Joodse gerechten uit een Joodse keuken

Bij de Joodse keuken denk ik altijd aan matseballen, gefillte fish en uiteraard kippensoep. Maar de Joodse keuken is meer dan dat er zijn namelijk nog meer Joodse gerechten. Vorig jaar leende ik een kookboek van mijn collega Tanja. Toen ontdekte ik dat er een verscheidenheid aan gerechten is, eigenlijk een keuken van over de hele wereld. Daarom had ik interesse in dit kookboek van Veltman uitgevers. Hierin deelt Marlena Spieler haar favoriete gerechten. Wellicht dat het je net zo verrast als dat het mij verraste. De Joodse Keuken bevat ook falafel, taboulleh en hummus. Ik had al een tijdje een pompoen liggen. In het receptenboek stond een recept voor gebakken pompoen met tomatensaus. Die heb ik uitgeprobeerd. Want, ik wil geen voedsel verspillen.

De Joodse Keuken een receptenboek met meer dan 150 Joodse gerechten. Het zijn de favoriete gerechten van Marlena Spieler. Hoofdgerecht

Oorsprong van de Joodse keuken

Het kookboek De Joodse Keuken van Veltman Uitgevers bevat niet alleen meer dan 150 traditionele recepten. Het begint met een gehele uitleg waarom de Joodse Keuken gerechten omvat van over de hele wereld. Daarnaast een uitleg over de gebruiken, maar ook welke ingrediënten wel en niet gebruikt mogen worden. Soms niet samen in een gerecht, maar sommige vleessoorten bijvoorbeeld mogen niet gebruikt worden. Dat heeft te maken met de Kasjroet, de joodse spijswetten. Na de uitleg volgen vele recepten voor voorgerechten, soepen, vegetarische gerechten, groente, brood, nagerechten, zoetzuur en ga zo maar door.

In het receptenboek staat ook een recept voor Muhammara. Deze dip van paprika en walnoten hebben wij recent ontdekt in de supermarkt. Zelfgemaakt aan te passen aan je eigen smaak. Maar, zoals gezegd. Ik had nog een pompoen liggen die ik eens op een andere manier wilde bereiden. Vandaar dat ik het recept voor gebakken pompoen met tomatensaus met jullie deel. Kortom, de Joodse Keuken is zeker de moeite waard om uit te proberen.

Joodse gerechten – Gebakken pompoen met tomatensaus

Ingrediënten

  • 3-5 eetlepels olie
  • 1 kg pompoen, in partjes
  • ui, fijngesneden
  • 3-5 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 blikken tomatenblokjes (á 400 gram)
  • snufje suiker
  • 2-3 takjes verse rozemarijn, fijngesneden
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze pompoenrecept uit de Joodse keuken

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius
  • Verhit 3 eetlepels van de olie in een koekenpan en bak de partjes pompoen in gedeelten goudbruin. Neem ze uit de pan.
  • Voeg zo nodig wat olie toe en smoor de ui circa 5 minuten, of tot hij glazig is.
  • Voeg daarna de knoflook toe en smoor alles nog 1 minuut.
  • Doe vervolgens de tomaten en de suiker erbij.
  • Laat alles op halfhoog tot hoog vuur iets inkoken tot een saus.
  • Breng op smaak met rozemarijn, zout en peper.
  • Leg in een ovenschaal lagen van de partjes pompoen, met tomatensaus ertussen. Eindig met tomatensaus.
  • Zet vervolgens de schaal 35 minuten in de oven of tot de pompoenen gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren.
  • Tot slot: serveer dit Joodse gerecht direct.

Joodse hoofdgerechten – 10 bekende

Joodse keuken kent een rijke traditie met diverse smaken en gerechten. Hier zijn 10 bekende Joodse hoofdgerechten:

  1. Matzo ballensoep (Matzah Ball Soup):
    • Een hartige soep met lichte deegballen gemaakt van matzomeel. Het is een klassiek gerecht, vooral tijdens feestdagen zoals Pesach.
  2. Gevulde koolrolletjes (Holishkes):
    • Koolbladeren gevuld met een mengsel van gehakt, rijst en kruiden, vaak geserveerd met een zoetzure tomatensaus.
  3. Gefilte vis:
    • Gehakte vis, meestal witvis zoals kabeljauw, gemengd met uien, eieren en matzomeel, gekookt en geserveerd met mierikswortelsaus.
  4. Kosjere kippensoep (Jewish Chicken Soup):
    • Een troostende soep gemaakt van kip, groenten en kruiden, vaak geserveerd met matzoballetjes.
  5. Cholent:
    • Een traditioneel stoofgerecht dat op vrijdagavond wordt bereid en langzaam gaart tijdens de sjabbatnacht. Het bevat vlees, aardappelen, bonen en gerst.
  6. Kosjere kip met pruimen en amandelen (Tzimmes):
    • Een zoet en hartig gerecht met kip, pruimen, wortels en vaak ook amandelen. Het wordt langzaam gestoofd voor een rijke smaak.
  7. Kosjere runderstoofpot (Borsjt):
    • Een rijke runderstoofpot, vaak geserveerd met aardappelen en wortels, gekookt in bietensoep.
  8. Latkes:
    • Aardappelpannenkoekjes, meestal geserveerd tijdens het Chanoekafeest. Ze worden vaak begeleid door zure room of appelmoes.
  9. Kosjere kip met abrikozen en amandelen (Pollo Con Ciruelas):
    • Een gerecht met kip, abrikozen en amandelen, doordrenkt met exotische smaken en vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden.
  10. Kosjere gestoofde vis (Adafina):
    • Een traditioneel stoofpotgerecht met vis, aardappelen, kikkererwten en kruiden, vaak gegeten op de sjabbat.

Specificaties De Joodse Keuken met Joodse gerechten

Uitgeverij: Veltman Uitgevers | Auteur: Marlena Spieler | 9789048319565 |2021 | 256 pagina’s| meer informatie bij je lokale boekhandel en via deze link.

De Joodse Keuken een receptenboek met meer dan 150 Joodse gerechten. Het zijn de favoriete gerechten van Marlena Spieler. Hoofdgerecht

Kijk ook deze reviews van kookboeken

Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.