Skip to Content

Een product van de bijen – Alles over honing

We vinden bijna allemaal honing wel heerlijk! Honing is lekker zoet en stroperig en wordt natuurlijk verkregen. Wist je dat honing tot de gezondste en oudste zoetmakers behoort, die wij mensen ooit hebben gekend? Honing is een ideale vervanger voor suiker. Het is namelijk gezonder dan suiker. Daarnaast is honing in talloze smaken en soorten te verkrijgen. In deze blog vertellen we je graag meer alles over honing, een product van de bijen!

bitterzoete honing recept limoncello
kookboek bitterzoete honing

Hoe wordt honing gemaakt?

Om honing te kunnen maken hebben bijen nectar nodig. Dit halen zij uit bloeiende bloemen. Door de kleuren en de geurstoffen van de bloemen worden bijen ernaar toe gelokt. Terwijl de bijen naar de bloemen worden gelokt, vindt er bestuiving plaats van de bloemen. Dit ontstaat doordat stuifmeelkorreltjes tussen de haartjes van de bijen blijven steken. Bijen slaan vervolgens de nectar uit de bloemen op in hun honingmaag. Deze honingmaag staat in verbinding met de spijsvertering van de bij. Een honingbij zuigt de nectar op tot de honingmaag is gevuld. Zodra de honingbij terug is bij de bijenkast, geeft hij de nectar door aan de andere bijen. De nectar wordt vervolgens doorgegeven van mond tot mond en hierbij worden enzymen toegevoegd door de bijen. Honing is dus met een recht een product van de bijen!

Honingraten

In een cel van de honingraat wordt de nectar met enzymen opgeslagen. Deze honingraat hebben de bijen gemaakt van bijenwas. De nectar is hier nog erg vloeibaar. Om het water uit de nectar te verdampen wapperen de bijen met hun vleugels. Door dit te doen wordt het water verdampt en wordt de nectar dikker. De gevulde cellen honing worden met een stukje bijenwas afgedekt. Vervolgens haalt de imker de honingraten uit de bijenkast.

bij in honinggraat
Photo by Wolfgang Hasselmann on Unsplash

Honingfabriek

De honingraten worden daarna in de honingfabriek door de machine gehaald. Hier wordt de waslaag van de honingraten, die dus vol met honing zitten, weg geschaafd. De raat wordt dan in stukjes gesneden en de was komt dan om de honing heen te zitten. De honingraam gaat dan in de honingslinger en hierdoor wordt de honing uit de raten geslingerd. Om de overgebleven restjes bijenwas eruit te halen, wordt de honing nog gezeefd. En zo ontstaat dus honing.

Het product van de bijen is klaar

Nu het product van de bijen klaar is kan de honing in potjes worden gedaan en zo verkocht worden. Wist je dat één bijenkast per dag wel ruim drie kilo honing kan opleveren? Dat is dus flink wat honing potjes!

Wat maakt honing soorten uniek?

Er zijn veel verschillende soorten honing, met allemaal weer verschillende smaken. Elke soort honing heeft zo zijn eigen karakteristieke en unieke eigenschappen. Maar wat maakt dit product van de bijen nou zo uniek? Welke soorten honing je kiest hangt van verschillende dingen af. Honing soorten kun je op vier verschillende vlakken beoordelen: smaak, structuur, gebruik en kleur. De smaak is voor een honingsoort een zeer bepalende factor, maar is wel heel erg persoonlijk. Zo zijn er mensen die de voorkeur geven aan zoete honing, terwijl andere mensen de voorkeur hebben voor een pittige honing smaak.

Daarnaast heeft ook elke honing zijn eigen structuur. Zo heb je vloeibare honing zoals bloemenhoning of lindehoning, maar ook crème achtige honing zoals zonnebloemhoning. Het gebruik van de honing is natuurlijk ook een belangrijke factor, want wil je de honing gebruiken voor het koken of zoek je eerder honing voor in je thee? Voor het gebruik van de honing is er dus ook enorm veel keuze tussen honing. Een echte honingkenner herkent een honing soort direct aan de kleur. De kleur van de honing kan namelijk veel vertellen over de smaak van de honing.

product van de bijen
Photo by Alexander Mils on Unsplash

Soorten en smaken honing

De honingsoort en de smaak van de honing wordt bepaald door het type bloem waar de honingbijen hun nectar verzamelen. Citroenhoning kan dus nooit een oorsprong uit Nederland hebben, omdat hier geen citrusbomen groeien. Hierdoor zijn er dus verschillende soorten honing ontstaan, zoals Nederlandse honing, Europese honing, Marokkaanse honing etc. De bekende honing producten van de bijen zullen we hieronder bespreken.

Bloemenhoning – een bekend product van de bijen

De bloemenhoning is perfect voor de onervaren honingconsument, maar natuurlijk ook voor de echte honingliefhebber. Het is een lekkere vloeibare en echte Nederlandse honing. Het is zelfs de meest bekende honingsoort die er is. De honing is rijk aan mineralen en vitaminen. Deze honing is een mengelmoesje van diverse planten en bloemen. Hierdoor hangt de smaak van de bloemenhoning af van het seizoen waarin de honing is gewonnen door de bijen. Zo groeien er andere bloemen in de lente als in de zomer en dit zorgt ervoor dat de smaak kan van deze honing kan variëren. Deze honing wordt vaak gebruikt op brood, in de kwark of yoghurt of natuurlijk in de thee.

Lindehoning

Lindehoning is goudkleurig en heeft een licht mint-achtige nasmaak. Deze honingsoort kristalliseert niet snel en blijft ook nog eens lang vloeibaar. Bijen vliegen voor deze honing op de bloesem van lindebomen. Dit product van de bijen is dus een seizoensgebonden honing, dat enkel aan het begin van de zomer wordt gemaakt. Lindehoning wordt vaak in thee gedaan om te kunnen ontspannen, vanwege de kalmerende en rustgevende werking. Het perfecte ontspanningsdrankje dus!

product van de bijen
Photo by Art Rachen on Unsplash

Heidehoning – een bijzonder product van de bijen

In de honingwereld is heidehoning is een zeer bijzonder product van de bijen. Het wordt daarom ook wel de koning onder de honing genoemd. Deze pittige honing heeft een volle en specifieke smaak. De honing is zo speciaal, omdat het zeer stevige honing is. De écht goede heidehoning kun je op zijn kop houden, zonder dat er één druppel honing uit het potje valt. Doordat deze honing vol zit met mineralen en antioxidanten is het één van de gezondste honingsoorten die in Nederland te verkrijgen is.

Deze honingsoort is alleen wel wat duurder in vergelijking met andere soorten honing. Dit komt doordat het product beperkt te verkrijgen is en door de populariteit van deze vloeibare gouden honing. Alleen in de maanden augustus en september bloeit de heide paars en in gedurende deze twee maanden vliegen de honingbijen af op de paarse bloemen van de heidestruiken. De bloeiperiode van de paarse bloemen is vrij kort en de heide reageert ook sterk op weersomstandigheden, hierdoor is heidehoning dus niet altijd verkrijgbaar.

Hopelijk weet je nu meer over honing, hoe het wordt gemaakt, wat honingsoorten uniek maakt en verschillende soorten en smaken honing. Wil je nu ook graag heerlijke imker honing kopen? Je kan het tegenwoordig eenvoudig online bestellen of in de supermarkt halen!

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.