Lekker Lokaal – een Oerhollands kookboek in de vegavariant.

Lekker Lokaal van Laura de Grave is een echte aanrader. Bij ieder gerecht dat ik maak zeg ik: “het is eigenlijk heel simpel, maar wel heel goed bedacht”. En bovendien is het ontzettend lekker. Dat zal ik er ook nog even bij vertellen. Ze krijgt dan ook een aanbeveling van Yvette van Boven. Kortom, dit kookboek gaat één van mijn favorieten worden. Oerhollands eten in de vegavariant: niet ingewikkeld én ónt-zet-tend lekker!

En welke gerechten uit Lekker Lokaal zijn dan niet ingewikkeld en ontzettend lekker? Nou, andijviestamppot, vanillevla en vega-zoervleis bijvoorbeeld. Vooral het laatste gerecht is verrassend lekker. Onze kinderen houden echter niet van paddestoelen. Mijn man en ik gaan dit gerecht dan lekker ieder keer samen verorberen. Het is een blijvertje in onze keuken.

Andijviestampot

Lekker Lokaal

Ingrediënten

  • 4 eetl. bloem
  • 4 middelgrote eieren
  • 200 gram oude kaas
  • 1,5 kilo kruimige aardappelen
  • 4 eetl. paneermeel
  • 900 gram gesneden andijvie
  • 100 ml. slagroom (ik heb roomboter en melk gebruikt)
  • 2 eetlepels fijne mosterd
  • 4 eetlepels koolzaadolie

Bereidingswijze Lekker Lokaal eten stampot

  • Doe de bloem in een diep bord. Splits daarna de eieren (dooiers bewaren voor de vanillevla!)
  • Klop het eiwit in een tweede bord los met een garde
  • Doe vervolgens het paneermeel in een derde bord.
  • Snijd de kaas in blokjes van ca 1,5 cm.
  • Schil de aardappelen. Halveer grote aardappelen. Kook de aardappelen in 12 – 15 minuten gaar.
  • Haal ondertussen de kaasblokjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en de paneermeel.
  • Voeg de helft van de andijvie toe aan de aardappelen. Kook nog 5 minuten mee.
  • Giet de aardappelen en andijvie af. Voeg vervolgens de slagroom en de mosterd toe en stamp met de pureestamper tot een stamppot. Schep tot slot de rest van de andijvie erdoor.
  • Breng daarna op smaak met peper en zout
  • Verhit de koolzaadolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kaasblokjes in 2 -3 minuten rondom goudbruin en krokant.
  • Serveer tot slot de stamppot met de lekkere lokale kaasblokjes.
Lekker Lokaal

Lekker Lokaal: Vanillevla

Ingrediënten

  • 1/2 vanillestokje
  • 1 liter volle melk
  • 5 eieren (eierdooiers)
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram maizena
vanillevla

Bereidingswijze Lekker Lokaal eten Vanille vla

  • Snijd het 1/2 vanillestukje in de lengte door en schraap met een mespunt het merg eruit.
  • Breng de melk met het vanillestokje en merg in een pan met dikke bodem aan de kook. laat vervolgens op laag vuur 12 minuten trekken. Roer regelmatig.
  • Doe de eierdooiers, de suiker en 1/4 theel. zout in een hittebestendige kom. Zeef daarna de maizena erboven. Klop 1 min. met een garde tot een glad mengsel.
  • Voeg al roerend met de garde twee keer 1 soeplepel van het warme melkmengsel toe aan het eimengsel.
  • Voeg al roerend het melk ei-mengsel toe aan de warme melk in de pan. Laat het melk-eimengsel al roerend op laag vuur in ca 1 min. binden
  • Giet de warme vla daarna door een zeef in een kom.
  • Dek de vla direct af met vershoudfolie (dit moet de vla raken) zodat er geen vel op de vla komt.
  • Laat minstens 30 min. afkolen. Laat vervolgens nog minstens 30 min. afkoelen in de koelkast tot gebruik.
  • Klop daarna de vanillevla los met een garde
  • Garneer tot slot met rode bessen, appel en nootjes, slagroom of maak er een vla-flip van.
  • En als je dan nog je ingrediënten koopt van lokale boeren is het helemaal lekker lokaal.
vanillevla

Vega-Zoervleis, een blijvertje uit lekker lokaal

Ingrediënten

Lekker Lokaal
  • 750 gram gemengde paddenstoelen
  • 2 witte uien
  • 60 gram roomboter of 4 eetlepels koolzaadolie
  • 30 ml. natuurazijn
  • 250 ml. groentebouillon
  • 2 verse of gedroogde laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 50 gram donkere basterdsuiker
  • 100 gram appelstroop
  • 150 gram ontbijtkoek
  • 80 gram walnoten

Bereidingswijze Lekker Lokaal eten

Lekker Lokaal
  • Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier. Snijd grote paddenstoelen in vieren en halveer middelgrote paddenstoelen. Laat kleine padenstoelen heel. Snijd de uien fijn. Bestrooi de paddenstoelen met 1/2 tl. zout.
  • Verhit een stoofpan met 30 gram boter of 2 eetlepels olie en bak de helft van de paddenstoelen en uien al omscheppend op middelhoog tot hoog vuur in 5 min. rondom bruin. Schep uit de pan en bak de andere helft van de paddenstoelen en uien in de rest van de boter of olie.
  • Doe alle paddenstoelen en uien vervolgens in de stoofpan. Zet daarna het vuur laag, voeg de azijn, de groentebouillon, de laurier, de kruidnagels, 150 ml. water, de suiker en de stroop toe. Verkruimel de ontbijtkoek erover.
  • Laat nog 5 min. met het deksel op de pan op laag vuur koken. Roer regelmatig.
  • Laat daarna nog 7 min. zonder deksel op de pan op laag vuur koken. Roer regelmatig. Breng op smaak met peper en zout. Hak tenslotte de walnoten grof en voeg toe aan het vega-zoervleis.

Specificaties

laura de grave

Uitgever: Xanderuitgevers |Auteur: Laura de Grave | 9789401613354 | 1 september 2020 | Interesse? Meer info vind je hier

Footer4 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.