Skip to Content

Je kind leren omgaan met geld in tijden van crisis

Al 2 jaar lang is het diepe ellende in ons land. Corona maakt een hoop kapot. Niet alleen mensen die dierbare familieleden en vrienden hebben verloren aan deze nare ziekte. Maar ook vriendschappen, door bijvoorbeeld wel of niet laten vaccineren, en bedrijven gaan kapot. Er wordt met steunpakketten gegooid en daarmee lijkt het allemaal wel in orde te zijn. Maar ik weet dat met name de horeca lijdt. De kleine zelfstandige lijdt en je kind leren omgaan met geld lijkt juist in deze tijden een vreemde les.

Financiële moeilijkheden en omgaan met geld

Er gaat geen dag voorbij of het woord corona gaat uit mijn mond. Meestal negatief, als in hadden we dit maar nooit meegemaakt. Mede door alle toestanden van de corona crisis ben ik in mijn burn-out gekomen. Al zijn eruit ook een hoop andere persoonlijke factoren die meespelen. De weg eruit ben ik aan het beklimmen, maar het is een gladde ijsberg vol hindernissen. Natuurlijk brengt een crisis ook altijd wel goede dingen met zich mee begrijpt me niet verkeerd. Door een crisis weet je wie je goede vrienden zijn, wie er voor je zijn. Je geeft extra aandacht aan je familie en mist ze soms veel te veel. Hoe anders zijn wij nu ook aan het omgaan met geld. In ons geval echt anders dan voor het hele corona gebeuren begon.

Support your locals

Bevriende horecabedrijven hier in Delft hebben net wat vaker dan normaal van ons een bestelling gehad. Wekelijks naar de snackbar in plaats van om de week en wat vaker naar de bakker.
Waar we normaal gesproken kleding in de winkel shoppen, werd er dit jaar wat meer online besteld. Dat kost meer, maar het gemak was belangrijker.
Ook merk ik dat ik afgelopen jaar veel vaker een bloemetje of plantje kocht voor in huis. Meer dan anders hebben we behoefte aan gezelligheid en knusheid. Vaker afspreken met vrienden met een goede fles wijn erbij en lekker eten.

spaarvarken

Geld lenen

Ik weet dat er een hoop mensen zijn die een persoonlijke lening afsluiten. En dat is niet omdat mensen niet kunnen omgaan met geld. Vaak zijn dit kleine zelfstandigen die hun bedrijf boven water willen houden. Ze hebben personeel waar ze zich verantwoordelijk voor voelen, en hopen dat betere tijden snel zullen komen. Maar ook mensen die in loondienst zitten hebben het zwaar. Werk je in de horeca dan ben je gewend om elke maand een bedrag uit de fooienpot te krijgen. Vaak heb je een lager urencontract en draai je meer uren. Maar de afgelopen 2 jaar zijn al die extra uren niet nodig geweest en zijn er veel ontslagen gevallen.

Maar ook in andere vakgebieden was het hollen of stilstaan. Moest je hollen dan had je geen tijd meer om je eigen huis schoon te maken of boodschappen te doen. Die liet je maar bezorgen of je bestelde eten bij een restaurant.

Alles wordt duurder en de reserves bij veel mensen raken op. Omgaan met geld is voor iedereen anders geworden de afgelopen 2 jaar.

Kinderen leren omgaan met geld

Het is bijna onmogelijk om in deze tijden kinderen goed te leren omgaan met geld. Hoe kan dat ook als papa en mama aan de keukentafel zitten te smoezelen hoe ze de eindjes aan elkaar vast moeten knopen. Kinderen hebben aan een half woord al genoeg. Zo ging ik een paar weken terug voor een bloguitje naar Amsterdam. Ik zuchtte over de hoge parkeerkosten daar. Dochterlief zei heel grootmoedig, mama dit is eigenlijk een uitje voor mij dus ik betaal de helft wel mee. Geen besef hebbende hoeveel weken zakgeld dit wel niet zou zijn. Of had ze dat stiekem wel door?

Ook toen we laatst het spel levensweg speelden maakte dochterlief een rake opmerking. Ze wilde geen 50.000 van de bank lenen om vervolgens 60.000 terug te moeten betalen. Dat vond ze zo’n onzin dat ze liever nog stopte met het spel. Ze werd er gewoon best boos over en een serieus gesprek volgde. Want wat zijn nou goede redenen om geld te lenen?

Weet jij waar jouw geld elke maand blijft
omgaan met geld in onzekere tijden

Waarvoor geld lenen?

Dochterlief vond het nuttig om geld te lenen om bijvoorbeeld boodschappen te doen of te zorgen dat je nog in je huis kon wonen. Maar geld lenen voor een dagje weg of een vakantie dat vond ze onzin. Je kunt ook thuis blijven en gezellig samen een spel doen of een lange strandwandeling maken.

Maar als de koelkast of wasmachine kapot zou gaan. Ja dan moet er wel een nieuwe kopen. En de vaatwasser dan vroeg ik? Als die kapot is dan moet je wel helpen met de afwas elke dag. Nou daar zou ze nog wel even over nadenken, want daar had ze eigenlijk geen zin in.

En als ik nou geld moet lenen om een nieuwe auto te kopen? Nee mama je hebt ook een fiets en we kunnen ook met het openbaar vervoer. En als we geld moeten lenen omdat een van de katten ziek is? Ja dan moesten we wel geld lenen want Minoes en Phoebe ( tegenwoordig vaker Dikkie Dik genoemd) die hoorden bij het gezin. En voor je gezin moest je goed zorgen. En als mensen nu geld zouden lenen voor hun rijbewijs of een trouwerij? Nee dat vond ze onzin, die dingen kunnen wel wachten.

Kinderen weten meer over omgaan met geld dan je denkt

Ook het geld lenen voor je bedrijf en je personeel vond dochterlief goede redenen. Mhmz misschien hebben kinderen toch wel verstand van omgaan met geld.

Wat zou voor jou een goede reden zijn om een lening af te sluiten? Heb je last van Financiële problemen lees dan deze blog van Lianne. Zij schreef ook tips om geld te besparen!

Lees ook over deze blog met vergoeding voor huishoudelijke taken voor extra zakgeld

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.