Vogelpindakaas maken – een vogelvoer maken van pindakaas

Wat is het toch leuk om samen naar buiten te kijken en om dan de vrolijke vogeltjes te spotten. Kleine schattige musjes tot de grotere brutalere varianten. Het wisselt per regio welke gevederde vriendjes er neerstrijken in je tuin of op het balkon. In de wintermaanden is het leuk om samen met je kind je eigen vogelvoer en traktaties te maken. Dat maakt het nog iets specialer om naar buiten te kijken en ze te spotten. Hieronder deel ik een paar tips voor om zelf vogelpindakaas te maken. Het laatste weekend van januari is het Nationale tuinvogeltelling. Help jij mee?

De volgende activiteiten om zelf vogelpindakaas te maken kunnen prima samen met kinderen gedaan worden. Help jij de vogels in de kou?

Vogelvoer maken pindakaas – maar niet de echte!

Voordat je gaat beginnen met deze tips om zelf vogelpindakaas te maken wil ik je attenderen op het feit dat in mensenpindakaas teveel zout zit voor de meeste tuinvogels. Door het te hoge zoutgehalte hebben ze meer vocht nodig en zeker in de strenge winter als water in ijs verandert is dat lastig. Ook mensen pinda’s zijn vaak gebakken en hierdoor niet meer geschikt voor de vogels. Koop nooit ‘mensen-pinda’s’ en ‘mensenpindakaas’ voor vogels. Er is niet voor niets speciale vogelpindakaas te koop bij de vogelbescherming, maar ook bij Bol*.

Vogelpindakaas maken het recept

Ingrediënten:

 • 250 gram ongezouten pinda’s (zonder vlies)
 • 150 gram dierlijk vet (bijv. rundvet, ossewit, reuzel)
 • Een handvol zaden (zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad – optioneel)

Instructies zelf vogelpindakaas maken:

 1. Smelt het dierlijke vet in een pan op laag vuur totdat het volledig vloeibaar is geworden. Laat het niet te heet worden.
 2. Maal de pinda’s fijn in een keukenmachine of blender tot ze een grove pasta vormen. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de pinda’s heel te laten voor textuur.
 3. Voeg de gemalen pinda’s toe aan het gesmolten dierlijke vet en roer goed door elkaar. Voeg ook de optionele zaden toe voor extra voedingswaarde.
 4. Giet het mengsel in kleine vormen of containers die geschikt zijn voor vogels, zoals oude yoghurtpotjes, kleine bakvormen, of vormpjes gemaakt van bakpapier. Zorg ervoor dat het mengsel volledig afkoelt en stolt voordat je het buiten plaatst.
 5. Zodra de zelfgemaakte vogelpindakaas is afgekoeld en stevig geworden is, kan je het buiten ophangen of neerzetten op een veilige plek waar vogels makkelijk bij kunnen.

Tips:

 • Hang de zelfgemaakte vogelpindakaas op een beschutte plek, bijvoorbeeld onder een overkapping, om te voorkomen dat het door regen wordt aangetast.
 • Zorg ervoor dat de pindakaas geen zout, suiker of andere toevoegingen bevat die schadelijk kunnen zijn voor vogels.
 • Let op dat het gebruik van vet niet schadelijk is voor sommige vogelsoorten. Raadpleeg indien nodig een lokale vogelorganisatie voor meer informatie over de beste praktijken.

Vogelpindakaas maken: Sinaasappel kommetjes

sinaasappelschil De volgende activiteiten om zelf vogelpindakaas te maken kunnen prima samen met kinderen gedaan worden. Help jij de vogels in de kou?
Foto van Sheri Silver
 • Halve sinaasappel schillen
 • Vogelzaad
 • Vogelpindakaas
 • Touw of wol

Gooi je uitgeperste sinaasappels niet weg! Mix wat vogelvoer met vogelpindakaas en vul de lege sinaasappelschillen met dit mengsel. Maak met touw of wol een hengseltje eraan en je hebt vrolijke vogeltraktatie kommetjes.

Oud brood

 • Oud brood
 • Pindakaas
 • Vogelzaad
 • Uitsteekvormpjes

Je kunt ook je vogelvoer maken van oud brood. Dit kan je uiteraard in stukken scheuren en zo buiten gooien. Vogels vinden het vanzelf wel. Maar je kan ook oud brood uitsteken in leuke vormpjes. Die vormpjes besmeer je vervolgens met vogelpindakaas en beleg je met vogelzaad. Het ziet er heel feestelijk uit. Zoek een leuk plekje in je tuin of op het balkon en wacht totdat ze ervan gaan eten.

 vogelvoer
Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay

Popcorn Slingers – vogelpindakaas maken

 • Popcorn (maiskorrels)
 • Pan en lepeltje olie
 • Gedroogd fruit
 • Touw of wol
 • (rijg)naald

Niet alleen voor je kerstboom is dit een leuke DIY maar ook voor je tuin en balkon. Let wel op dat de popcorn niet gezout of gezoet is. Het beste kan je een zak mais kopen en ouderwets popcorn gaan poppen. In een pan een klein lepeltje olie, wat mais erin en heel belangrijk de deksel erop! Het poppen is al een schouwspel op zich. Blijf er wel altijd bij want verbranding ligt op de loer. Schud af en toe de pan licht terwijl je de deksel vasthoudt. Zodra het poppen stopt haal je de pan van het vuur. Lekker wat boter erop en zout.. Oja we zijn bezig met een zelf vogelvoer maken. Dus dat boter en zout mag voor jezelf doen, maar voor de vogels houden we het bij puur naturel.

Als de popcorn is afgekoeld rijg je ze aan een stuk touw of wol. Maak de slinger zo lang als dat je zelf wilt. Je kan het afwisselen met wat gedroogd fruit zoals rozijnen en cranberries. Hier zijn vogels ook gek op. Hang op de gewenste plek en lekker kijken naar de vogels hoe ze ervan genieten.

Vogelpindakaas maken – vetvormpjes

De volgende activiteiten om zelf vogelpindakaas te maken kunnen prima samen met kinderen gedaan worden. Help jij de vogels in de kou?
Foto door MamaMaai
 • Vet (frituur of kokosvet)
 • Vogelzaad of ongezouten pinda’s, zonnebloempitten zonder schil etc.
 • Cupcake vormpjes of koekvormpjes
 • Touw

Smelt het vet in een pan en voeg het zaad toe. De verhouding 1:1 is het beste. Roer goed door. Verdeel dit mengsel vervolgens in de cupcakevormpjes. Je kan er nu een touwtje in leggen zodat dit mee kan drogen. Het touwtje kan je ook achteraf eromheen knopen. De cupcake vormpjes kan je in de koelkast laten opstijven. Vergeet niet het papiertje eraf te halen voordat je de vetvormpjes gaat ophangen. Of gebruik siliconen cupcakevormpjes als je vogelpindakaas gaat maken en je wipt ze er zo uit.

De koekvormpjes zijn open aan de onderkant dus dit vraagt een iets andere benadering. Zorg dan als je het mengsel gaat schenken dat het alweer iets harder aan het worden is. Leg een koekvormpje op een bord en druk het aan zodat het mengsel erin blijft. Vervolgens ook op laten stijven in de koelkast.

Ook leuk om dit vetmengsel in een oud theekopje te schenken. Zo maak je toffe DIY vogelvoer design items. En een theekopje met vogelvoer is ook perfect om cadeau te doen.

Nationale tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling is een jaarlijks evenement in Nederland waarbij mensen worden aangemoedigd om gedurende een het laatste weekend in januari de vogels in hun tuin te tellen. Het doel is om een momentopname te maken van de vogelpopulatie in Nederlandse tuinen en zo een beeld te krijgen van de verspreiding en aantallen van verschillende vogelsoorten. Dit jaar op 26, 27 en 28 januari en kun je prima combineren met vogelpindakaas maken.

Gedurende een uur noteren deelnemers welke vogels ze in hun tuin waarnemen en tellen ze het aantal individuele vogels van elke soort. Dit wordt vervolgens gerapporteerd aan een centrale organisatie, vaak een natuurorganisatie of een vogelbeschermingsorganisatie, die de gegevens verzamelt en analyseert.

De Tuinvogeltelling is een geweldige manier om mensen bewust te maken van de vogels in hun directe omgeving en om informatie te verzamelen over hoe het gesteld is met verschillende vogelsoorten in stedelijke en landelijke gebieden. Het helpt bij het monitoren van veranderingen in vogelpopulaties en kan bijdragen aan het nemen van maatregelen ter bescherming van vogels.

De telling is niet alleen informatief, maar ook leuk en educatief voor de deelnemers, vooral voor gezinnen en kinderen die op deze manier meer leren over de diversiteit van vogels die in hun eigen omgeving voorkomen.

Lees ook deze blogs:

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

6 reacties

 1. Zo leuk om zelf vogelvoer te maken. Ook voor volwassenen 🙂 Voor de allerkleinsten kan je ook een lege toiletrol insmeren met vogelpindakaas en dan door de zaadjes rollen. Touwtje erdoor en ophangen maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.