Kinderen leren omgaan met geld – een blog over zakgeld

Als kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met geld, hebben ze daar als volwassene veel profijt van. Want het leven wordt steeds duurder. En vooral de snelle ontwikkelingen in elektronische gadgets zorgen ervoor dat de uitgaven voor jongeren steeds hoger worden. Dus het is belangrijk om als ouder bewust stil te staan bij de financiële opvoeding van je kind. Wanneer ga je met zakgeld beginnen voor je kinderen en hoeveel is dan per leeftijd passend? Dat vragen veel ouders zich af. Best wel een lastig onderwerp, want kinderen hebben vaak behoorlijk wat wensen. En als ze ouder worden hebben ze natuurlijk veel interesse in games en mobieltjes. Hoe kunnen kinderen zelf meer inzicht krijgen in de kosten van deze spullen? Een blog met tips voor ouders hoe je kinderen op een goede manier kunt leren omgaan met geld.

Waarom, wanneer en hoeveel zakgeld geef je aan je kinderen? Een blog met informatie en tips om kinderen te leren omgaan met geld.
Afbeelding van visionpics via pixabay

Kinderen leren omgaan met geld als ontwikkelingstaak

Op een gegeven moment kom je in de opvoeding op het punt dat zakgeld een onderwerp van gesprek wordt. Want kinderen zien regelmatig iets leuks in de winkel of op de reclame. Ze hebben allerlei wensen voor duur speelgoed. En als ze ouder worden krijgen ze interesse in games en telefoons. En dan zijn deze ook nog eens zo ontwikkeld dat kinderen verleid worden tot het doen van extra uitgaven. Dus dan krijg je wel eens vragen:

Mama ik wil een betere telefoon want die van mij glitcht zo vaak.
Mijn vriendje heeft een Playstation 5 gekregen van zijn ouders.
We willen een Playstation plus abonnement.
Ik wil graag buiten ook kunnen internetten.
Mag ik geld, we willen graag een patatje/ijsje/chips gaan eten.

Allerlei vragen die veel kinderen regelmatig stellen. En of je nu een kleine of grote portemonnee hebt, het is natuurlijk niet zo dat je overal ja op kunt zeggen. Dus kinderen moeten leren dat ze ergens voor moeten sparen. Of dat iets gewoonweg te duur is of dat ze daar nog te jong voor zijn. Dat kan best wel eens discussie opleveren. Want een vriendje of klasgenoot heeft het wel. Of iemand krijgt maar liefst 10 euro zakgeld per week.

Voor kinderen is het in ieder geval belangrijk dat ze vanaf jonge leeftijd met geld leren omgaan. Willen ze zakgeld sparen voor iets groots of gaan ze meteen iets kopen? Ze zullen moeten leren om keuzes te maken.

sparen voor kinderen geld spaarpot

Kinderen en zakgeld: wanneer en hoeveel?

Vanaf ongeveer 6-jarige leeftijd ontstaat er bij kinderen een besef van geld. Ze zijn zich dan ook meer bewust van wat andere kinderen hebben. En dat is ook een beetje de leeftijd dat er gemiddeld wordt begonnen met zakgeld. Let wel, gemiddeld dus. Er zijn ook kinderen die ouder zijn. En er zijn natuurlijk ook gezinnen waarbij geen zakgeld wordt gegeven omdat ze daar niet achter staan. En soms willen ouders het graag geven maar laat het budget het niet toe. Dat brengt weer heel andere zorgen met zich mee.

Het kan in ieder geval best wel lastig zijn om te bepalen waar je goed aan doet. En wat gezien wordt als gemiddeld. Een kijkje bij het NIBUD levert de volgende informatie op:

  • 69% van alle 5 tot 12-jarigen krijgt zakgeld.
  • Bijna driekwart van de ouders (71%) geeft het zakgeld contant; 21% maakt het over naar een bankrekening en 8% doet beiden (zowel contant als overmaken).
  • Gemiddeld beginnen kinderen met 0.50 cent op 5-jarige leeftijd en dat loopt op tot gemiddeld 3 euro op 12-jarige leeftijd.

Wanneer jongeren op de middelbare school zitten, nemen de uitgaven natuurlijk flink toe. En dan worden ook de zakgeldbedragen flink hoger. Helaas nemen financiële problemen onder jongeren tegenwoordig steeds meer toe. Wist je dat bijvoorbeeld 37% van de mbo’ers van 18 jaar en ouder een schuld heeft. En één op de vier heeft betalingsachterstanden. Dat zijn best hoge percentages waar je van kan schrikken. Wetende dat dit veel stress kan veroorzaken én daardoor ook op andere levensgebieden gevolgen kan hebben! Denk aan gezondheid, relaties, school en werk. Extra belangrijk dus om kinderen tijdig te leren hoe zij met zakgeld en inkomsten moeten omgaan.

Waarom, wanneer en hoeveel zakgeld geef je aan je kinderen? Een blog met informatie en tips om kinderen te leren omgaan met geld.
Alexander Stein via Pixabay

Tips voor het geven van zakgeld aan kinderen

Er zijn natuurlijk geen vaste regels of en wanneer je met zakgeld begint. En voor ieder gezin is er weer een andere afweging wat je doet. Maar dat kinderen de waarde van geld leren kennen, is in ieder geval wel een belangrijke les. In eigen huis hebben we bijvoorbeeld afgesproken dat er wel iets tegenover mag staan. En zijn er bepaalde taken in huis die dus wekelijks volbracht moeten worden.

Want we werden niet direct enthousiast van het iedere week overhandigen van een bepaald bedrag. Gratis en voor niks, en veel plezier ermee. Leren kinderen dan wel daadwerkelijk de waarde van geld en dat je er (soms) ook iets voor moet doen? Best een zoektocht dus waar je goed aan doet. En waar het ene kind al snel heel verstandig en serieus met geld omgaat, kan het andere kind bijna niet wachten om het uit te geven aan snoep of prullaria. Dat heeft ook een beetje met karakter te maken.

Een aantal tips rondom het geven, die voor alle kinderen helpend zijn:

  • Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip.
  • Spreek duidelijk af voor hoe lang je kind moet doen met zakgeld. Een week, maand of kwartaal?
  • Geef duidelijk aan wat wel en niet van het zakgeld moet worden betaald.
  • Spreek bijvoorbeeld af dat kinderen zelf een deel sparen voor later.
  • Maak ook goede afspraken over de kosten van een eventueel mobieltje.
Zakgeld voor kinderen
Katerina-holmes via Pexels

Inzicht en controle – Kinderen leren omgaan met geld

Nu zijn kinderen nog geen grootverdieners, maar zo stiekem zijn er best veel gelegenheden waarop ze toch wat geld binnenkrijgen. Een verjaardag, rapport of klusjes kunnen aardig wat geld opleveren. Heerlijk toch als je dat lekker kunt sparen en regelmatig even kunt tellen wat er in je spaarpot zit? Maar vanaf een bepaalde leeftijd is het natuurlijk handiger als dat op een rekening staat, waarmee je kunt betalen en sparen. Dat geeft een stukje extra inzicht en verantwoordelijkheid. Een Jongerengroeirekening van bijvoorbeeld de ABN AMRO bank is er voor zowel kinderen tot 12 jaar en voor ouder dan 12 jaar. Welke voordelen heeft dat dan?

  • Een betaalrekening geeft in 1 oogopslag inzicht in het maandbudget en de uitgaven die worden gedaan.
  • Kinderen hoeven niet met contant geld op pad, maar hebben een eigen betaalpasje.
  • Als ouder kun je instellen welke mate van controle je wilt houden. Denk aan betaalalerts en een betaallimiet bepalen.
  • Het geld staat veilig en vertrouwd bij jouw bank.
  • De bank biedt ook financiële tips voor ouders. Bijvoorbeeld rondom zakgeld en kleedgeld, maar ook financiële regelingen.
  • Leuke extra’s zijn er in de vorm van een zakgeldplan, een takenposter of droomwens spaarplan. Zo maak je heel concreet wat je van kinderen verwacht. En hebben zij ook een duidelijk doel!
Waarom, wanneer en hoeveel zakgeld geef je aan je kinderen? Een blog met informatie en tips om kinderen te leren omgaan met geld.
Kindel-media via Pexels

Als je jongeren dus zo goed mogelijk wil laten omgaan met hun financiën, is het een goed idee om vroeg met een stukje financiële opvoeding te beginnen. Zodat je kinderen bewust maakt van de waarde van geld en hen verantwoordelijkheid geeft over hun zakgeld. Hopelijk lukt het hen om er verstandig mee om te gaan en niet al op jonge leeftijd schulden te maken. Want je gunt ieder kind een zorgeloze weg naar volwassenheid!

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.