Stekkels: anders dan anders bouwen! Een natuurbouwsteen

Dolgelukkig was ik toen het pakketje Stekkels van Karkendiem bij mij werd bezorgd. Nu denk je misschien: Stekkels…. wat is dat nu weer? Stekkels zijn bouwblokken met bijzondere vormen, echt anders dan anders. Een enorme uitdaging bij het bouwen dus. In deze blog lees je er meer over. Ik weet zeker dat je aan het einde van deze blog net zo enthousiast bent als ik. En dat je ze wil hebben!

stekkels

Wat zijn Stekkels?

Eerst maar even een korte introductie. Ik ben een tijdje geleden met deze bouwblokken bekend geraakt, omdat ik het toevallig een keer tegenkwam op Facebook. Als juf van een kleutergroep ben ik altijd op zoek naar leuke nieuwe ideeën voor in de klas, dus dit sprak me meteen aan!
Stekkels zijn houten blokken. Maar het zijn geen gewone houten blokken, deze blokken hebben bijzondere vormen. Geen rechthoeken en kubussen, maar juist meer natuurlijke vormen.
De blokken van Stekkels worden stuk voor stuk handmatig gemaakt uit beukenhout. Daarom heeft echt elk blok een unieke vorm. De blokken zijn bovendien geschuurd, splintervrij, gemaakt zonder chemische bestanddelen en kunnen tegen een stootje.
Handig voor thuis, zodat ze lang mee kunnen gaan, maar zeker ook in de klas.

stekkels

Verschillende soorten blokken

Ook al is elk blok uniek, toch kun je de blokken ook nog onderverdelen in verschillende soorten.
Ten eerste zijn er Stekkels, dat zijn wat meer afgeronde blokken, die een beetje wat weg hebben van keien. Ook heb je Soles, dat zijn meer een soort zuilen of pilaren. Hiermee kun je gemakkelijk de hoogte in bouwen, en bijvoorbeeld een grot maken. Tenslotte zijn er de Flets en Kies, dit zijn meer afgeronde platen of ronde schijven.
Deze verschillende soorten dagen samen uit bouwen én spel, maar dan echt anders dan met de traditionele blokken!

stekkels

Meteen enthousiast!

Toen de blokken uit de doos tevoorschijn kwamen, werd er meteen mee geëxperimenteerd. En niet alleen door de kinderen, maar ook mijn man en ik hebben echt even de mogelijkheden van de Stekkels verkend. Want dat is echt wat dit materiaal doet: je raakt erdoor geïnspireerd. Het nodigt uit om er meteen mee aan de slag te gaan, en lekker uit te gaan proberen. Ook onze dochter van 6 was dolenthousiast.
Het nodigt heel erg uit tot vrij spel, en je kan de blokken op zoveel manieren inzetten! Zo was mijn dochter eerst flink aan het proberen om te stapelen en te balanceren om zo een zo hoog mogelijke toren te maken (en dat is echt wel een stukje lastiger dan met de traditionele blokken…). Maar daarna werden er andere dingen gedaan: taarten gemaakt, een grot en ook beesten.
Je kunt de Stekkels ook perfect combineren met ander speelgoed, denk dan bijvoorbeeld aan diertjes, auto’s, maar je kunt er ook natuurlijke materialen bij inzetten, zoals bijvoorbeeld stenen of bladeren in de herfst. 

Uitdagend en leerzaam materiaal

Zoals je hierboven wellicht al wel hebt gemerkt, ben ik echt een fan van de Stekkels! Ze zijn niet alleen leuk, maar ook enorm leerzaam. Wat leren kinderen hier dan allemaal van?

 • Een stevige constructie bouwen, die niet snel omvalt. Het is echt passen en meten welke blokken en vlakken het beste gestapeld kunnen worden. Met Stekkels stimuleer je dus de cognitieve ontwikkeling.
 • Omgaan met teleurstellingen. Omdat het bouwen met Stekkels best lastig is en de toren nog weleens omvalt, vraagt dit wel wat van het incasseringsvermogen van het kind. Omgaan met teleurstellingen is ook een belangrijke les, en dus mooi om dit in een materiaal terug te vinden.
 • En het vraagt natuurlijk wel iets van de motoriek, dus ook voor de motorische ontwikkeling is het een goede stimulans.

Stekkels thuis en in de klas

Thuis zijn we met het hele gezin meteen met de Stekkels aan de slag gegaan, maar ook de kinderen uit mijn klas hebben heerlijk met de Stekkels gespeeld. 
Op beide plekken werden de Stekkels met veel enthousiasme ontvangen. Het daagt meteen uit tot spelen, je kunt er eigenlijk niet vanaf blijven. Dat vind ik wel echt een kenmerk van goed, uitdagend speelgoed: dat je er meteen mee aan de slag wil gaan.
Het zorgt echt voor een andere manier van bouwen. Ik zag kinderen in de klas proberen om de platte stenen trapsgewijs op te stapelen. Zouden ze zo blijven liggen?

stekkels


Ook keken de kinderen hoe hoog ze de toren konden maken: kunnen alle Stekkels op elkaar zonder dat het omvalt? Maar het allermeest werden er mooie grotten gemaakt, waarin dieren kunnen wonen. De Stekkels hebben een wat meer natuurlijke vorm. Waar ‘gewone’ blokken uitdagen tot het maken van gebouwen, denk je bij Stekkels veel meer aan grotten en zelfgemaakte hutten.
In mijn klas werd er meteen naar de diertjes gegrepen om het mee te combineren, maar ook vroegen kinderen om stenen. En je kunt er natuurlijk veel meer bij gebruiken: andere blokjes, stokjes en takjes en diverse loose parts.

stekkels

Overige producten van KarkenDiem

De Stekkels worden verkocht op de site KarkenDiem. Op deze site zijn alle varianten van de blokken te koop. Ze zijn per soort te bestellen, maar ook als een grote klassenset.
Omdat de producten die gemaakt werden zo’n succes werden, worden er steeds meer mooie houten producten bedacht. Niet alleen om mee te bouwen, maar bijvoorbeeld ook een handig kratje om je Stekkels in op te bergen. Verder zijn er nog decoratie items, knutsel dingen én ander speelgoed te vinden. Dus ben je fan van mooi houten speelgoed, neem dan zeker eens een kijkje!

Winactie: win 50 euro shoptegoed voor de Stekkels webshop!

Gefeliciteerd Tesse!

Lopende en komende winacties bij MamaScrapelle deze week

Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

45 reacties

 1. Dit zou ik zo graag willen winnen voor mijn kleutergroep. Lijkt mij heerlijk om te zien hoe ze hier ontdekkend mee spelen.

 2. Wat een superleuk speelgoed! Hout èn uitdagend, perfect voor onze 3 meiden van 2, 4 en 6 jaar. Ben benieuwd!

 3. Wat gaaffff . Dit lijken gewoon echt natuur stenen ? en blokken tegelijk iets waar onze kids gek op zijn. Ik maak graag kans omdat dit mij super voor hún lijkt . Like. Gedeeld. Gereageerd op fb en volgend. En reactie op de blog

  • Wow, wat een geweldig speelmateriaal! Ik kende deze blokken nog helemaal niet. De kleuters uit mijn klas zijn vast ook razend enthousiast om torens te bouwen en alles uit te proberen. Ideaal om de collectie steeds verder uit te bereiden?

 4. Heel gaaf! Echt iets voor mijn jongens. Ook goed te combineren met ander speelgoed, bijvoorbeeld hun dino’s. En dit houten speelgoed staat ook mooi in de woonkamer:)

 5. Maar deze blokken zijn geweldig! Weer een heel andere uitdaging dan de Kapla waar hier veel mee gebouwd wordt.
  Ik denk dat mijn tweelingmannetjes deze uitdaging graag aan zullen gaan.?

 6. Wauw wat een mooie kans om een begin te maken met een verzameling Stekkels.
  Doe graag mee voor mijn gastouderopvang, heb nu 5 gastkindjes 0-4 jaar.
  Zo leuk die verschillend vormen in het blokje. Echt iets vernieuwends en uitdagend! Echt een aanvulling! Volg Karkendiem al een tijd op Facebook.
  Wil graag de set Soles en set Stekkels aanschaffen van het shoptegoed.

 7. Oh wat een gaaf idee!! Ik stapelde als kind zelf met álles en heb zo wel eens iets laten vallen wat daar wat minder geschikt voor was.. ik geef mijn dochter graag de kans om creatief te stapelen zonder schade ?

 8. Ik zou dit graag willen winnen voor onze kinderen. Ze proberen alle dingen te stapelen. Dit is een nieuwe uitdaging.

 9. Wat een leuke bouwstenen, je kunt volgens mijn oneindig varieren en de meeste bouwsels lijken wel kunstwerken. Ik doe graag mee voor mijn neefje en nichtje die al hun creativiteit los kunnen laten op deze bouwstenen.

 10. Like like like! Wat een prachtig en vooral duurzaam speelgoed, perfect voor 5dec… Ik zie mijn oudste hier creatief mee bouwen. Mijn jongste is visueel beperkt en ik denk dat zij alle vormen gaat voelen en aftasten.

 11. Zo tof! We kregen als tip van therapeut meer samen bouwen met onze oudste dan is dit toch fantastisch. En een geweldig cadeau voor de feestdagen. Dus doe ik graag mee.

 12. Mijn dochter is direct enthousiast. Daar kan ze mooi hunebedden mee bouwen zegt ze. Ik doe graag mee aan deze gave winactie.

 13. Ik wil graag kans maken op de shoptegoed voor de Stekkels webshop deze blokkjes geven een axtra uitdaging voor de kleine bouwer!

 14. Leuk, creatief en origineel. perfect om de motoriek te stimuleren en lekker creatief bezig te zijn. perfect dus voor onze jarno 😉 ik moest zelf meteen aan hunebedden denken, haha. ik maak graag kans.

 15. Ik doe graag mee voor de kleuterklas van ons zoontje, dat zou een heel mooi Sinterklaas cadeau zijn voor de kleuters! Hij zit nog maar pas op school en zal heel trots zijn als ie zoiets mee mag brengen, waar hopelijk zijn broertje en zusje tegen de tijd dat zij naar school gaan ook mee kunnen spelen. Houten speelgoed is lekker duurzaam, dus het kan zeker jaren mee kan!!

 16. OOOh wat wil ik die graag hebben voor op school!
  We werken alsmaar meer met LOOSE PARTS en deze passen PERFECT in dat verhaal.
  Zoals elke school is het struggelen voor financiën en zeker nu met corona is het nog zwaarder en krijgt sint erg weinig budgetspeling.
  Zo zouden we een ‘STEKKELTJE’ kunnen helpen! <3

 17. Hey ik ben juf San van de 3de kleuterklas en heb reeds vorig jaar een setje gekocht. Dus zou ik het wel een bon van 50€ willen winnen om de bouwhoek van nog meer superleuke en creatieve blokken van Stekkels te voorzien. Mijn kleuters zijn er dol op.

 18. Ik vind deze Stekkels echt super gaaf. Ontzettend leuk speelgoed om mee te bouwen en ook om te combineren met ander speelgoed zoals Playmobil of autootjes.

 19. Ohhh wat zou ik dit graag winnen! Zowel voor gebruik thuis voor mijn kleine bouwkundige als op mijn werk voor de motorische vaardigheden

 20. Wat een super gaaf product om mee te werken. Vorig jaar een setje gekregen van de Sint en de peuters zijn vonden het eerst maar raar. Maar toen ze het eenmaal doorhadden wat ze er mee konden doen, kwamen de mooiste creaties te voorschijn. Dus met de 50 euro cadeau wordt de hoek nog meer aangekleed.

 21. De kinderen in mijn klas maken de mooiste bouwwerken. Dieren of ed erbij
  Het meest gekozen speelgoed.
  Daarom lijkt het me geweldig om dit thuis ook te hebben voor mijn meiden

 22. Het zou super zijn om dit te introduceren in onze unit met groep 1/2/3.
  Ze raken bij ons niet uitgebouwd!

 23. Wat ziet dit er leuk uit! Ik kende het nog niet. Ik hou erg van mooi houten en uitdagend speelgoed. Dat is dit zeker, ik doe graag mee voor mijn dochter. En als ze ouders is neem ik het mee naar school voor in de klas.

 24. Wauw! Ik werd getipt dat dit super gaaf is voor mijn dagverblijf en jaaaaaa ik ben mega enthousiast na het lezen van deze blog. We zijn op de opvang aan het zoeken naar uitdagend en nieuw materiaal, net even wat anders dan waar kinderen thuis mee spelen. Dit zou ideaal zijn! Ook denk ik dat mijn kinderen thuis het graag even testen voordat het naar de opvang gaat 😉 super leuk!!!

 25. Super gaaf klinkt dit inderdaad! Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar zeker wete dat ik daar mijn 3 jongens heeeeeelblij mee maken en als ze er klaar mij zijn, kan ik ze als juf mooi meenemen naar mijn klas ? Je kunt niet genoeg hebben he

 26. Mijn jongste zoontje is gek op houten blokken en wat meer uitdaging zou hij hierin wel kunnen gebruiken. Ik doe heel graag mee voor hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.