Skip to Content

dagje uit zonder geld – drastisch geld besparen op uitstapjes

Het leven wordt steeds duurder. Een gemiddeld gezin is steeds meer geld kwijt aan dagelijkse boodschappen, energie, benzine, zorgkosten etc. Je wilt ook graag wat geld overhouden voor leuke uitjes, maar dit wordt wel steeds lastiger. En helaas is het voor sommige gezinnen helemaal niet meer haalbaar om uitgaven te doen voor vrijetijdsbesteding. Hoe kun je als gezin geld besparen op een dagje uit, zodat je toch leuke dingen kunt blijven doen? We zetten een aantal tips op een rijtje, en lees zeker ook verder welke goede doelen er zijn als je gezinnen in armoede zou willen ondersteunen!

geld besparen dagje uit
Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

De kosten van een dagje uit

Dagjes uitgaan, daar houden we natuurlijk van. Een uitgebreid overzicht met uitstapjes vind je dan ook op onze website, en dat is altijd handig voor inspiratie. Maar enig idee hoeveel je als gezin eigenlijk uitgeeft aan uitjes? Een dagje naar een pretpark met bijvoorbeeld twee kinderen kan al snel oplopen tot 150 euro. Misschien handig om eens je uitgavenpatroon onder de loep te nemen. Naar het museum in de vakantie, af en toe een bioscoopbezoek of naar de dierentuin op zondagmiddag. Allemaal heel gezellig maar dit bedrag kan erg oplopen. Zeker met alle extra’s die je tijdens een uitje uitgeeft. Van popcorn tot parkeren, dat is toch vaak schrikken!

In deze dure tijden is het handig om je daar bewust van te zijn. Nu is leuke dingen ondernemen als gezin natuurlijk heel belangrijk. Het is ook een stukje verbinding, je kinderen doen nieuwe ervaringen op en nemen hun herinneringen een leven lang mee. Dus stoppen met uitjes is wat drastisch. Maar hoe kun je een beetje geld besparen op een dagje uit? We zijn op zoek naar dagjes uit zonder geld!

geld besparen dagje uit beekse bergen

Geld besparen op een dagje uit

Inzicht in je uitgaven

Een belangrijke tip om geld te besparen op een dagje uit, is om er eerst eens wat meer inzicht in te krijgen. Misschien valt het mee, of misschien schrik je juist van wat je per maand uitgeeft? Via je bankapp kun je bijvoorbeeld je uitgavenpatroon inzichtelijk maken met categorieën. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met wat rekensommetjes. Door er zo bewust mee bezig te zijn, maak je veelal ook wat meer verstandige keuzes. 

Gratis uitjes – dagje uit zonder geld

Natuurlijk een handige bespaartip want er zijn zoveel leuke gratis uitjes die je kunt ondernemen. Een open natuurspeeltuin, geocaching, een festival, picknicken, Kom in de Kas. Noem maar op! Kies voor origineel, leerzaam, creatief en een meer ontspannen sfeer tijdens een dagje uit zonder geld.

Kortingsacties

Heb je een leuk pretpark of dierentuin op het oog, kijk dan online goed welke uitjes met korting worden aangeboden. Er zijn vaak zoveel acties dus de volle entreeprijs betalen is zeker niet nodig. De supermarkten hebben natuurlijk ook vaak spaaracties die wel echt de moeite waard zijn.

geld besparen dagje uit blijdorp

Parkeerkosten besparen

De kosten van een uitje naar een stad of pretpark kunnen flink oplopen alleen al door de parkeerkosten. Zoek vooraf of er gratis parkeerplekken zijn in de omgeving. Een korte (of langere) wandeling naar de locatie kan zelfs nog best leuk zijn als je in een nieuwe stad of regio bent. 

Eten en drinken – dagje uit zonder geld

Het is natuurlijk heel gezellig en makkelijk om op locatie eten te bestellen. Maar als je een beetje wilt besparen op je dagje uit, dan is zelf eten en drinken meenemen wel echt de snelste besparing. Wat lekkere en simpele broodjes smeren voor vertrek, wat drinken en fruit erbij. Vergeet een thermoskan met koffie vooral niet. Gewoon op een bankje of in het gras een beetje chillen. En dan is een ijsje kopen aan het eind van de dag echt nog een cadeautje.

De souvenirwinkel vermijden

Iedere keer een nieuw knuffeltje of speeltje is echt niet nodig om de dag leuk af te sluiten. Dus om geld te besparen met je dagje uit: geen souvenirs. Je kunt er beter vooraf ook duidelijk over zijn en niet naar binnen gaan, een dagje uit zonder geld!. Als ze tenminste niet de route naar de uitgang door de winkel leiden. Het wordt kinderen en ouders wel heel lastig gemaakt soms. Je kunt ook de keuze maken om alleen tijdens een bijzonder uitje voor een mooi souvenir te gaan, als je er echt een fijne herinnering aan wilt hebben. Bijvoorbeeld als je ter gelegenheid van een jubileum een dagje uit bent geweest,.

Geef een uitje cadeau

Een uitje cadeau geven voor een verjaardag of jubileum is trouwens een leuk idee. Twee vliegen in één klap. Spullen heeft iedereen waarschijnlijk toch wel genoeg. Zo geef je een kind of bijvoorbeeld grootouders echt een persoonlijk dagje uit, met onverdeelde aandacht.

Gezinnen in armoede

Helaas zijn er ook gezinnen waarbij een dagje uit er helemaal niet in zit. Armoede komt steeds vaker voor, zo hoorden we in het nieuws. Dan is soms zelfs het verwarmen van een woning of het kopen van goede kleding een zorg. Ben je in de luxe positie dat je een ruim budget hebt voor uitjes, overweeg dan eens om een stichting te steunen die uitjes voor gezinnen met financiële problemen mogelijk maakt. Dit is bijvoorbeeld het Nationaal Fonds Kinderhulp. Want ontspannen en zonder zorgen kunnen opgroeien, is ontzettend belangrijk voor ieder kind.

Naast besparen op een dagje uit, zijn er natuurlijk nog meer mogelijkheden om als gezin wat geld over te houden. Meer tips om geld te besparen met je gezin vind je in deze blog.

Simpele vouw ideeën met geld

Geld vouwen makkelijk

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.