Skip to Content

Ons Bakboek – een kookboek met een recept van Mattentaarten

Nog nooit ben ik zo blij geweest met al die dagen die nog voor ons liggen. 365 dagen in een jaar. Nog zeker meer dan 300 te gaan. Genoeg tijd om al die heerlijke recepten uit Ons bakboek uit te proberen. Je weet echt niet waar je moet beginnen. Het ene recept (plus foto) ziet er nog lekkerder uit dan het andere.  Gelukkig zit er enigszins een rubricering in. Je kan als je wilt iedere dag iets anders uitproberen. Keuze genoeg. We hebben nog een heel jaar voor ons om al dat lekkers uit Ons bakboek uit te proberen. Meer dan 300 recepten. Wat een genot!

Van Brood tot heel de wereld bakt

Ons bakboek bevat niet alleen meer dan 300 heerlijke recepten. Het is ook een naslagwerk als het gaat om informatie over basisingrediënten en bakmaterialen. Dat is hoofdstuk 1 van het boek. Daarna is het ingedeeld in 2. Brood en broodjes, 3. Koffiekoeken, 4. Taarten ,vlaaien en cake. 5. Koekjes en gebakjes. 6. pannenkoeken, wafels en beignets. 7. Het andere gebak (glutenvrij, lactosevrij, vegan en suikerarm gebak) en tot slot, 8. Heel de wereld bakt.

Eerder deelde ik in deze rubriek de recepten van eclairs en oliebollen (respectievelijk ‘koekjes en gebakjes’ en ‘pannenkoeken, wafels en beignets’). Onder de rubriek heel de wereld bakt kan je ook het recept van Donuts vinden en Churros. En wat dacht je van blondies in plaats van brownies ((koekjes en gebakjes)  En dan ook mattentaarten (taarten, vlaaien en cake). Nooit gedacht dat ik dat recept in een kookboek zou vinden.

ons bakboek

Ons bakboek, KVLV Vrouwen met vaart

Ons bakboek komt van KVLV Vrouwen met Vaart. Het Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen (KVLV) is een katholieke vlaamse vrouwenvereniging, verglijkbaar met de plattelandsvrouwen in Nederland. Ze weten in ieder geval wel wat lekker is, die vrouwen met vaart. En gelukkig weet ik dat ook. Normaal gezien ben ik niet zo van het bakken, ik ben meer van het koken.

Dit bakboek bevat echter het gebak dat ik zo lekker vind dat ik het uit moet proberen. Zelfs mattentaarten staan erin. Ik ken deze koeken uit België. Nooit geweten dat het zo simpel is om te maken en uiteindelijk zóoooo lekker. Je moet wel vantevoren de matten maken. Dat gebeurt door melk met karnemelk te mengen en wat er overblijft 24 uur uit te laten lekken. Dat is de vulling. Dan heb je nog bladerdeeg nodig en amandelen. 30 minuten in de oven en klaar! Dan smul je van bijzonder gebak.

Ons Bakboek, recept voor mattentaarten

Ons Bakboek

Ingrediënten (voor 6 mattentaartjes)

Je kan ervoor kiezen het bladerdeeg zelf te maken. Het recept staat ook in Ons Bakboek.

Voor de matten:

  • 1,5 liter melk
  • 500 ml. Karnemelk

Voor de vulling:

  • 2 eieren
  • 50 gram fijne suiker
  • 45 gram amandelpoeder (of amandelen die je tot poeder maakt)
  • Enkele druppels rum- of amandelextract
  • 4 gram bakpoeder

Afwerking:

  • 1 eiwit

Bereidingswijze matten

  • Maak de matten een dag voor het bakken van de taart.
  • Breng de melk aan de kook.
  • Voeg er de karnemelk aan toe.
  • De volle melk kabbelt onmiddellijk tot matten. Als de melk niet gaat stremmen, doe er dan een eetlepel azijn bij.
  • Roer nog eventjes, maar laat niet meer koken.
  • Zet de pan van het vuur.
  • Giet alles door een kaasdoek (ik gebruik een hydrofiele doek) en laat een nacht uitlekken om de matten zo droog mogelijk te maken.
  • Wrijf vóór het bakken de matten door een zeef of mix ze fijn met een staafmixer.

Bereidingswijze matten

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de vulling.
  • Splits de eieren.
  • Klop het eiwit tot sneeuw.
  • Roer de eierdooiers, de suiker, het amandelpoeder, het bakpoeder en de essence door de matten.
  • Klop alles goed op en spatel er het stijfgeklopte eiwit door.
  • Vet taartvormpjes in
  • Bekleed de taartvormpjes met het bladerdeeg.
  • Vul de taartvormen met de vulling.
  • Bedek de vulling met een dun laagje bladerdeeg. Zorg dat het goed dicht is.
  • Klop het eiwit los met 1 eetlepel water.
  • Bestrijk de dekseltjes hiermee.
  • Knip in het midden met een schaar een kleine opening om ervoor te zorgen dat het bladerdeeg niet omhoog komt en de taartjes te bol zou maken.
  • Bak 30 minuten in de oven.
mattentaarten Ons Bakboek

Een receptenboek zoals ik het graag zie.

Ons bakboek is een receptenboek zoals ik het graag zie. Mooie foto’s, overzichtelijke recepten en ingrediëntenlijsten en stuk voor stuk recepten die je graag uit wil proberen. Een aanwinst voor mijn boekenkast met receptenboeken. Het enige bakboek wat er tot nu toe in staat. Ik weet wel hoe ik de komende dagen ga vullen. Dat wordt wat extra hardlopen dan maar.

Specificaties Ons bakboek

Ons Bakboek

Auteur: Kvlv | Uitgever: Lannoo | 9789401460439 | oktober 2019 | 384 pagina’s | meer informatie vind je hier

Lees ook deze blogs:

Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.