Skip to Content

Het is Wereld Kinderkankerdag op 15 februari – een dag voor actie en steun

Ieder jaar op 15 februari vindt de Wereld Kinderkankerdag plaats. Een dag waarvan je eigenlijk niet wilt dat deze bestaat. Maar helaas worden er jaarlijks 600 kinderen alleen al in Nederland getroffen door deze vreselijke ziekte. Wereld Kinderkankerdag is een speciale dag om daar extra bij stil te staan, een dag voor voorlichting en bewustwording. Wat betekent het voor een gezin als dit hen overkomt? Hoe kun je hen ondersteunen en welke acties worden er georganiseerd? Lees verder voor onze tips.

wereld kinderkankerdag teddybeer
Bron: Derek Finch via Pexels

De cijfers rondom kinderkanker

Uit de cijfers op de website van de Vereniging Kinderkanker Nederland blijkt dat in ons land elk jaar 600 kinderen tussen 0 en 18 jaar een vorm van kanker krijgen. Dat zijn tien kinderen per week. Gelukkig is de overlevingskans de afgelopen decennia enorm toegenomen. Maar om de 2 – 3 dagen overlijdt in Nederland een kind aan kanker, en dat is gewoon een heel verdrietig gegeven.

Want als ouder wil je bovenal dat je kind gezond en gelukkig opgroeit. Als je kindje geboren wordt, voel je je direct verantwoordelijk voor dat kleine wezentje en wil je alles voor ze doen. Wat het betekent als blijkt dat je kind ernstig ziek is, daar kunnen we ons eigenlijk geen voorstelling van maken. En het is voor iedereen vreselijk als ze ernstig ziek worden, maar bij kinderen en jongeren is dit eigenlijk nog wel extra verdrietig. Want zij zouden een onbezorgde toekomst moeten hebben. Nog een heel leven voor zich mogen zien, zonder zorgen over hun gezondheid. Maar dat toekomstbeeld kan ineens heel onzeker worden. En niet alleen het kind zelf wordt erdoor getroffen, het heeft natuurlijk grote gevolgen voor het hele gezin.

Impact op het gezin

De impact op het hele gezin is enorm als er kinderkanker wordt vastgesteld. Broertjes en zusjes die zich zorgen maken, ouders die alles in het teken moeten stellen van de verzorging van hun kind. De vele ziekenhuisbezoeken en je kind met pijn zien, dat doet enorm veel met ouders. Onlangs werd in de media nog aandacht gevraagd voor ouders van ernstig zieke kinderen die klem komen te zitten tussen werk en zorg. Er is geen goede verlofregeling voor hen, zo staat beschreven in een wetenschappelijke artikel van ervaringsdeskundige juristen.

Uit een steekproef blijkt dat één- tot tweederde van deze gezinnen financiële problemen ervaart als gevolg van inkomensverlies en/of hoge niet-vergoede kosten rondom de ziekte van hun kind. Tien procent van de gezinnen ervaart zelfs financiële nood. 

Bron: www.kinderkankernederland.nl

En financiële problemen kunnen veel stress veroorzaken, iets wat juist deze gezinnen niet kunnen gebruiken want de zorgen zijn al groot genoeg. De Vereniging Kinderkanker Nederland start om deze reden een campagne. Ze vragen hiervoor aandacht in samenwerking met onder andere het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie en het Ronald McDonald kinderfonds.

wereld kinderkankerdag  ziekenhuis
Bron: Mylene2401 via Pixabay

Wereld Kinderkankerdag – aandacht en steun

Wat kunnen we met elkaar doen om kinderen en hun gezinnen te steunen? Niet alleen op 15 februari als het Wereld Kinderkankerdag is, maar natuurlijk ook op alle andere dagen van het jaar.

  • Hoe steun je een gezin in je naaste omgeving? Misschien wel meest simpele is waarschijnlijk het uit handen nemen van praktische zaken. Even naar een zwemles, een maaltijd bereiden, een klusje in huis oppakken. Maar natuurlijk ook een luisterend oor bieden als dat nodig is. 
  • Draag bij aan een goed doel op het gebied van kinderkanker. Want door financiële bijdrages kan er meer onderzoek gedaan worden, maar er kan bijvoorbeeld ook ruimte komen voor gezinnen om iets leuks te doen samen. Want de zorgen even kunnen vergeten is onbetaalbaar.
  • Bijdrages kunnen ook in de vorm van leuke acties. Niet alleen voor het inzamelen van geld, maar ook voor een stukje voorlichting, gezamenlijke inzet en bewustwording. Zoals een sponsorloop of flesseninzameling met de wijk, de sportclub of op school. Zie het mooie voorbeeld van De Vlieten in De Lier met hun Fancy Fair.

Een kleine greep uit de organisaties die zoveel goed werk verzetten

Vereniging Kinderkanker Nederland biedt veel informatie en steun, waaronder van ervaringsdeskundigen. Want dat is waar gezinnen zo naar kunnen zoeken, lotgenoten die weten wat ze doormaken en die misschien tips hebben. Ze brengen mensen met elkaar in contact door middel van diverse bijeenkomsten. Er zijn verschillende workshops zoals Kinderen in hun Kracht. Op Wereld Kinderkankerdag delen zij kralen uit aan kinderen in het Prinses Maxima Centrum.

KWF Kankerbestrijding is een bekende en grote organisatie die zich inzet voor de strijd tegen kanker. Hun missie is duidelijk: minder mensen met kanker, meer mensen die genezen en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten

Stichting Kinderen Kankervrij KIKA staat voor alle kinderen kankervrij. Zij dragen bij aan onderzoek naar betere medicijnen, minder pijn tijdens behandelingen, meer kans op genezing en een hogere kwaliteit van leven voor patiënten, ook na behandeling. Ze geven ook voorlichting over kinderkanker en bieden op hun website vele bijzondere, emotionele en inspirerende verhalen.

Een voorbeeld dat landelijk veel aandacht kreeg, is het verhaal van de ongeneeslijk zieke Tijn Kolsteren. In 2016 kwam hij kwam samen met zijn vader naar het Glazen Huis van 3FM om nagels te lakken voor het goede doel. Tijn haalde ruim 2 miljoen euro op en inspireerde heel veel mensen. Miss Montreal schreef een emotioneel liedje over hem en Tijn was voor een dag burgemeester van Breda. In 2017 overleed hij op 6-jarige leeftijd.

Omgaan met kinderkanker op school

Niet alleen binnen gezinnen of families kunnen kinderen in aanraking komen met kanker. Het kan ook dichtbij komen via school, als bijvoorbeeld een leerling uit de klas ziek wordt. Het is dan ook op school belangrijk en leerzaam om er aandacht aan te besteden. De verschillende organisaties bieden lesmateriaal aan op dit gebied.

Zo heeft de Vereniging Kinderkanker Nederland leskoffers wanneer een leerling kanker heeft. In de koffer zit bijvoorbeeld veel informatie, lessuggesties, boeken en spelmaterialen. Er zijn ook digitale lespakketten voor zowel het basisonderwijs als voortgezet onderwijs. Er wordt uitgelegd wat het woord ‘kanker’ betekent en het kan helpen kinderen en jongeren om te gaan met kanker in hun omgeving. En ook een belangrijk onderdeel is het bewust maken van scheldgedrag en de impact ervan.

Kika heeft een interactief klassenspel ontwikkeld voor groep 5, 6, 7 en 8 om het onderwerp kinderkanker te behandelen. Zij hebben gastdocenten die op school langs kunnen komen om er met de klas mee aan de slag te gaan. Ook beschikbaar is bijvoorbeeld een spreekbeurtpakket met daarin onder andere:

  • Superhandige informatie en een lege PowerPoint in KiKastijl.
  • Foto’s waarmee jij je spreekbeurt of werkstuk er mooi uit laat zien.
  • De KiKa KennisQuiz. Hiermee test je na afloop de kennis van jouw klasgenoten over KiKa en kinderkanker.
  • De KiKaKalender met toffe ideeën voor klassenacties.

Bron: Kika Nederland

Meer informatieve blogs en boeken

  • Lees een aantal opvoedtips over het omgaan met ingrijpende gebeurtenissen, zoals een ernstige ziekte dichtbij.
  • Mooi en inspirerend: Ellen schreef een blog over haardonatie en wat daarbij komt kijken.
haar doneren

Er zijn ook boeken die kunnen helpen om uitleg te geven, voor een stuk herkenning of steun voor wie dat nodig heeft.

Kijk voor meer boekentips, bijvoorbeeld rondom rouw en emoties op de website van StoerLeesVoer.

Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.