Kom in de Kas – een interessant en leerzaam gezinsuitje!

Jaarlijks vindt het evenement Kom in de Kas plaats, het grootste publieksevenement van de glastuinbouwsector. Enthousiaste kwekers openen de deuren van hun kas voor het publiek. Kom in de kas 2024 vindt plaats op zaterdag 6 en zondag 7 april, verspreid over 20 regio’s in het land. Het thema dit jaar is Groene Liefde. Groene Liefde voor elkaar, voor de sector, voor de kweker, voor de producten uit de kas en nog veel meer. Tijdens Kom in de Kas kun je met eigen ogen zien hoe alles groeit en bloeit in de kas. En wie weet is er ook wel iets te proeven. Dat is dus een leuk, leerzaam en smakelijk uitje voor het hele gezin.

Website Kom in de Kas @rolfvankoppenfotografie

Groenten, bloemen, planten en fruit

Kom in de Kas is ontstaan in de glastuinbouwsector bij uitstek: het Westland. In 1977 werd de eerste editie al georganiseerd! De regio’s zijn ondertussen flink uitgebreid; van Groningen tot Zeeland zijn er verschillende deelnemende gebieden. Kijk voor de locaties en activiteiten op de website van Kom in de Kas.

De telers stellen hun prachtige producten tentoon waar ze vol trots op zijn: van groenten, bloemen en planten tot fruit. Neem een kijkje en ontdek het proces van hun teelt. Vooral voor kinderen is dit een waardevolle leerervaring. Ooit afgevraagd waar al die producten in de winkel vandaan komen? Hier kom je erachter!

Website Kom in de Kas
"Kom in de Kas" is een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland waarbij telers hun kassen openstellen voor het publiek. Tijdens dit evenement krijgen bezoekers de kans om te zien hoe verschillende gewassen worden geteeld en hoe moderne technologieën worden gebruikt om de opbrengst te verhogen. Kom in de Kas is niet alleen leuk en informatief, maar ook een geweldige gelegenheid om meer te leren over de Nederlandse tuinbouwsector en de belangrijke rol die deze speelt in de voedselproductie en economie.
Afbeelding website Kom in de kas

Kom in de kas – een leuk uitstapje met kinderen

Er zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen op de verschillende locaties. Bijvoorbeeld een springkussen, schminken, ijskraampjes en knutselen. Daarmee kunnen ze zich prima vermaken. En natuurlijk kan er ook geproefd en gekocht worden van al het lekkers en moois. De toegang zelf is gratis. Bekijk de link van de locaties voor meer informatie over wat er waar te doen is.

Een kleine greep uit de verschillende deelnemers om een kas te bezoeken:

 • Bezoek verschillende plantenkwekerijen in het Westland en leer over de teelt van bijvoorbeeld potplanten, zomerbloeiers, tomaten en groene kamerplanten.
 • Bezoek in IJsselmuiden kwekerijen met tomaten, paprika’s en komkommers. Voor kinderen zijn er diverse leuke attracties zoals de Sweeper Wipe out stormbaan, rodeostier, stormbaan, surfsimulator of skelterbaan!
 • In Rijnsburg zijn er op elk bedrijf kunstenaars van de organisatie KuCo Kunstenaars Collectief. Drie muziek Brassbands zorgen voor een gezellige sfeer. Ook is er een Imker aanwezig en een Reptielen presentatie van Exodus Serpenti.
 • Op Schouwen-Duivenland wordt de biomassacentrale in Sirjansland opengesteld, zodat bezoekers daar een kijkje kunnen nemen.

Er is veel diversiteit, dus voor elk wat wils. Als je met de auto naar Kom in de Kas komt, bekijk dan eerst de informatiepagina van de locatie die je wilt bezoeken. Hier vind je details over zaken zoals parkeermogelijkheden. Bij bepaalde locaties zijn er pendelbussen beschikbaar die tussen de parkeerterreinen en de deelnemende bedrijven rijden.

Een terugblik op de editie van 2019:

Kom in de kas – inspiratie

Een bezoek aan Kom in de Kas biedt natuurlijk ook direct wat inspiratie om zelf aan te slag te gaan. Kweek thuis ook je eigen groenten en fruit. Want dat heeft heel veel voordelen! Iets kleinschaliger natuurlijk dan zo’n grote kas bezoeken, maar ook een leuke en leerzame ervaring voor kinderen. Meer groene tips vind je hieronder:

 • Een leuke tip voor een uitje met kinderen is de excursie bij kwekerij Dr. Green in Naaldwijk. Leer alles over Aloë Vera, maak zelf slijm en krijg een rondleiding. Je kunt de kas bezoeken!
 • Op zoek naar tips voor toffe kamerplanten in je interieur, kijk dan hier.
 • Ga zelf ook aan de slag met een mini broeikasje voor thuis van Clementoni. Een educatief setje om kennis te maken met de wereld van de plantkunde.
 • Kook zelf de lekkerste groene gerechten uit het kookboek Evergreen. Liefde voor groenten in beeld, en dat past natuurlijk ook mooi bij het thema Groene Liefde van Kom in de Kas!
Aloë Vera slijm maken Dr. Green Naaldwijk
De Aloë Vera planten van Dr. Green

Producten

Handige producten voor als je thuis aan de slag gaat met je eigen plantenkas*
Kijk hier voor moestuinzaden * of ga naar je lokale tuincentrum.
Er zijn verschillende soorten kweeklampen*
Plantetiketten* zijn erg handig zodat je later ook nog weet wat je hebt gezaaid.

Lees ook wereld plantendag en Westland Safari

Lees ook deze blogs

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

2 reacties

 1. Is het mogelijk dat Kom in de Kas 2023 weer op jullie site gemeld wordt, het stond er vorig jaar zo leuk op en wij willen als organisatie zoveel mogelijk kinderen naar het evenement krijgen.
  ik kan een persbericht en beeldmateriaal sturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.