Skip to Content

Hoe geld besparen als gezin – een blog over geld met tips

Een gezin met kinderen heeft heel veel uitgaven. Naast de vaste lasten zijn dat natuurlijk ook sportactiviteiten, uitjes, extra uitgaven voor school en verjaardagen. En nu zijn er ook berichten dat de boodschappen duurder worden. De gasrekening en benzineprijzen lopen op. We maken ons op voor een dure tijd zo lijkt het. En niet iedereen heeft een goed gevulde portemonnee om dit op te vangen. Maar ook als je dit wel hebt, dan is het wel eens goed om te kijken naar je uitgavenpatroon. Waar kun je op besparen in de maandelijkse uitgaven? Natuurlijk zijn er tips om je energieverbruik te verminderen. Maar ook op het gebied van kleding, eten en uitjes kun je veel besparen. Wij verzamelen een aantal leuke en praktische tips om geld te besparen met het gezin!

Hoe geld besparen als gezin - een blog over geld met tips. Zelf haren knippen, Geld besparing, zuinig aan doen! Duurzamer leven

11 leuke en praktische bespaartips

1 – Zelf haren knippen. Een behoorlijke besparing levert het op als je zelf eens probeert om de haren van je kinderen te knippen. Je moet er misschien wat geduld en aanleg voor hebben. Maar na een paar keer oefenen en eventueel wat tips bekijken, kun je het misschien wel beter dan je denkt. Bekijk de blog van Joyce met tips om zelf haren te knippen, en ook linkjes naar YouTube tutorials!

2 – Op kleding kan ook veel bespaard worden. We schreven eerder een blog over de hoeveelheid kleding die na een aantal keer dragen al wordt weggegooid. Ga wat vaker voor tweedehands, was minder en houd de kledingkast goed op orde. Dan kun je er ook langer van genieten!

3 – Geld besparen kun je ook door het onderhoud van je huis en spullen goed bij te houden. Tijdig repareren van een lek dak bijvoorbeeld, voorkomt grotere problemen. Soms vraagt het dan om een kleine investering. Maar dit levert op de langere termijn dan een besparing op. Denk ook aan de aanschaf van meer energiezuinige apparaten en LED-verlichting. Ook belangrijk om hier samen met je kinderen bij stil te staan! Hoe kun je als gezin zoveel mogelijk energie (en dus geld!) besparen? Wist je dat je ook veel geld kunt besparen door je kruipruimte isoleren?! Eerst een investering, maar daarna pluk je de centen!

4 – Ga voor duurzaam en tweedehands. Bedenk bij de aanschaf van nieuwe spullen en kleding in de eerste plaats of je het echt nodig hebt. En bekijk dan vervolgens of je het ergens kunt lenen, misschien met iemand kunt ruilen of via Marktplaats kunt vinden. Want dat levert een behoorlijke besparing op! Ook speelgoed voor de feestdagen kun je zo goedkoop kopen.

Hoe geld besparen als gezin - een blog over geld met tips. Zelf haren knippen, Geld besparing, zuinig aan doen! Duurzamer leven zelf haren knippen
Afbeelding Pexels Rodnae Productions

Geld besparen op eten en boodschappen

5 – Een leuke en milieuvriendelijke tip is het aanleggen van een moestuin(tje). Groot of klein, op een balkonnetje of misschien zelfs wel in een kleine kas. Gewoon beginnen. Het heeft zoveel voordelen! De smaak en het plezier van je eigen gekweekte groenten. Maar het is ook nog eens heel leerzaam voor je kinderen. Hoe een zaadje uitgroeit tot een vrucht of groenteplant is een hele waardevolle les. Samen tuinieren met je kinderen is ook een leuke en gezonde buitenactiviteit. Onze tips voor leuke moestuinboeken:

6 – Ook een belangrijke bespaartip: ga voedselverspilling tegen. Bewaar en bereid zoveel mogelijk van wat je hebt gekocht. Maak appelmoes van zacht geworden appels en maak bananencake van rijpe bananen. Bereid grote hoeveelheden en vries extra porties in. Maak regelmatig eens een lekker budgetrecept, zoals de Mexicaanse bonenschotel van Selena. Maar ook pastagerechten kun je relatief goedkoop klaarmaken, zeker als je zonder vlees kookt. Bekijk de blog Hoe bewaar je een maaltijd – met simpel pasta recept!

7 – Een grote kostenpost voor gezinnen bestaat natuurlijk uit de boodschappen. En naarmate kinderen ouder worden, eten ze ook steeds meer. Als moeder vraag je je soms af hoe het toch kan dat na een paar dagen de koelkast alweer zo leeg is. Groot inkopen, met zoveel mogelijk aanbiedingen, is wel de belangrijkste tip. Niet meerdere keren kleine beetjes kopen, en dan verleid worden door die lekkere appeltaartjes. Bekijk de blog met Tips voor boodschappen doen voor meer info.

voordelen moestuin
Afbeelding van Serenaste via Pixabay

Geld besparen met je gezin: spel en uitstapjes

8 – Kinderen houden van spelen. En een favoriete uitje blijft toch wel de binnenspeeltuin. Natuurlijk hartstikke leuk. Maar toch komen veel kinderen daar nogal overprikkeld vandaan. Wat een verschil met bijvoorbeeld een uitje naar een natuurspeeltuin. Een gezonde blos, moe maar voldaan. Veelal gratis, en ook nog veel gezonder voor kinderen. Lekker spelen met water en modder in de buitenlucht. Dat is niet alleen een tip om geld te besparen, maar ook nog eens een tip voor een gezonde ontwikkeling.

9 – Op reis naar verre landen is niet voor iedereen weggelegd helaas. Maar gelukkig kunnen we in eigen land ook heel veel leuke dingen doen. Denk bijvoorbeeld eens aan een goedkope thuisvakantie met leuke en gevarieerde uitjes. In de blog Op stap met kinderen in Nederland vind je een aantal van onze tips.

10 – Een film kijken is voor kinderen ook een leuke activiteit. Maar een uitje naar de bioscoop is natuurlijk niet goedkoop. Creëer daarom ook eens een leuke bioscoopervaring voor thuis. Er zijn zoveel leuke films, waarvan we een aantal tips hebben op MamaScrapelle. Maak lekker je eigen popcorn. Geen huilende kinderen in de zaal, geen lange route naar een toilet. Alleen maar voordelen!

Thuisblijfmama heeft nog veel meer tips om te besparen op uitstapjes.

natuurspeeltuin Maassluis
Natuurspeeltuin Maassluis

11 – Verkoop je auto! Pak samen de fiets. Je bent in beweging, frisse lucht en vanaf de fiets kun je de wereld nog beter ontdekken. Grote afstanden overbrug je met de trein. Neem gezellig kleine spelletjes mee voor onderweg en ontdek wat echt quality time is met je gezin!

Lees deze blog met 100 tips om te bezuinigen!

Financiële problemen

We leven in een onrustige tijd. Nu is er ook nog economische onzekerheid als gevolg van de oorlog. Geld besparen is dan eigenlijk ook weer niet het belangrijkste, want er zijn ergere dingen. En door de coronacrisis hebben veel ondernemers het heel moeilijk gehad. Dus natuurlijk willen we ook die kappers, reisbureaus, horecazaken en pretparken steunen. Als je een goed gevulde portemonnee hebt, blijf dat ook zeker doen. Steun dan vooral ook die goede doelen, doneer spullen en kijk wat je kunt missen!

Als je zorgen hebt om je financiën, vraag dan op tijd om hulp. Hoe moeilijk dat ook is. Iemand uit je omgeving die tips kan geven om je administratie op orde te krijgen. Een schuldhulpmaatje als het niet meer lukt om zelf uit de schulden te komen. Er zijn veel fondsen, zoals Stichting Jarige Job. We hebben het over het algemeen heel goed in Nederland, maar er is ook verborgen armoede. Sommige kinderen groeien op in moeilijke omstandigheden. Hen gun je juist die uitjes en vakanties die zo duur kunnen zijn. Maar misschien zijn de kleine bespaartips ook voor deze gezinnen helpend.

  • Wat zijn nog meer goede tips om geld te besparen met je gezin? Laat het ons weten!

Lees ook deze blog over actie pepernoot

Hoe geld besparen als gezin - een blog over geld met tips. Zelf haren knippen, Geld besparing, zuinig aan doen! Duurzamer leven
Afbeelding Pexels Carolina Grabowska

Lees ook deze blogs

Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.