Appeltaart zonder suiker

Zoals jullie weten ben ik intolerant voor lactose en sacharose. Dat zorgt ervoor dat ik nauwelijks taart eet en als ik het al eet dan weet ik dat ik er ziek van kan worden.

Deze vakantie zijn we in Duitsland geweest en daar heb ik Laktase pillen gehaald. Laktase is het enzym wat lactose afbreekt en wat ik dus niet/nauwelijk aanwezig heb in mijn darmflora. Met het direct voor het eten innemen van deze laktase pillen kan ik klachtvrij melkproducten eten. Tenminste als deze melkproducten geen sacharose ( riet – biet suiker) bevatten.

jarig

En laat ik nou vandaag jarig zijn! Op vakantie, zoals heel vaak. Gelukkig logeren we gezellig bij mijn schoonouders en heb ik daar een mooie keuken tot mijn beschikking waar ik mij lekker in kan uitleven. Eigenlijk vieren mijn man en ik dit jaar onze verjaardag niet, maar met deze nieuwe pillen kon ik het NIET laten om NIET een taart te bakken. 

Dus op internet op zoek naar wat recepten en daar heb je enorm veel keus. Uiteindelijk aan de hand van deze  aan de slag gegaan voor een (hopelijk) lekkere appeltaart zonder suiker.

Wat heb je nodig

ingredienten suikervrije appeltaart

Ingredienten voor een taart van 24 cm doorsnee:

  • 40 g walnoten
  • 40 g cranberry’s
  • 80 g rozijnen
  • 5 braeburn appels
  • Eigeel van 1 ei
  • 2 el agavesiroop
  • 20 ml walnootolie
  • 85 g suikervrije abrikozenjam
  • 120 g roomboter (kamertemperatuur)
  • 300 g tarwebloem
  • 40 g hazelnoten
  • Sap van een halve citroen
  • Snufje zout
  • 2 el kaneel

Voorbereiding

hazelnoten walnoten

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Wel de rozijnen en cranberry’s in kokend water
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in kleine stukjes
  • Knijp een halve citroen leeg boven de appelstukjes, let op dat er geen pitje ontsnapt. Hussel goed door.
  • Hak de walnoten grof en snij de hazelnoten doormidden.

De appelvulling maken

appel en kaneelappelvulling

  • Roer het kaneel goed door de appels.
  • Laat de cranberry’s en rozijnen goed uitlekken boven een vergiet.
  • Voeg de noten, de cranberry’s en de rozijnen bij de appels en roer goed door.

Het deeg maken

deegdeeg verdelen

  • Doe 100 gram roomboter in een grote schaal. Gebruik 20 gram om de taartvorm mee in te vetten. Dit kun je met je handen doen of even met een kwastje.
  • Snijdt de roomboter in blokjes om zometeen beter te kunnen roeren.
  • Voeg nu de suikervrije abrikozenjam, het meel, de olie en een snufje zout toe en roer goed door met een vork.
  • Voeg vervolgens de agavesiroop door en roer weer goed door met een vork.
  • Daarna ga je het deeg met je handen goed kneden tot 1 samenhangend geheel en er geen losse kruimels meer in de schaal zitten. Kinderen vinden het geweldig om hierbij te helpen trouwens. Dan houd je zelf schone handen als je die niet vies wilt maken.

De taart opbouwen

taart met vullingklaar voor oven

  • Verdeel het deeg vervolgens zo dat je de helft kunt gebruiken voor de bodem, een kwart voor de zijkanten en een kwart voor de top van de appeltaart.
  • Dit is een nauwkeurig klusje om het deeg zo gelijk mogelijk te verdelen.
  • Als het deeg in de bodem en de rand zit giet je de appelvulling erin. Duw het mengsel goed aan zodat er niet teveel lucht in de taart blijft zitten.
  • Vervolgens rol je het laatste stukje deeg langwerpig uit en snij dit met een mesje in lange dunne repen om de taart mee te bedekken.
  • Splits het ei in 2 delen en smeer het deeg in met het eigeel met een kwastje of met je vingers.

 De oven in en uit

suikervrije appeltaart

  • Nu mag de taart de oven in die al voorverwarmd is op 180 graden.
  • Het bakken mag ook op 180 graden voor 45 minuten.
  • Doe bij 30 minuten wat zilverfolie over de bakvorm heen zodat de bovenkant van de taart niet verbrand.
  •  Even afkoelen en daarna lekker smullen!
  • Serveer met suikervrije slagroom

P.s. Voor dit recept heb ik 300 gram bloem gebruikt. Zelf vond ik de hoeveelheid deeg wat weinig en ga de volgende keer uitproberen om met 500 gram bloem en verhoudingsgewijs ook meer olie en jam het deeg te maken. (Beter teveel dan te weinig.)

Laat je even weten als je dit recept hebt uitgeprobeerd en wat je er van vond?

Facebook Comments

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!