DIY Vogelvoer maken met kinderen

Wat is het toch leuk om samen naar buiten te kijken en om dan de vrolijke vogeltjes te spotten. Kleine schattige musjes tot de grotere brutalere varianten. Het wisselt per regio welke gevederde vriendjes er neerstrijken in je tuin of op het balkon. In de wintermaanden is het leuk om samen met je kind je eigen vogelvoer en traktaties te maken. Dat maakt het nog iets specialer om naar buiten te kijken en ze te spotten. Hieronder deel ik een paar tips voor DIY vogelvoer, het laatste weekend van januari is het Nationale tuinvogeltelling. Help jij mee?

Geen echte pindakaas

Voordat je gaat beginnen met deze DIY vogelvoer wil je attenteren op het feit dat in mensenpindakaas teveel zout zit voor de meeste tuinvogels. Door het te hoge zoutgehalte hebben ze meer vocht nodig en zeker in de strenge winter als water in ijs verandert is dat lastig. Ook mensen pinda’s zijn vaak gebakken en hierdoor niet meer geschikt voor de vogels. Koop nooit ‘mensen-pinda’s’ en ‘mensenpindakaas’ voor vogels. Er is niet voor niets speciale vogelpindakaas te koop bij de vogelbescherming, maar ook bij Bol.

DIY Vogelvoer: Sinaasappel kommetjes

sinaasappelschil met vogelvoer
Foto van Sheri Silver
 • Halve sinaasappel schillen
 • Vogelzaad
 • Vogelpindakaas
 • Touw of wol

Gooi je uitgeperste sinaasappels niet weg! Mix wat vogelvoer met vogelpindakaas en vul de lege sinaasappelschillen met dit mengsel. Maak met touw of wol een hengseltje eraan en je hebt vrolijke vogeltraktatie kommetjes.

winacties
Klik op de foto om bij onze lopende winacties uit te komen

Oud brood

 • Oud brood
 • Pindakaas
 • Vogelzaad
 • Uitsteekvormpjes

Je kunt ook je DIY vogelvoer maken van oud brood. Dit kan je uiteraard in stukken scheuren en zo buiten gooien. Vogels vinden het vanzelf wel. Maar je kan ook oud brood uitsteken in leuke vormpjes. Die vormpjes besmeer je vervolgens met vogelpindakaas en beleg je met vogelzaad. Het ziet er heel feestelijk uit. Zoek een leuk plekje in je tuin of op het balkon en wacht totdat ze ervan gaan eten.

DIY vogelvoer
Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay

Popcorn Slingers

 • Popcorn (maiskorrels)
 • Pan en lepeltje olie
 • Gedroogd fruit
 • Touw of wol
 • (rijg)naald

Niet alleen voor je kerstboom is dit een leuke DIY maar ook voor je tuin en balkon. Let wel op dat de popcorn niet gezout of gezoet is. Het beste kan je een zak mais kopen en ouderwets popcorn gaan poppen. In een pan een klein lepeltje olie, wat mais erin en heel belangrijk de deksel erop! Het poppen is al een schouwspel op zich. Blijf er wel altijd bij want verbranding ligt op de loer. Schud af en toe de pan licht terwijl je de deksel vasthoudt. Zodra het poppen stopt haal je de pan van het vuur. Lekker wat boter erop en zout.. Oja we zijn bezig met een DIY vogelvoer. Dus dat boter en zout mag voor jezelf doen, maar voor de vogels houden we het bij puur naturel.

Als de popcorn is afgekoeld rijg je ze aan een stuk touw of wol. Maak de slinger zo lang als dat je zelf wilt. Je kan het afwisselen met wat gedroogd fruit zoals rozijnen en cranberries. Hier zijn vogels ook gek op. Hang op de gewenste plek en lekker kijken naar de vogels hoe ze ervan genieten.

DIY vogelvoer vetvormpjes

DIY vogelvoer
Foto door MamaMaai
 • Vet (frituur of kokosvet)
 • Vogelzaad of ongezouten pinda’s, zonnebloempitten zonder schil etc.
 • Cupcake vormpjes of koekvormpjes
 • Touw

Smelt het vet in een pan en voeg het zaad toe. De verhouding 1:1 is het beste. Roer goed door. Verdeel dit mengsel vervolgens in de cupcakevormpjes. Je kan er nu een touwtje in leggen zodat dit mee kan drogen. Het touwtje kan je ook achteraf eromheen knopen. De cupcake vormpjes kan je in de koelkast laten opstijven. Vergeet niet het papiertje eraf te halen voordat je de vetvormpjes gaat ophangen. Of gebruik siliconen cupcakevormpjes en je wipt ze er zo uit.

De koekvormpjes zijn open aan de onderkant dus dit vraagt een iets andere benadering. Zorg dan als je het mengsel gaat schenken dat het alweer iets harder aan het worden is. Leg een koekvormpje op een bord en druk het aan zodat het mengsel erin blijft. Vervolgens ook op laten stijven in de koelkast.

Ook leuk om dit vetmengsel in een oud theekopje te schenken. Zo maak je toffe DIY vogelvoer design items. En een theekopje met vogelvoer is ook perfect om cadeau te doen.

Lees ook deze blogs:

Footer1
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

5 reacties

 1. Zo leuk om zelf vogelvoer te maken. Ook voor volwassenen 🙂 Voor de allerkleinsten kan je ook een lege toiletrol insmeren met vogelpindakaas en dan door de zaadjes rollen. Touwtje erdoor en ophangen maar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.