Skip to Content

Vrij spel voor de natuur – een tuintrend 2023!

De vele extreme weersomstandigheden over de wereld laten zien dat de natuur enorm aan het veranderen is en dat we daar iets aan moeten doen. We zijn ons gelukkig steeds meer bewust van duurzaamheid. Natuurlijk door energie te besparen in huis, maar ook in de tuin kunnen we veel betekenen. De belangrijkste tuintrend voor 2023 volgens Tuinbranche Nederland is: Ode to Nature. Dat betekent minder strakke vormen in de tuin en meer vrij spel voor de natuur. Zoals meer verwilderde en gevarieerde begroeiing, minder tegels en beter waterbeheer. Lees verder voor meer informatie over deze tuintrend en wat je kunt doen om de natuur vrij spel te geven!

Tuintrend 2023
Foto via Tuinbranche Nederland

Duurzaamheid en klimaatbestendigheid

Een tuin waar het koel blijft in de zomer, waar regenwater wordt opgevangen en er veel biodiversiteit is. Dat is duurzaam en klimaatbestendig! Door de tuinbranche Nederland wordt de tuintrend 2023 dan ook Ode to Nature genoemd. De trend is om de natuur vrij spel te geven zodat de tuin een verwilderd karakter krijgt met organische en grillige vormen. Bijvoorbeeld met kronkelige paadjes en wilde borders.

In plaats van eentonig plantgebruik, zie je juist veel verschillende planten terug in de tuin. Sierplanten worden afgewisseld met groenten en kruiden. Zo wordt de tuin ook een walhalla voor onder meer bijen, vlinders en vogels.

vrij spel voor de natuur Tuintrend 2023
Foto via Tuinbranche Nederland

Tuintrend 2023 vrij spel voor de natuur

Ook voor voor onze eigen tuin is het plan voor 2023 om te gaan voor de natuurlijke tuin. Ieder jaar zijn we al enthousiast bezig met de moestuin. Maar dit verliep afgelopen jaar niet helemaal volgens plan. Bij het inzaaien van de moestuin, had de driejarige heel enthousiast alle zakjes vast opengemaakt en op een hoopje gegooid op het vers geschoffelde stuk tuin. Na een eerste poging om de zaadjes te redden, hebben we het uiteindelijk maar wat verspreid en afgewacht wat er zou gaan groeien. En wat blijkt, het werd een gevarieerde teelt met hier en daar een kool tussen de bieten, sla, peentjes, tomaten en bosui. Kruiden en bloemen ertussen maakten het een kleurrijk geheel!

Natuurlijk moest er ook veel verplaatst worden, want de bosui redt het niet onder het blad van een bloemkool. Maar voor dit jaar zullen we het wat gestructureerder aanpakken. Een stuk grond met sierplanten, groenten en kruiden door elkaar. Door soorten te combineren zijn ze minder kwetsbaar voor ongedierte. Bovendien is het een veel mooier gezicht als alles door elkaar staat! Een kleurrijke en gezonde tuin, goed voor mens en dier. Voor 2023 gaan we dus helemaal mee in de tuintrend om de natuur vrij spel te geven!

bloemenzee

Natuurlijke en gerecyclede materialen als Tuintrend 2023

Bij de tuintrend 2023 past een tuin met veel natuurlijke en gerecyclede materialen. In deze tuin zie je overwegend groen- en bruintinten waarbij bloemen zorgen voor kleuraccenten. Bestrating wordt vervangen door planten of maakt plaats voor halfverharding zoals houtsnippers of waterdoorlatende tegels. Dat draagt bij aan de natuurlijke uitstraling en zorgt er voor dat bij een flinke plensbui plasvorming wordt voorkomen. Het regenwater kan namelijk eenvoudig de bodem inzakken. Bovendien is het tijdens tropische zomerdagen in een omgeving met veel beplanting aanmerkelijk koeler dan in betegelde tuinen. Voor echte duurzaamheid kun je kiezen voor een mooie regenton waarmee je je tuin in droge dagen water kunt geven.

Dus zo draag je ook met je tuin bij aan een beter milieu. En misschien heb je geen tuin, maar alleen een klein terras of balkon. Ook daar kun je veel vergroenen en iets moois maken met natuurlijke en gerecyclede materialen.

groen balkon
Foto via iBulb

Terras en balkon – Tuintrend 2023

Heb je een klein balkon, patio of terras? Ook als je maar een paar vierkante meters tot je beschikking hebt, kun je vergroenen. Denk bijvoorbeeld aan verticaal tuinieren, hanging baskets of speciale bakken voor aan de balustrade. Iets meer plek? Maak van een oude vuurschaal een plantenbak voor op het terras. Door te kiezen voor een mix van planten ontstaat er als vanzelf een ‘mini-jungle’. Het natuurlijke effect kan worden versterkt door bijvoorbeeld afgezaagde boomstammen als bijzettafeltje of kruk te gebruiken.

Een mooie, groene en rustgevende omgeving met vrij spel voor de natuur. Daar heeft iedereen baat bij. Deze tuintrend is natuurlijk niet alleen voor 2023 welkom! Voor meer milieuvriendelijke tips, kijk je in de blogs over de duurzame tuin en duurzaam leven.

Tuintrend 2023
Foto via Mooiwatplantendoen.nl

Kinderen en tuinieren

Hoe kun je zorgen dat kinderen ook interesse krijgen in de natuur? Lekker buitenspelen, dat is vooral heel belangrijk. Ook in je eigen tuin, groot of klein, kunnen kinderen zich prima vermaken met natuurlijke materialen zoals zand en modder. Een klein moestuintje of een paar groenteplantjes zijn ook leuk om kinderen meer te leren over hoe groenten groeien. Kinderen klusjes geven in de tuin is ook een goed idee. Schoffelen, vegen, gras maaien. Een leuke én leerzame taak. Kinderen zijn lekker even buiten en je helpt gezamenlijk om de tuin mooi te maken.

Zo maak je de tuintrend van 2023 ook een beetje toekomstbestendig. Want we willen natuurlijk graag dat de trend Ode to Nature wordt doorgezet door de volgende generatie! Leuke tips om buiten te spelen met natuurlijke materialen vind je bijvoorbeeld in het boek Kids in en met de natuur, waar je in onze review meer informatie over vindt. Leuke ideeën staan ook in het boek Tuinieren is leuk. Van mini-jungle, insectenhuisjes tot materialen recyclen.

Speel! verven met modder
Verven met modder

Groen Klimaatplein – tuintrend 2023

Benieuwd naar wat je kunt doen om de natuur vrij spel te geven? Bij ruim 50 tuincentra in Nederland is een Groen Klimaatplein te vinden. Dit is ontwikkeld door Tuinbranche Nederland in samenwerking met gemeenten en waterschappen. Bezoekers vinden er slimme producten en volop inspiratie om de eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Tuintrend 2023

Vaste onderdelen zijn: aanleg van groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en biodiversiteit stimuleren. Meer informatie inclusief een overzicht van deelnemende tuincentra en subsidiemogelijkheden per gemeente is te vinden op de informatie website van Groen Klimaatplein.

Met een groen dak draag je bij aan het watermanagement in jouw buurt. Veel gemeentes en waterschappen bieden dan ook subsidie aan. Want wie goed doet, goed ontmoet. De subsidie kan oplopen tot € 40,- per m2, afhankelijk van jouw gemeente of waterschap. Dat maakt de aanschaf van een groen dak dus nóg aantrekkelijker. Ga altijd bij jouw gemeente na wat de precieze voorwaarden zijn.

Website Groen Klimaatplein
sedum dak Tuintrend 2023
Afbeelding van Lorena-schmidt via Pexels

Meer interessante blogs:

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.