Wereld Plantendag: Ontdek de Magie van Planten met je Kinderen

Wereld Plantendag, gevierd op 18 mei, is een geweldige gelegenheid om de wonderen van planten te verkennen en te delen met je kinderen. Het is een dag waarop we de waarde van planten voor ons welzijn en het milieu kunnen vieren. Hier zijn enkele leuke en educatieve activiteiten die je kunt doen met je kinderen om ze kennis te laten maken met de magie van planten.

Plantenjacht op wereld plantendag

Ga met je kinderen op een plantenjacht in de buurt op wereld plantendag. Ga naar een park, bos of zelfs je eigen achtertuin en zie hoeveel verschillende plantensoorten jullie kunnen vinden. Leer ze over de diversiteit aan bladeren, bloemen en vruchten. Moedig hen aan om aantekeningen te maken en tekeningen te maken van de planten* die ze tegenkomen.

Bomenkwartet, een prachtig botanisch kaartspel wereld plantendag

Plantenpuzzels en raadsels

Speel samen plantenpuzzels en raadsels. Maak je eigen plantenquiz waarbij je vragen stelt over verschillende plantensoorten, hun kenmerken en hun functies. Je kunt ook plantenpuzzels maken waarbij je kinderen de juiste namen bij de afbeeldingen van planten moeten plaatsen. Het is een leuke manier om hun kennis te testen en hen tegelijkertijd iets bij te brengen.
Bij nat weer tijdens wereld plantendag kun je ook een mooie puzzel* maken van planten! Of een spelletje spelen die over de natuur gaat:

Lees ook:

Moestuinieren met kinderen Makkelijke moestuin en hoe hou je ongedierte weg. Wat zijn makkelijke groenten en hoe bemest je je tuin?
Afbeelding via: www.moestuinmetkinderen.nl

Tuinieren

Neem deel aan een leuke tuinieractiviteit met je kinderen. Begin een kleine moestuin in je achtertuin of zelfs in potten op je balkon. Laat je kinderen helpen bij het zaaien van zaden, water geven en het verzorgen van de planten. Leer hen over het belang van goede verzorging en de stappen die nodig zijn om een plant te laten groeien. Ze zullen trots zijn om hun eigen planten te zien groeien en te oogsten.

Lees ook:

Maak natuurkunst

Gebruik de natuurlijke materialen die je vindt tijdens jullie plantenjacht om samen natuurkunstwerken te maken. Verzamel bladeren, takjes, bloemen en andere plantendelen. Laat je kinderen hun creativiteit de vrije loop laten en kunstwerken maken zoals bladafdrukken, bloemenkransen en natuurlijke collages. Het is een geweldige manier om de schoonheid van planten te waarderen en tegelijkertijd creatief te zijn.

Het Makkelijke Moestuinboek wereld plantendag

Lees samen boeken over planten op wereld plantendag

Ga samen zitten en lees boeken over planten. Er zijn veel leuke en educatieve boeken beschikbaar die speciaal zijn geschreven voor kinderen. Leer ze over de levenscyclus van planten, fotosynthese en de verschillende rollen die planten spelen in ons dagelijks leven. Het lezen van boeken zal hun nieuwsgierigheid vergroten en hen aanmoedigen om meer te willen ontdekken.

De Bakker Westland tomatenkwekerij

Bezoek een botanische tuin of kwekerij

Breng een bezoek aan een botanische tuin of kwekerij in de buurt op wereld plantendag. Dit is een geweldige manier om je kinderen bloot te stellen aan een grote verscheidenheid aan planten. Wandel samen door de tuinen, laat hen de verschillende plantensoorten zien en leer hen over hun unieke eigenschappen. Het bezoek aan een botanische tuin kan ook een leuke gelegenheid zijn om vragen te stellen aan de experts en meer te leren over de zorg en het behoud van planten.

Milieubewuste activiteiten

Gebruik Wereld Plantendag als een kans om je kinderen bewust te maken van milieuvriendelijke gewoonten en duurzaamheid. Leer hen over het belang van recycling, composteren en het verminderen van afval. Moedig hen aan om betrokken te raken bij milieuvriendelijke projecten, zoals het opruimen van zwerfafval in de buurt of het planten van bomen op speciale evenementen.

Verken de culinaire wereld van planten op wereld plantendag

Laat je kinderen de culinaire wereld van planten ontdekken. Breng een bezoek aan een lokale boerenmarkt en laat hen verschillende soorten groenten en fruit zien. Leer hen hoe ze gezonde maaltijden kunnen bereiden met plantaardige ingredi├źnten. Moedig hen aan om te experimenteren met verschillende recepten en smaken. Dit kan niet alleen leuk zijn, maar ook hun waardering voor gezonde voeding vergroten.

Lees ook:

Maak plantengerelateerde ambachten

Organiseer een knutselmiddag op wereld plantendag waarop je kinderen plantengerelateerde ambachten kunnen maken. Laat ze bloempotten versieren, zaadbommen maken of zelfs kleine terrariums bouwen. Dit zal hun creativiteit stimuleren en hen betrekken bij de wereld van planten op een leuke en interactieve manier.

Lees ook:

Planten als geschenken

Moedig je kinderen aan om planten te zien als geschenken die ze aan anderen kunnen geven. Leer hen over de symbolische betekenis van verschillende planten en help hen bij het maken van kleine plantenarrangementen of plantenstekken om cadeau te geven aan familie en vrienden. Het geven van planten zal niet alleen vreugde brengen aan anderen, maar ook het belang van planten als levende geschenken benadrukken.

Wereld Plantendag

Wereld Plantendag is een geweldige gelegenheid om je kinderen kennis te laten maken met de fascinerende wereld van planten. Door middel van leuke en educatieve activiteiten kunnen ze leren over de waarde van planten voor ons welzijn en het milieu. Het verkennen van de magie van planten zal niet alleen hun nieuwsgierigheid vergroten, maar ook hun bewustzijn van de noodzaak om planten te beschermen en te koesteren. Dus neem de tijd om samen met je kinderen de schoonheid en diversiteit van planten te ontdekken en te vieren op Wereld Plantendag.

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.