De feestdagen staan voor de deur en dat is voor de meeste mensen een gelegenheid om weer eens wat langer in de keuken te gaan staan om er een bijzonder (meer-gangen-) menu van te gaan maken. Keukenapparatuur en kinderen zijn niet echt een handige combinatie en voor sommige ingewikkelde recepten kom je soms al ogen tekort. Hoe kun je veilig koken met kinderen?
Gevaar op de loer met keukenapparatuur en kinderen
Veiligheid in de keuken moet niet alleen voor jezelf, maar vooral voor (kleine) kinderen voorop staan. Huishoudelijke schoonmaakmiddelen onder het aanrecht, gas en vuur, scherpe messen, kokend water, hete pannen op het fornuis, interessante knopjes en snoeren van (losse) apparatuur. Maar ook de combinatie keukenapparatuur en kinderen: een openstaande deur van de vriezer, de hitte van de oven en een koffiezetapparaat waar je kind nét bij kan. In de keuken zit een ongeluk in een klein hoekje.
Tips voor tijdens het koken – keukenapparatuur en kinderen
Eventjes achter de tablet of televisie. Een uitkomst tijdens het koken. Maar het is natuurlijk veel gezelliger om je kind bij je in de buurt te hebben. Misschien wil hij of zij je zelfs wel helpen. Dat is leuk, maar ook riskant. Om ongelukken te voorkomen en keukenapparatuur en kinderen veilig te houden:
- Berg scherpe messen, vorken en ander kookgerei direct op na gebruik.
- Zet de stelen van de pannen naar de zijkant zodat je kinderen er niet (goed) bij kunnen.
- Gebruik de achterste pitten als je er maar één of twee nodig hebt.
- Haal opstapjes, stoelen en/of trapjes weg waarmee je kind bij het fornuis of de oven kan.
Schoonmaakmiddelen veilig opbergen
Kinderen zien geen verschil tussen schoonmaakmiddelen en snoepjes of limonade. Het kastje onder de gootsteen is een populaire plek om schoonmaakmiddelen op te bergen. Zorg ervoor dat je kind hier niet bij kan. Je kunt ze in een ander kastje hoog opbergen of doe het deurtje op slot. Er zijn speciale veiligheidshaakjes te koop die je op de keukenkastjes kunt doen.
Kindersloten bij keukenapparatuur en kinderen
Naast de veiligheidshaakjes zijn er ook innovatieve systemen op de markt. Met een codekaart/magneetkaart (een soort creditcard, zoiets als je vaak op kamerdeuren in een hotel ziet) kunnen deuren en lades dan worden geopend. Voor op je koelkast is ook een speciaal (zelfklevend) multifunctioneel slot om ongelukken en voedselverspilling te voorkomen. Vergeet ook de vaatwasser niet, met de gevaren van vaatwastabletten en scherpe messen. Allemaal keukenapparatuur en kinderen die je uit elkaar wilt houden.
Hitte – keukenapparatuur en kinderen
Uit de vaatwasser komt hete stoom die brandwonden kan veroorzaken. Ook te heet boiler- of geiser water uit de kraan is gevaarlijk. Je zou een thermostaatkraan met kinderbeveiliging (in de vorm van een afneembare knop) aan kunnen schaffen zodat je kindje niet zelf de hete kraan open kan draaien. Oh en vergeet je waterkoker/koffiezetapparaat/frituurpan niet op een veilige afstand te plaatsen. Laat de afstand tussen keukenapparatuur en kinderen zo groot mogelijk: maak het snoer waar mogelijk korter, zodat er niet aan getrokken kan worden.
Kookplaten – keukenapparatuur en kinderen
Het koken is niet alleen veel sneller en veelzijdiger geworden de laatste jaren, maar ook een stuk kindvriendelijker. Veel keramische kookplaten hebben een indicator die aangeeft of de kookplaat nog warm is. En vaak kan de kookfunctie geblokkeerd worden: mocht een kind per ongeluk aan de knoppen draaien, dan gebeurt er niets en blijft de kookplaat koel.
Een veilige keuze wanneer je het hebt over keukenapparatuur en kinderen is om te koken met een inductiekookplaat. De plaat zelf wordt namelijk niet warmer dan 70°C. Sommige hebben zelfs een ingebouwde herkenning van pannen: als er geen pan op het kookgebied staat dan kan het verwarmingselement niet worden ingeschakeld. Bovendien schakelt het verwarmingselement automatisch uit als je de pan er vanaf haalt. Ook zijn er kookzones verkrijgbaar met een tijdklok, zodat de kookplaat automatisch uitschakelt als je vergeten bent om de kookplaat uit te schakelen. De meeste gaskookplaten zijn tegenwoordig voorzien van een thermo-beveiliging waardoor de gastoevoer automatisch wordt afgesloten als de vlam per ongeluk uit gaat.
Oven – keukenapparatuur en kinderen
In de meeste keukens wordt er regelmatig gebruik gemaakt van een oven of combimagnetron. De meeste ovens zijn tegenwoordig voorzien van kindersloten en goed geïsoleerde ruiten waardoor ze van buitenaf relatief koel (max. 40-50 °C) blijven. En ovens met kantelbeveiliging hebben een eindstop waardoor hete ovenschalen niet onverwachts naar voren kunnen schuiven. Een combimagnetron met een zelfreinigingsfunctie (pyrolyse) is erg fijn en scheelt urenlang boenen, maar de temperatuur loopt hierbij op tot wel 500 graden! Gelukkig is tussentijds openen tijdens dit programma niet mogelijk, maar hou toch alsjeblieft je kind erbij uit de buurt totdat het helemaal is afgekoeld.
Zo, dat was de zware koek over keukenapparatuur en kinderen. En dan is het nu tijd voor een boodschappenlijstje, wat eten we vandaag?
Lees ook deze blogs:
Interieur
- Woontrends 2022
- wintertrends 2021
- Trend 2020
- Interieur opfrissen
- natuurlijk interieur
- frisse look interieur
Verwarming en isolatie
- gevelbekleding
- verwarmen van je huis
- Tips voor een warm huis
- Verwarming uit of aan in de zomer
- dubbelglas
- gezond leefklimaat
Veiligheid
Huis verkopen of verbouwen
Raambedekking
Slaapkamer:
- Maak van je slaapkamer een fijne plek
- tekening op behang
- jongenskamer
- Inrichten kinderkamer
- babykamer koel houden
- coronaproof kinderkamer
- babybed naar peuterbed
- sfeervolle slaapkamerinrichting
Vloer
Badkamer
Keuken:
- De lekkerste koffie
- tips voor de eetkamer
- keukenapparatuur en kinderen
Verlichting:
Tuin
- Tuinverbouwing
- tuinkamer of veranda
- tuin voor iedereen
- kindvriendelijke tuin
- kindvriendelijke tuin met parasol
- optimaal genieten van je tuin
- tropische tuin
Schoonmaken:
- The Laundry Story
- tijd besparen in huishouden
- Thomas Cycloon stofzuiger
- Hetty spraymop
- Ruim je bureau op dag
- opruimtips
- opruimen Marie Kondo
- schoonmaken voor peuters
- zindelijk in 1 week – zindelijkheidsbox - 17/09/2022
- Veilig fietsen met kind naar school en hobby - 01/09/2022
- Verlanglijst voor 4 jarig jongetje – een speelgoed en cadeau lijst - 25/06/2022