Skip to Content

Hoe bewaar je een maaltijd? Blog met simpel pasta recept

Iedere moeder kent het wel. Na een lange (werk)dag heb je niet altijd zin om lang in de keuken te moeten staan. Meestal maak ik dan een simpele pasta die binnen 10 minuten op tafel staat. Maar een kliekje opwarmen is natuurlijk helemaal makkelijk. Daar zorg ik later voor, met dezelfde pasta! Hoe bewaar je een maaltijd eigenlijk?

pasta met tonijn

Maaltijd maken om te bewaren

Eerst wou ik even delen wat ik altijd in de voorraadkast van de keuken heb: een blikje tomatenblokjes en pasta. Altijd makkelijk! En in de vriezer ligt er altijd wel een zak met voorgesneden (wok)groenten. Gehakt koop ik meestal per kilo als het in de aanbieding is en vries ik in porties van 250 gram in. Met dit alles kom je al een heel eind om snel een maaltijd te maken na een lange (werk)dag. Een maaltijd koken voor 1 volwassene en 1 kind vind ik eigenlijk niet echt de moeite. Zonde van de tijd en de energie. Of je nu één of vier porties pasta kookt, het gaat zo in dezelfde pan mee. Daarom kook ik meestal teveel. Dit om dus bewust kliekjes te maken die ik ga bewaren. En daar profiteer ik dan weer van op een later moment in de week.

hoe bewaar je een maaltijd

De simpele pasta ingrediënten van vanavond

Met deze hoeveelheid kwam ik uit op drie porties voor mezelf en twee voor mijn zoontje van 4 jaar. (Hij eet doorgaans de halve hoeveelheid van mijn portie.)

  • 250 gram pasta naar keuze
  • 250 gram gehakt
  • 400 gram roerbakgroenten
  • 1 blikje tomatenblokjes á 400 gram
  • Italiaanse kruiden
  • eventueel geraspte kaas

Terwijl de je de pasta kookt volgens de verpakking, bak je de gehakt rul in een hapjespan. (Soms vergeet ik die van te voren uit de vriezer te halen, maar de ervaring leert dat het met een beetje geduld en steeds omroeren en ‘afschrapen’, ook in de pan prima kan ontdooien.) Voeg een eetlepel Italiaanse kruiden toe en bak de roerbakgroenten (gewoon uit de diepvries) een paar minuten mee totdat ze gaar zijn. Daarna doe je de tomatenblokjes in de pan en als deze warm zijn, is het klaar. Giet de pasta af die ondertussen klaar is en roer alles doorelkaar. Naar wens bestrooien met geraspte kaas.

hoe bewaar je een maaltijd

Hoe bewaar je het en hoe lang?

Volgens het Voedingscentrum kun je restjes van een maaltijd twee dagen in de koelkast (4°C) bewaren. Na die twee dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Kliekjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer. Kliekjes kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.

Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer bewaart. Maar laat ze nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Je kunt kliekjes sneller af laten koelen als je de pan, of een bakje waar het in zit, in een laagje koud water zet. Meestal gebruik ik een bakje om kliekjes in de koelkast te bewaren. Als ik dan één of twee dagen later een druk avondprogramma heb, hoef ik het alleen nog maar even op te warmen.

Wat ik trouwens zelf handig vind om alles te verdelen, is om de maaltijden te wegen. Dan schrijf ik op een sticker, die op het bakje de vriezer in gaat, hoeveel erin zit. Dan zie je in één oogopslag aan hoeveel porties je genoeg hebt om later te ontdooien. Op diezelfde sticker schrijf ik trouwens ook wát er in zit. Soms is het niet zo makkelijk te herkennen, haha. Oh en niet te vergeten de datum van invriezen erop schrijven!

Hoe bewaar je een maaltijd?

Elles schreef al eens een blog over de producten van Stasher , de beeswax foodwrap en Mepal om haar eten in te bewaren. Het werkt makkelijk en snel, neemt weinig ruimte in in de vriezer bijvoorbeeld en is makkelijk weer schoon te maken.

Ik ben benieuwd wat jij doet met resten van een maaltijd. Bewaar je de kliekjes ook om later op te eten?

Footer1
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Charlotte

Saturday 3rd of April 2021

Wij zijn hier thuis ook dol op pasta, en er kan prima 2 x van gegeten worden :D Bedankt voor de tips en het recept !

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.