Suikervrije appeltaart – een heerlijk gezond alternatief

Zoals jullie weten ben ik intolerant voor lactose en sacharose. Dat zorgt ervoor dat ik nauwelijks taart eet en als ik het al eet dan weet ik dat ik er ziek van kan worden. Voor de melk heb ik inmiddels een oplossing gevonden. Tijd om een suikervrije appeltaart te bakken!

Deze vakantie zijn we in Duitsland geweest en daar heb ik Laktase pillen gehaald. Laktase is het enzym dat lactose afbreekt en wat ik dus niet/nauwelijk aanwezig heb in mijn darmflora. Met het direct voor het eten innemen van deze laktase pillen kan ik klachtvrij melkproducten eten. Tenminste als deze melkproducten geen sacharose ( riet – biet suiker) bevatten.

Suikervrije appeltaart

En laat ik nou jarig zijn! Op vakantie, zoals heel vaak. Gelukkig logeren we gezellig bij mijn schoonouders en heb ik daar een mooie keuken tot mijn beschikking waar ik mij lekker in kan uitleven. Eigenlijk vieren mijn man en ik dit jaar onze verjaardag niet, maar met deze nieuwe pillen kon ik het NIET laten om een suikervrije appeltaart te bakken. Ik mis echt appeltaart namelijk haha

Dus op internet ging ik op zoek naar wat recepten en daar heb je enorm veel keus. Uiteindelijk aan de hand van dit recept aan de slag gegaan voor een (hopelijk) lekkere appeltaart zonder suiker.

Wat heb je nodig

ingredienten suikervrije appeltaart

Ingrediënten voor een suikervrije appeltaart van 24 cm doorsnee:

Voorbereiding Suikervrije appeltaart

hazelnoten walnoten voor Suikervrije appeltaart
  • Verwarm de oven voor op 180 graden om straks de suikervrije appeltaart in af te bakken.
  • Wel de rozijnen en cranberry’s in kokend water
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in kleine stukjes
  • Knijp een halve citroen leeg boven de appelstukjes, let op dat er geen pitje ontsnapt. Hussel goed door.
  • Hak de walnoten grof en snij de hazelnoten doormidden.

De appelvulling maken

appel en kaneel
vulling voor Suikervrije appeltaart
  • Roer het kaneel goed door de appels.
  • Laat de cranberry’s en rozijnen goed uitlekken boven een vergiet.
  • Voeg de noten, de cranberries en de rozijnen bij de appels en roer goed door. Ik vind deze mix echt heerlijk voor in een suikervrije appeltaart. Uiteraard kun je de cranberries ook weglaten of minder noten gebruiken.

Het deeg maken van de suikervrije appeltaart

deeg
deeg verdelen
  • Doe 100 gram roomboter in een grote schaal*. Gebruik 20 gram om de taartvorm *mee in te vetten. Dit kun je met je handen doen of even met een kwastje.
  • Snijdt de roomboter in blokjes om zometeen beter te kunnen roeren.
  • Voeg nu de suikervrije abrikozenjam, het meel, de olie en een snufje zout toe en roer goed door met een vork.
  • Voeg vervolgens de agavesiroop er door en roer weer goed door met een vork. Ben je een echte zoetekauw dan kun je ook iets meer agavesiroop gebruiken of honing voor in de suikervrije appeltaart.
  • Daarna ga je het deeg met je handen goed kneden tot 1 samenhangend geheel en er geen losse kruimels meer in de schaal zitten. Kinderen vinden het geweldig om hierbij te helpen trouwens. Dan houd je zelf schone handen als je die niet vies wilt maken.

De Suikervrije appeltaart opbouwen

appeltaart met vulling
klaar voor oven
  • Verdeel het deeg vervolgens zo dat je de helft kunt gebruiken voor de bodem, een kwart voor de zijkanten en een kwart voor de top van de suikervrije appeltaart.
  • Dit is een nauwkeurig klusje om het deeg zo gelijk mogelijk te verdelen.
  • Als het deeg in de bodem en de rand zit giet je de appelvulling erin. Duw het mengsel goed aan zodat er niet teveel lucht in de taart blijft zitten.
  • Vervolgens rol je het laatste stukjes deeg langwerpig uit en snij dit met een mesje in lange dunne repen om de taart mee te bedekken.
  • Splits het ei in 2 delen en smeer het deeg in met het eigeel met een kwastje* of met je vingers.

 De oven in en uit

suikervrije appeltaart
  • Nu mag de suikervrije appeltaart de oven in die al voorverwarmd is op 180 graden.
  • Het bakken mag ook op 180 graden voor 45 minuten.
  • Doe bij 30 minuten wat zilverfolie over de bakvorm heen zodat de bovenkant van de taart niet verbrand.
  •  Even afkoelen en daarna lekker smullen!
  • Serveer de suikervrije appeltaart eventueel met suikervrije slagroom

P.s. Voor dit recept heb ik 300 gram bloem gebruikt. Zelf vond ik de hoeveelheid deeg wat weinig en ga de volgende keer uitproberen om met 500 gram bloem en verhoudingsgewijs ook meer olie en jam het deeg te maken. (Beter teveel dan te weinig.)

Laat je even weten als je dit recept hebt uitgeprobeerd en wat je er van vond?

bovenkant appeltaart verbrand?

Het is altijd teleurstellend wanneer de bovenkant van je suikervrije appeltaart verbrand is, maar geen zorgen, er zijn nog manieren om de taart te redden en ervoor te zorgen dat de smaak niet verloren gaat. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen. Let op voor sommige stappen wordt suiker gebruikt!

  1. Verwijder verbrande delen: Begin met het voorzichtig afsnijden van de verbrande bovenkant van de suikervrije appeltaart met een scherp mes. Zorg ervoor dat je alleen het verbrande gedeelte verwijdert en de rest van de taart intact laat.
  2. Poedersuiker of glazuur: Nadat je de verbrande delen hebt verwijderd, kun je de bovenkant van de appeltaart bestrooien met poedersuiker of bedekken met een dun laagje glazuur. Dit helpt niet alleen om het uiterlijk te verbeteren, maar voegt ook zoetheid toe aan de taart.
  3. Serveer met ijs of slagroom: Verberg eventuele imperfecties door de appeltaart te serveren met een royale hoeveelheid vanille-ijs of verse slagroom. De kou en romigheid zullen afleiden van de verbrande bovenkant.
  4. Extra vulling: Als de appeltaart nog niet is afgekoeld, overweeg dan extra vulling toe te voegen aan de bovenkant om de verbrande smaak te verminderen. Dit kan bestaan uit extra kaneel, verse appelschijfjes of zelfs een dunne laag gekarameliseerde suiker.
  5. Leren voor de volgende keer: Analyseer wat er mis ging en pas je bakvaardigheden aan voor de toekomst. Controleer de temperatuur van de oven, bak de taart mogelijk op een lagere temperatuur, of gebruik folie om de bovenkant van de taart tijdens het bakken te beschermen.

Onthoud dat zelfs als de bovenkant van de appeltaart een beetje verbrand is, de binnenkant nog steeds heerlijk kan zijn. Met een beetje creativiteit en aanpassing kun je nog steeds genieten van je zelfgemaakte lekkernij.

Lees ook deze blogs

Handige linkjes Suikervrije appeltaart

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.