Skip to Content

buitenspeelgoed winter – een overzicht met plastic en houten speeltoestellen buiten

Het is in de winter altijd lastiger voor kinderen om buiten te spelen. Houten speeltoestellen worden te glad, een zwembadje is te koud en je gaat ook niet snel met handschoenen in de zandbak spelen. Maar het is wel belangrijk dat ze lekker buiten blijven spelen. Als je kinderen dat blijven doen in de winter krijgen ze een hogere weerstand, krijgen ze meer vitamine D binnen en bovendien slapen ze dan waarschijnlijk ook een stuk lekkerder. Wat zijn wel goede speeltoestellen voor in de winter? Dat lees je in dit artikel over buitenspeelgoed in de winter.

buitenspelen winter
Image by Dmitriy Gutarev from Pixabay

Buitenspeelgoed winter

Buitenspelen remt de ontwikkeling van bijziendheid af. In combinatie met de vitamine D en frisse lucht is het dus ook in de wintermaanden belangrijk om te blijven buiten spelen. Bij ons is de gemeenschappelijke speeltuin in de wintermaanden niet zo heel aantrekkelijk. Alle fietsjes en loopkarren staan achter slot en grendel, de zandbak is dicht en de glijbaan is weg. Het park is uiteraard wel een leuke plek om altijd naar toe te gaan en lekker te rennen. En als er sneeuw ligt wordt er natuurlijk een sneeuwpop gemaakt. Soms is het gewoon net even handiger als je de kinderen gewoon de tuin in kan sturen om ze daar met geschikte buitenspeelgoed voor in de winter te laten spelen.

Veiligheid voorop

Het is belangrijk dat je kinderen veilig zijn wanneer je zelf even weg kijkt. Zorg daarom dat je kinderen altijd schoenen aan hebben met veel profiel, zodat ze niet makkelijk uitglijden. Verder is het belangrijk dat je tuin goed is omheind met hekwerk, want dan weet je zeker dat ze niet verder weg kunnen lopen. Zorg ook dat je meteen de schuur- of garagedeur weer dicht doet nadat je naar buiten bent gegaan, zodat de kinderen niet bij klein gereedschap of onderdelen kunnen.

Wat zijn goede speeltoestellen voor in de winter? buitenspeelgoed winter om kinderen buiten te laten spelen het hele jaar door. Hout plastic
Image by Republica from Pixabay

buitenspeelgoed winter – Schommelen

Een schommel is één van de simpelste speeltoestellen voor in de winter en de andere seizoenen. Zorg dat er goede veiligheidsmatten onder de schommel liggen, zodat je kinderen er makkelijk op en af kunnen. Zorg dat je een plastic zitgedeelte hebt in plaats van een houten als je dit buitenspeelgoed in de winter aanbiedt.. Dit  is namelijk veel makkelijker droog te maken. Water van regen of sneeuw trekt in het hout, waardoor je altijd iets nodig hebt om er overheen te leggen wanneer je wilt schommelen.

buitenspeelgoed winter – Tuinhuisje

Hebben jullie een speelhuisje in de tuin? Die is ook goed te gebruiken en hoort zeker bij de speeltoestellen voor in de winter. Zorg dat je dik aangekleed bent en dat je een deken meeneemt om op de grond te leggen. Neem lekkere warme chocolademelk mee, lichtjes en wat speelgoed, de kou geeft nu juist wat extra sfeer. Je hoeft hier natuurlijk niet de hele dag in te blijven zitten, maar even een frisse neus halen met dit leuke buitenspeelgoed in de winter, is nooit verkeerd.

Wip wap

Een wipwap is een speeltoestel wat het hele jaar door gebruikt kan blijven worden. Je zit, dus uitglijden is geen probleem. Leer je kinderen dat ze voordat ze op de wip gaan zitten, ze hem altijd eerst droog moeten maken. Voor de wip geldt ook: zorg dat er goede anti-slip matten omheen liggen, zodat je kinderen zich niet bezeren als ze op- of afstappen. Bestraten met tegels is natuurlijk ook mogelijk, maar geeft wel een grotere kans op ongelukjes.

Buitenspeelgoed winter – Trampoline

Al eerder kwam er een blog over de trampoline online. Die hoort zeker in het rijtje speeltoestellen voor in de winter thuis. Zelfs nu begin januari met dit milde herfstweer kan er prima nog op de trampoline worden gespeeld. Lekker warm springen! Sommige mensen zetten de trampoline in de wintermaanden binnen voor het langdurig behoud van de trampoline, maar buiten kan er zo leuk op gespeeld worden dat ik dat eigenlijk zonde vindt!

Wat zijn goede speeltoestellen voor in de winter? buitenspeelgoed winter om kinderen buiten te laten spelen het hele jaar door. Hout plastic
Afbeelding van Press 👍👍 Love you 💖 via Pixabay 

Natuurlijk is een slee ook een geschikt speeltoestel voor in de winter! HIj is echter alleen bruikbaar als er sneeuw ligt. En of je het een toestel mag noemen of gewoon buitenspeelgoed voor de winter die discussie laten we maar even in het midden.

Lees ook deze blogs:

Weet jij nog meer geschikte speeltoestellen voor in de winter? Laat het mij weten! 

Footer3
Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.