidingstijd: 3 uur inclusief 2,5 uur wachttijd

Voor 2 kleine broden van 400 gram

Uit: Bread Revolution van Duncan Glendinning en Patrick Ryan.

Ingrediënten walnotenbrood met blauwe kaas en honing

  • 500 gram bloem
  • 10 gram fijn (zee)zout
  • 14 gram gedroogde gist
  • 250 ml water
  • 2 theel. Honing
  • 100 gram blauwe kaas
  • 75 gram walnoot, in stukjes

Bereidingswijze

  • Meng de bloem met het zout in een kom.
  • Vermeng eerst het zout goed door de bloem (zout heeft invloed op gist). Voeg daarna de gist en de honing toe.
  • Voeg het water toe.
  • Kneed alles tot een samenhangend deeg.
  • Doe het deeg over op een schoon werkvlak en kneed het 10 minuten.
  • Verkruimel de kaas over het deeg en voeg de stukjes walnoot toe.
  • Kneed dit losjes door het deeg (je deeg kan een beetje roze worden, dit komt door de olie die in walnoten zit).
  • Leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom en dek het deeg af met een vochtige doek.
  • Laat het 60 tot 90 minuten rijzen.

Vervolg bereidingswijze

walnotenbrood met blauwe kaas en honing
  • Doe het deeg over op een schoon werkvlak. Druk de lucht eruit en verdeel het in tweeën.
  • Bekleed voor brood met een landelijk uiterlijk twee kommen met theedoeken.
  • Vorm het deeg tot twee ballen.
  • Bestuif de broden royaal met bloem.
  • Leg ze met de gladde kant onder en de vouwnaad boven in de kommen.
  • Laat ze weer ongeveer 50 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden en zet een braadblik onderin. Keer de kommen om boven ene met bakpapier beklede bakplaat.
  • De ballen deeg moeten met de vouwnaad onder en flink wat tussenruimte liggen.
  • Je kan desgewenst de bovenkant inkerven met een scherp kartelmes.
  • Zet de borden in de oven en zorg voor stoom door ijsblokjes of koud water in het braadblik te doen.
  • Zet de oven na 10 minuten op 190 graden. Laat de broden nog 20 minuten bakken tot ze goudbruin zijn en de onderkant hol klinkt wanneer je erop klopt.
walnotenbrood met blauwe kaas en honing

Eet smakelijk! Laat je het me weten als je dit recept van walnotenbrood met blauwe kaas en honing gaat maken? Reacties lees ik graag!

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Onder de rubriek Lweethetwel plaats ik iedere zaterdag een blog over onderwerpen die te maken hebben met (h)eerlijke producten; gezond leven en eten. Met ook aandacht voor jezelf. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Ik kook graag, probeer graag nieuwe recepten uit. Recent minder vlees gaan eten. Vandaar deze vaste rubriek. En zo af en toe zal ook een van mijn collega-bloggers een blog plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.