Het is belangrijk dat kinderen dagelijks buitenspelen, ook in de winter. Frisse buitenlucht en zonlicht is nodig voor de aanmaak van vitamine D. Helaas spelen kinderen steeds minder vaak buiten. Zeker in de winter is het heel lastig om iets leuks te bedenken en ze te motiveren. Te koud, te saai. Maar met goede kleding en een paar goede ideeën gaat het misschien lukken!
Buitenspelen in de winter voor de dagelijkse portie vitamine D
Slechts 14 % van de kinderen tussen zes en twaalf jaar speelt elke dag buiten, zo blijkt uit een enquête van Jantje Beton. Dit kan leiden tot een tekort aan vitamine D, wat weer ernstige gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling. Vitamine D is niet alleen goed voor botten en tanden, maar ook belangrijk voor de spiersterkte en het immuunsysteem. Door Uv-straling afkomstig van de zon kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Tijdens de winterperiode staat de zon echter lager en is deze minder krachtig dan in de zomer. Veel kinderen blijven binnen en kijken televisie of spelen games op de computer, maar lopen daardoor wel een risico op een tekort aan vitamine D.
Eén op de drie kinderen van zes jaar heeft een tekort aan vitamine D. Daarom is het van belang om veel buiten te zijn, zegt Gertjan Schaafsma, emeritus hoogleraar voeding en levensmiddelen, in een artikel in het AD. Dertig minuten je gezicht en handen blootstellen aan zonlicht levert al een flinke hoeveelheid vitamine D op.
Door weer en wind
Van nature zijn de meeste kinderen hartstikke graag buiten, ook als het koud is. Of zelfs als het regent. Kleine kinderen kunnen ongestoord de regen in stappen, en hebben de grootste lol met stampen in de plassen. Maar als kinderen ouder worden, is de aantrekkingskracht van televisie en games steeds groter. En eerlijk is eerlijk, de meeste ouders staan ook niet te popelen om lekker naar buiten te gaan bij slecht weer. We pakken zelf ook sneller de auto als het erg koud is of regent. Maar waarom eigenlijk? Je kunt je er altijd op kleden, en lekker buiten gaan wandelen of fietsen. Iets met goed voorbeeld doet goed volgen. Wees je er bewust van hoe je er zelf mee omgaat.
Dus lekker met de kinderen de natuur in en ook in de winter naar buiten om te spelen of wandelen! En na een frisse neus gehaald te hebben op een gure regenachtige middag, smaakt de thee, chocolademelk of koffie altijd veel lekkerder. Maar behalve een gewone wandeling zijn er ook nog andere leuke tips om actief bezig te zijn.
Leuke ideeën voor buitenspelen in de winter
- Buiten een boterham of tussendoortje eten kan heel ontspannend zijn. Zelfs een uitgebreidere picknick kan ook in de winter: chocolademelk en broodjes mee en zoek een mooi plekje op. Mooie wandel- en fietsroutes vind je op de site van Natuurmonumenten.
- Rooster marshmallows op een vuurkorf. Of maak zelfs een uitgebreidere maaltijd. Rond de invallende duisternis een vuurtje maken en naar de sterren kijken vinden kinderen fantastisch. Met een beetje hulp van volwassenen, en voldoende aandacht voor de veiligheid natuurlijk!
De natuur in!
- Naar de kinderboerderij of een buitenspeeltuin is ook in de winter leuk. Dieren voeren, klimmen en klauteren, schommelen en glijden maar! Er zijn genoeg openbare speeltuinen waar je kind kan buitenspelen in de winter.
- Verzamel buiten de mooiste materialen om mee te knutselen; takjes, kastanjes, dennenappels, veren, stenen en blaadjes. Maak er een mooi kunstwerk van. Bijvoorbeeld door ze met dubbelzijdig tape op een mooi karton te plakken. Of maak op de buitentafel een mooie verzameling!
- Help de natuur een beetje en combineer een wandeling met het opruimen van plastic. Goed voor het milieu, en het bewustzijn van kinderen over ons afval.
- Help de vogels. Maak bijvoorbeeld lekkere winterhapjes voor de vogels en verspreid ze over de tuin. Zoals een pindaslinger, of een vetbol. Het recept om deze te maken vind je op de website van de vogelbescherming.
Rennen, springen en ballen
- Actief bezig zijn werkt het beste om warm te blijven. Maak een parcours in de tuin van hekjes, tafels, touwen, takken etc. Stopwatch erbij en timen maar! Ook leuk om er een filmpje van te maken. En hopen op een kleine uitglijder..
- Springen! De ideale manier om warm te worden en de ultieme ontspanning. Trampoline springen vinden vrijwel alle kinderen leuk en is goed voor de conditie. Ook van ouders.
- Balspellen: balletje trap en paaltjesvoetbal zijn altijd leuk maar er is veel meer. Zie bijvoorbeeld de uitgebreide lijst van de website peuteren.
- Renspellen: er zijn verschillende leuke variaties te bedenken op het normale tikkertje om lekker warm te worden tijdens het buitenspelen in de winter. Zoals:
- Boompje wisselen. Zoek een mooie plek met veel bomen (of paaltjes). Eén persoon is de tikker en de andere personen gaan allemaal bij een boom staan. Het is de bedoeling dat je steeds van boom wisselt. Tijdens het rennen naar een andere boom kun je getikt worden en ben jij de tikker.
- Ongelukstikkertje: één kind is de tikker. Als hij iemand tikt, moet die zijn hand op de plaats houden waar de tikker hem aantikte. Vervolgens moet de getikte proberen om op die manier weer een ander te tikken.
- Tikkertje met onbekende ‘verlosser’: wijs een ‘verlosser’ aan, de tikkers mogen niet weten wie de verlosser is. Wie getikt wordt, moet blijven staan. Je kunt alleen bevrijd worden als de verlosser je aantikt. De tikkers moeten ontdekken wie de verlosser is.
Creatief buitenspelen in de winter
- Creatief met hout, blik en plastic. Creëer buiten een werktafel en ga aan de slag met verschillende materialen. Maak bijvoorbeeld een lampion. Neem een oud blikje en maak er met een hamer en een spijker gaatjes in. Schilder het blikje in een vrolijke kleur en hang er een ijzerdraadje aan. Een lampje erin en klaar!
- Leuk om van hout te maken: een vogelhuisje of voederplank. Met eigen creativiteit of een handige papa kom je best ver. Maar voor officiële maatvoering e.d. is het leuk om de beschrijving van de vogelbescherming te volgen.
Sneeuw- en ijspret
Het allerleukste is natuurlijk buitenspelen in de winter tijdens de echte winterse dagen. Sneeuw en ijs bieden gegarandeerd speelplezier. Helaas zijn er steeds minder dagen dat het sneeuwt of vriest. Als ze er zijn dus zoveel mogelijk gebruik van maken! Naast een sneeuwpop maken zijn er ook nog andere leuke activiteiten te bedenken. Als het goed vriest, kun je eens proberen om ijsbellen te blazen met bellenblaas. Of maak een kunstwerkje door tuinmaterialen te laten bevriezen in een bak met water. Maar schaatsen, sneeuwballen gooien en sleeën blijven natuurlijk het leukste om te doen in de winter!
Het belang van voldoende beweging
Kinderen gamen steeds vaker en dit gaat ten koste van de tijd om buiten te spelen. Uit onderzoek (CBS, de gezondheidsenquête/leefstijlmonitor, 2018) is gebleken dat bijna de helft van de Nederlandse kinderen te weinig beweegt. Zo’n 45 procent van de vier tot twaalf jarigen lukt het niet om dagelijks minstens een uur matig tot intensief te bewegen, de richtlijn van de gezondheidsraad uit 2017.
Naast de toegenomen schermtijd zijn er ook andere oorzaken waarom kinderen minder bewegen. Zo gaan we vaker met de auto naar school en zijn ouders wat voorzichtiger geworden. Er wordt gewoonweg minder geravot. Maar dit is belangrijk voor kinderen om hun grenzen te verleggen en zelfvertrouwen te kweken. Voor speelplezier in eigen tuin zijn er leuke toestellen te vinden. Zie ook de blog speeltoestellen voor in de winter voor leuke ideeën voor buitenspelen in de winter. Een rondje op marktplaats levert vaak wel wat op. En laat kinderen uit de buurt of familie hier ook gebruik van maken, mochten ze zelf geen plek hebben. Zo komen alle kinderen ook gedurende de wintermaanden aan hun broodnodige beweging en ontspanning. En dit bevordert weer een goede nachtrust, voorkomt overgewicht en versterkt het immuunsysteem.
Meer informatie en tips buitenspelen in de winter
- Bij Natuurmonumenten hebben ze nog meer leuke speeltips verzameld. Een kleine greep: maak van je kerstboom een insectenhotel, doe de paddenstoelenbingo of maak een pijl en boog.
- Je kunt als gezin of kind lid worden van het jeugdprogramma OERRR van natuurmonumenten. Zo ontdekken kinderen hoe ze dieren en de natuur kunnen helpen.
- Zie voor meer informatie over de invloed van jouw eigen gedrag op kinderen de blog bewust ouderschap. Geef het goede voorbeeld!
Lees ook deze blogs
- 25 tips om te spelen in de sneeuw
- ontdekspeurtochten
- kerstspeurtocht
- maak je eigen speurtocht
- decemberstress bij kinderen
- 25 tips om te spelen in de sneeuw
- Madurodam Winterweken
- Vogelvoer maken met peuters
- Vogelvoer maken met kinderen
- Kinderliedjesboek roodborstje
- vogelhuisje knutselen
- Knutselen met thema winter
- Playmobil wintersportvakantie
- puzzelboek winter
- Speeltoestellen in de winter