Kerstmenu 2019 brood: kerststol recept

Sinds eind oktober ben bezig met de vraag: wat eten we eerste en tweede kerstdag? In de winkel kijk ik rond, ik blader in receptenboeken om ideetjes op te doen. Gedurende de dag proef ik de verschillende smaken in mijn mond. Voor één ding hoefde ik niet na te denken: kerststol. Die maak ik ieder jaar, net zoals mijn moeder dat ook altijd deed. In deze blog een kerststol recept!

Ontbijt met zelfgemaakte kerststol

Eerste kerstdag begint voor ons gezin met een ontbijt. Eigenlijk bestaat dat ontbijt met name uit kerststol. Ik maak kerststol al jaren zelf. Mijn moeder deed dat ook altijd. Jaren geleden vond ik een kerststol recept in de Foodies. Het maandblad voor kookliefhebbers waar ik al bijna sinds de start op geabonneerd ben. Het is niet zo simpel, maar je hebt wel eer van je werk. Ik ben altijd supertrots als ik het resultaat op tafel zet.

De kerststol moet vooral tussendoor veel rijzen. Jij kan dan ondertussen andere dingen doen. De kerststol is ook een paar dagen van tevoren te maken, want hij blijft een paar weken goed. In het oorspronkelijke recept van de Kerststol zit sukade. Dat vind ik niet lekker, dus dat doe ik er niet in. Wat ik dan wel weer doe is er amandelspijs als vulling in doen. Dat stond er in het oorspronkelijke recept niet in.

Brood: Kerststol recept

Kerststol recept

Bereidingstijd: 2 uur en 30 minuten (incl. wachttijd)

Voor 2 stollen

Het kerststol recept komt uit: Foodies, maandblad voor kookliefhebbers

Ingrediënten

 • 150 ml melk
 • 14 gram droge gist
 • 50 gram + 2 el suiker
 • 100 gram rozijnen (of boerenjongens)
 • Zout
 • 300 gram zachte boter
 • 1 ei
 • (100 gram sukade)
 • 75 gram gehakte amandelen
 • Poedersuiker
 • 2 stukken amandelspijs  (voor de vulling)

Werkwijze kerststol

 • Verwarm de melk tot hij lauwwarm is.
 • Zeef 500 gram bloem in een grote mengkom.
 • Voeg 2 eetlepels suiker, de gist en de melk toe.
 • Kneed het mengsel tot deeg.
 • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ca 30 minuten rijzen op een warme plaats.
 • Als je boerenjongens gebruikt, laat de rozijnen dan uitlekken.
 • Voeg 50 gram suiker, een snufje zout, 150 gram zachte boter en het ei toe aan het deeg.
 • Kneed het geheel glad. Hiervoor gebruik ik mijn deeghaken. Dit is namelijk geen simpel werkje. (Je hebt eerst een heel glad deeg. Dat wordt brokkelig door de toevoegingen. Het duurt een tijdje voordat je het weer glad krijgt als je het met de hand doet. Dat is een werkje voor mensen met veel geduld. Dat heb ik niet, vandaar dat ik deeghaken gebruik).
 • Meng de amandelen en de rozijnen (en eventueel de sukade) erdoor heen. (je kunt het kerststol recept aanpassen naar eigen wens)
 • Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek nogmaals 1 uur rijzen.

In de oven

 • Verwarm de oven voor (elektrisch 200 graden / hetelucht 175 graden).
 • Kneed daarna het deeg door op een met bloem bestoven werkvlak.
 • Verdeel het deeg in 2 stukken.
 • Rol de stukken uit tot rechthoeken (ca 20 x 25 cm).
 • Vouw met bebloemde handen bij beide rechthoeken ene lange kant van het deeg voor ¾ over de ander kant.
 • Rol de gevouwen kant iets over het dubbele deeg.
 • Vouw 2 stukken aluminium meerdere malen dubbel en maak zo een rand rondom de stollen.
 • Laat de stollen ca 20 minuten rijzen.
 • Bak ze ca 10 minuten in de oven.
 • Verlaag daarna de oventemperatuur (elektrisch 175 graden / hetelucht 150 graden).
 • Bak de stollen nog 20 minuten.
 • Smelt 150 gram boter.
 • Bestrijk de warme stollen met de boter en bestuif ze met de poedersuiker.
 • Laat ze afkoelen en bestrooi ze nogmaals met de poedersuiker.
Kerststol recept

In aluminiumfolie gewikkeld zijn de stollen 3 tot 4 weken te bewaren. Ik hoop dat je wat aan dit kerststol recept hebt gehad. Reacties lees ik graag.

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf. Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.

3 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.