Skip to Content

Stekken met kinderen – een groene activiteit

De zon begint steeds vaker te schijnen en de eerste bloemetjes zijn buiten weer zichtbaar. Ik werp dus ook eens een goede blik op mijn planten in de vensterbank. Oeps… die hebben wel wat liefde nodig! Het boek stekken met kinderen kwam ik tegen en die twee leken mij een goede combinatie. Fijn voor onze planten en een leuke activiteit met kinderen. Een rondje google leerde mij dat stekken vooral goed is in het voorjaar, maar dat in de winter bij genoeg licht ook goede resultaten gehaald kunnen worden. Aan de slag dus!

Stekken met kinderen

Stekken, kan dat wel met kinderen?

Ja hoor, het boek Stekken met kinderen heeft mijn ogen geopend. Dit is natuurlijk een activiteit wat ik ook goed met mijn kinderen kan doen. Vandaag helpt mijn dochter van 9 mij, maar het kan natuurlijk ook prima met mijn kinderen van 8 en 5. Wat was ons stappenplan?

  • De achtergrondinformatie uit het boekje Stekken met kinderen lezen.
  • Een geschikte plant uitzoeken.
  • De specifieke informatie over deze plant lezen in het boekje.
  • Alle spullen verzamelen voor het stekken.
  • Stekken maar!

Achtergrondinformatie

Het boek Stekken met kinderen start met achtergrondinformatie. Waarom moet je eigenlijk stekken en wat heeft een plant nodig? Mijn dochter en ik vinden deze informatie duidelijk beschreven, maar wel een beetje bijzonder qua opmaak. Ze zei meteen: “Dit lijkt wel het begin van een spreekbeurt”. Daar kan ik haar zeker gelijk in geven. Ook misten we wat plaatjes in het begin, waardoor de stof wat droog was. Hier had veel meer uitgehaald kunnen worden.

Gelukkig heb ik dit klusje al vaker uitgevoerd, dus kon ik mijn dochter goed uitleggen wat stekken precies is. Deze informatie had ze als toevoeging wel nodig bij het boek, er bleven nog heel wat vragen onbeantwoord. Wel zorgde het boekje Stekken met kinderen ervoor dat de hoofdpunten werden aangetipt, waardoor we een start hadden van een gesprek hierover. Fotosynthese, de lichtbehoefte en waterbehoefte van een plant, het verpotten, dit komt allemaal aan bod. Ook tipt de auteur Lin de Laat kort even plantenziektes en giftige planten aan.

Stekken met kinderen – een geschikte plant uitzoeken

In Stekken met kinderen worden de veelvoorkomende kamerplanten behandeld. Dit is fijn, je hoeft er geen grote zoektocht naar te doen. De pannenkoekenplant spreekt bij onze kinderen erg tot de verbeelding en vind ik ook gemakkelijk te stekken. Een goede plant om mee te starten dus!

Pannenkoekenplant

Op de voorkant van het boekje prijkt ook een pannenkoekenplant. De informatie over deze plant is wel wat summier. En ook wat ‘kinderlijk’ beschreven:

Deze plant groeit in tropische gebieden, behalve in Australië. De blaadjes zijn net ‘groene pannenkoeken’. Hij wil het liefst niet uitdrogen, dus goed vochtig houden. Hij krijgt witte bloemetjes.

Stekken met kinderen, bladzijde 27

Ook de informatie over het stekken vonden mijn dochter en ik heel erg minimaal:

De jonkies groeien naast de grote plant. Haal ze voorzichtig los en zet ze in de aarde.
Tip: Bak na het stekken ‘echte pannenkoeken’

Stekken met kinderen, bladzijde 27
Stekken met kinderen

Wat heb je nodig om te stekken met kinderen?

We hebben een lijstje gemaakt met wat je nodig hebt om te stekken met kinderen. Natuurlijk geldt dit lijstje ook voor het stekken zonder kinderen!

Potje staat klaar
  • Een plant met stekje(s)
  • Potgrond * (je kunt het best zaai- en stekgrond gebruiken)
  • Snoeischaar*, zorg dat deze goed scherp is en schoon
  • Potjes*, kleine potjes met gaten
  • Vaasjes of glaasjes om jonge stekjes in te laten groeien
    Of gebruik deze leuke stekjesboom*
  • Eventueel handschoenen*, zodat je geen vieze handen krijgt
  • Ik gebruik altijd graag een lepel, om de stekjes heel voorzichtig uit de grond te halen.

Wij hebben gekozen voor de pannenkoekenplant. Hij staat er namelijk niet zo heel goed bij. Wist je dat stekken ook goed is voor de moederplant? Deze krijgt dan meer voeding, omdat de kleintjes niet meer ‘mee eten’. Stekken met kinderen is dus ook informatief, want dit kon ik mijn dochter direct meegeven.

Stekken maar!

Het stekken is eigenlijk een fluitje van een cent, als je goed voorbereid bent. Stekken is dan ook bij uitstek iets om met kinderen te doen. Mijn dochter begon met het voorzichtig losmaken van de kleine stekjes. Deze hebben we eerst op een plaat gelegd om ze eens goed te bekijken.

Stekjes

We zien dat de grootste stek al wat kleine worteltjes heeft. We besluiten deze direct in de grond te zetten. De kleine stek zetten we eerst in een glaasje, zodat hij nog wat verder kan wortelen in het water. Later zetten we dit kleintje ook in de grond natuurlijk.

Lees ook deze blog met 20 low budget tips tuin

Kleine pannenkoekenplant

Illustraties in Stekken met kinderen

Zoals je leest zijn we niet wild enthousiast over het boekje Stekken met kinderen. De informatie had veel uitgebreider gekund en informatiever. Heel kort stipt Lin de Laat de verschillende punten aan. Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, maar om echt te kunnen stekken zal het kind zeker nog begeleiding van een volwassene nodig hebben.

Wat wel echt tof is aan het boek Stekken met kinderen zijn de illustraties. Deze zijn natuurgetrouw gemaakt en heel herkenbaar. Hier had veel meer gebruik gemaakt van kunnen worden, door ook de informatieve hoofdstukken te voorzien van een passende en nuttige illustratie. Schema’s, afbeeldingen met naamgeving, etc.

Illustraties

Specificaties Stekken met kinderen

Auteur: Lin de Laat | Illustraties: Inge Leonora – Den Ouden | Uitgever: Sam Northerlake | januari 2023 | 53 pagina’s | 9789464495553 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Lees ook deze blogs

footer 8
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.