Financiële problemen in een gezin, dit komt vaker voor dan je zou denken. Ongeveer 1 op de 13 kinderen groeit op in een gezin met een laag inkomen. Door SIRE is een campagne gestart om dit onder de aandacht te brengen. Kinderen die niet naar sport kunnen of mee kunnen met uitjes. Verdrietig en moeilijk is dat. In onze blog besteedden we er eerder al aandacht aan, wat het betekent voor ouder en kind. Gelukkig is er ook veel hulp en steun bij financiële problemen. Van de gemeente, maar bijvoorbeeld ook van vrijwilligers.
Het is best wel een stap om hiervan gebruik te moeten maken. Maar wel belangrijk om daar vooral niet te lang mee te wachten. En hoe kom je op de juiste plek terecht? We geven een overzicht van allerlei vormen van hulp en steun. Maar ook tips waar kinderen mee geholpen zijn. Mede op basis van onze eigen werk- en vrijwilligerservaringen!
Stress door financiële problemen
Wat als je door onvoorziene omstandigheden ineens je rekeningen niet meer kunt betalen? Als je je baan kwijt raakt of in echtscheiding ligt? Of door de gevolgen van een ernstige ziekte, waar helaas ook veel bijkomende kosten mee gepaard gaan. Zo zijn er verschillende oorzaken die ertoe kunnen leiden dat er financiële problemen zijn. Voor 1 op de 13 kinderen is het daardoor niet vanzelfsprekend om het nieuwste speelgoed te krijgen. Of dagjes uit te gaan.
En financiële problemen veroorzaken vaak veel stress. Het kan leiden tot slaapproblemen, hoofdpijn, hoge bloeddruk en psychische klachten. Belangrijk dus om tijdig hulp te vragen en zo een passende oplossing te vinden. Want er zijn vangnetten. Er zijn organisaties die voor kinderen in deze gezinnen iets extra’s doen. Ook zijn er vrijwilligersinitiatieven die hulp kunnen bieden bij financiële problemen. Lees verder voor een overzicht van websites waar je terecht kunt voor informatie.
Hulp bij financiële problemen; wetten en regelgeving
Er is in Nederland veel geregeld om gezinnen met beperkte financiële middelen te ondersteunen. Er is een kindgebonden budget en gemeentes hebben extra voorzieningen voor gezinnen rond bijstandsniveau. Maar de regelgeving verloopt niet altijd vlekkeloos; denk aan de toeslagenaffaire. Duizenden mensen die de dupe zijn geworden van een jacht op fraudeurs. Die er ook zijn helaas. Maar je kunt wel stellen dat het leven van deze mensen verwoest is. Niet alleen wat betreft financiën, maar ook gezien alle andere vlakken waarop de stress heeft doorgewerkt. Een onvoorstelbaar leed gaat daarachter schuil.
Een positief bericht kwam van de gemeente Rotterdam, die vooruitlopend op wat er komen gaat de schuldenlast van de gedupeerden op zich heeft genomen. Een ander geluid dan de soms harde aanpak die er in gemeentes kan zijn. Gelukkig is dit ook door andere grote gemeenten overgenomen. Omdat deze hulp bij financiële problemen natuurlijk veel te laat komt, is het vooral belangrijk om hier lering uit te trekken. Zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden. Een mooi voorbeeld van een gemeente met een andere benadering is Tilburg. De wethouder Esmah Lahlah heeft bij wijze van proef een maand geprobeerd van de bijstand rond te komen. Zie hiervoor dit interessante artikel. Over hoe verlammend het kan werken om financiële zorgen te hebben, én door de administratieve bomen het bos niet meer te zien.
De bejegening moet vriendelijkheid ademen. Vertrouwen. En niet: dit zijn mensen die zo veel mogelijk geld willen krijgen om niks te hoeven doen.
Esmah Lahlah
Steunende aanpak
Het is belangrijk dat er binnen gemeentes een steunende aanpak is om snel uit de problemen te komen. Dat mensen hier met begrijpelijke taal en een positieve benadering bij geholpen worden. En daar schort het zeker aan. Want de gemeentelijke brieven zijn over het algemeen niet bepaald eenvoudig. Dit kan mensen moedeloos of zelfs angstig maken. Het helpt hen niet om met hun problemen aan de slag te gaan. Een cultuurverandering is noodzakelijk, en onder verantwoordelijkheid van staatssecretaris Knops ook in gang gezet. Weg met wollig taalgebruik en ambtelijk jargon: taalexperts helpen ambtenaren simpeler schrijven.
Een mooi voorbeeld van een steunende aanpak in regio Westland is de campagne Hulp bij geldzorgen. In huis-aan-huis bladen worden voorbeeldverhalen verteld waar mensen hun ervaringen delen. Daarbij een duidelijke lijst van plekken waar je terecht kunt voor steun. Zo wordt de informatie toegankelijk en laagdrempelig gemaakt, waardoor mensen hopelijk sneller de stap durven zetten naar hulp. En indien nodig kunnen mensen ondersteuning krijgen van het Sociaal Kernteam Westland.
Fondsen en organisaties
Een kleine greep uit landelijke en regionale organisaties en fondsen waar mensen terecht kunnen voor informatie en hulp bij financiële problemen:
- Voedselbank
- Stichting leergeld
- Nationaal fonds kinderhulp
- Dekkersfonds
- Nibud hulp bij schulden
- Papefonds
- Stichting jarige job
- Linda foundation
- Schuldhulpmaatje
- Kerkelijke fondsen
- Humanitas
- Armoedefonds
- Jeugdfonds sport en cultuur
Bij veel fondsen kan een aanvraag alleen door een betrokken hulpverlener worden gedaan. Zodat een goede afweging kan worden gemaakt waar ondersteuning het hardste nodig is. Maar ook zodat er een gedegen onderbouwing kan worden gegeven waarom het zo wenselijk is.
Hulp bij complexe problemen
Als er naast financiële problemen ook andere, complexe problemen zijn: meld je aan voor professionele hulp. Het is fijn als iemand met je mee kan kijken, het voortouw neemt en je op de juiste plekken aanmeldt. Het uitgangspunt van bijvoorbeeld een sociaal wijkteam is altijd om samen met de cliënt op te trekken. Om mensen weer actief te maken om zelf hun leefomstandigheden te verbeteren. Zodat ze het ook voor langere termijn kunnen volhouden. En beetje bij beetje kan het dan lukken om uit de problemen te komen, en weer met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Neem contact op met de welzijnsorganisatie of het wijkteam in je regio voor advies en informatie.
Wat kun je als ouder zelf doen?
Als je kampt met financiële problemen, is het natuurlijk vooral belangrijk om in een vroeg stadium om hulp te vragen. Het lost zich meestal niet vanzelf op, en schulden kunnen snel oplopen. Bijvoorbeeld door een onoverzichtelijke administratie, waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet. Wellicht is er in de omgeving iemand die het leuk vindt om te helpen bij het ordenen van post of goed is in het maken van een overzicht. Durf om hulp te vragen!
Om er weer bovenop te komen, heb je kracht en energie nodig. Maar soms is er een negatieve spiraal van schulden, stress, vermoeidheid en gezondheidsproblemen. Om iets te veranderen, is het in de basis belangrijk dat je weer energie krijgt. Bijvoorbeeld door veel te bewegen, op tijd te gaan slapen en gezond te eten. Maar ga ook op zoek naar de kleine dingen die je energie geven. Zodat je weer veerkracht opbouwt.
Wees open naar je kinderen, maar niet op alle vlakken. Als je hen overal bij betrekt, gaan ze zich ook zorgen maken. Word niet boos als kinderen ergens om vragen. Laat ze vooral merken en zien dat je probeert om de problemen op te lossen. Je wilt ze vooral het voorbeeld geven dat je actief aan de slag gaat met problemen. En voor kinderen kan het heel fijn en belangrijk zijn om met iemand te praten. Een vertrouwenspersoon op school, of een hulpverlener. Zo krijgen ze het gevoel dat ze gezien worden.
Zelfvertrouwen bij het oplossen van financiële problemen
Een mooi voorbeeld uit eigen werkervaring is de inzet van Stichting kleine ingrepen/mooie gevolgen (KIMG). Met ondersteuning van bedrijven en vrijwilligers knappen zij bijvoorbeeld een kamer of tuin op, samen met de cliënt. Er wordt gekeken wat zij kunnen en willen, waardoor er een gezamenlijk project ontstaat. En op deze manier keert er ook een stukje trots en zelfvertrouwen terug.
Want dat is in de basis voor ieder mens belangrijk; dat je vertrouwen krijgt in je eigen kunnen, maar ook dat je vertrouwen krijgt van je omgeving. Ook van de professionele omgeving. En daar ligt dan weer een belangrijke taak voor beleidsmedewerkers en hulpverleners! Om vanuit de gedachte van samenwerken en openheid mensen te helpen als ze hulp nodig hebben bij hun financiële problemen.
En zeker in deze moeilijke tijd waarin veel gezinnen in zwaar weer verkeren, is het van groot belang om aandacht te hebben voor kinderen die hierdoor ook geraakt worden. En dan is het enorm helpend als een stichting als Kleine Ingrepen, Mooie Gevolgen bijvoorbeeld een prachtige kinderkamer creëert. Zoals ieder kind verdient. Want kinderen in armoede, daar moeten we het meer over hebben!
Voor als je zelf zoekende bent naar hulp en steun bij financiële problemen, of als je zorgen hebt over een gezin: weet dat er plekken zijn waar je terecht kunt. En mocht je beschikken over wat financiële kennis, overweeg eens om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Informeer bij een welzijnsorganisatie in je regio naar de mogelijkheden. Zoals onze blogger Tanja heeft ervaren; je kunt echt iets betekenen voor mensen!
Lees ook deze blogs
- geld besparen op een dagje uit
- geld besparen met je gezin
- huishoudelijke taken en zakgeld
- geld bijverdienen
- Financiële opvoeding
- zakgeld voor kinderen
- kinderen leren omgaan met geld
- cadeautips met geld
- waar gaat je geld elke maand heen
- vouw ideeën met geld
- 100 tips om te bezuinigen