De Joodse Keuken, een kookboek met traditionele gerechten
Bij de Joodse keuken denk ik altijd aan matseballen, gefillte fish en uiteraard kippensoep. Maar de Joodse keuken is meer dan dat. Vorig jaar leende ik een kookboek van mijn collega Tanja. Toen ontdekte ik dat er een verscheidenheid aan gerechten is, eigenlijk een keuken van over de hele wereld. Daarom had ik interesse in dit kookboek van Veltman uitgevers. Hierin deelt Marlena Spieler haar favoriete gerechten. Wellicht dat het je net zo verrast als dat het mij verraste. De Joodse Keuken bevat ook falafel, taboulleh en hummus. Ik had al een tijdje een pompoen liggen. In het receptenboek stond een recept voor gebakken pompoen met tomatensaus. Die heb ik uitgeprobeerd. Want, ik wil geen voedsel verspillen.

Oorsprong van de Joodse keuken
Het kookboek De Joodse Keuken van Veltman Uitgevers bevat niet alleen meer dan 150 traditionele recepten. Het begint met een gehele uitleg waarom de Joodse Keuken gerechten omvat van over de hele wereld. Daarnaast een uitleg over de gebruiken, maar ook welke ingrediënten wel en niet gebruikt mogen worden. Soms niet samen in een gerecht, maar sommige vleessoorten bijvoorbeeld mogen niet gebruikt worden. Dat heeft te maken met de Kasjroet, de joodse spijswetten. Na de uitleg volgen vele recepten voor voorgerechten, soepen, vegetarische gerechten, groente, brood, nagerechten, zoetzuur en ga zo maar door.
In het receptenboek staat ook een recept voor Muhammara. Deze dip van paprika en walnoten hebben wij recent ontdekt in de supermarkt. Zelfgemaakt aan te passen aan je eigen smaak. Maar, zoals gezegd. Ik had nog een pompoen liggen die ik eens op een andere manier wilde bereiden. Vandaar dat ik het recept voor gebakken pompoen met tomatensaus met jullie deel. Kortom, de Joodse Keuken is zeker de moeite waard om uit te proberen.




Gebakken pompoen met tomatensaus
Ingrediënten
- 3-5 eetlepels olie
- 1 kg pompoen, in partjes
- ui, fijngesneden
- 3-5 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 blikken tomatenblokjes (á 400 gram)
- snufje suiker
- 2-3 takjes verse rozemarijn, fijngesneden
- zout en versgemalen peper


Bereidingswijze pompoenrecept uit de Joodse keuken
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius
- Verhit 3 eetlepels van de olie in een koekenpan en bak de partjes pompoen in gedeelten goudbruin. Neem ze uit de pan.
- Voeg zo nodig wat olie toe en smoor de ui circa 5 minuten, of tot hij glazig is.
- Voeg daarna de knoflook toe en smoor alles nog 1 minuut.
- Doe vervolgens de tomaten en de suiker erbij.
- Laat alles op halfhoog tot hoog vuur iets inkoken tot een saus.
- Breng op smaak met rozemarijn, zout en peper.
- Leg in een ovenschaal lagen van de partjes pompoen, met tomatensaus ertussen. Eindig met tomatensaus.
- Zet vervolgens de schaal 35 minuten in de oven of tot de pompoenen gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren.
- Tot slot: serveer direct.


Specificaties De Joodse Keuken
Uitgeverij: Veltman Uitgevers | Auteur: Marlena Spieler | 9789048319565 |2021 | 256 pagina’s| meer informatie bij je lokale boekhandel en via deze link.

Kijk ook deze reviews van kookboeken
- Every Day Vegan
- BAUT
- Paramaribo
- Noomi
- Ayurveda kookboek
- Efteling kookboek
- Snel en Simpel
- Neni’s Tel Aviv
- Puur
- Veggies & Fish,
- Lekker lokaal
- Fermenteren
- Bitterzoete honing
- De wereld thuis
- Evergreen
- Ons bakboek
- Joie de Vivre
- de zoete bakplaat
- Belinda’s homemade cookies
