Skip to Content

Tips voor een gezond leefklimaat

We zijn er in deze tijd extra bewust mee bezig, met onze gezondheid. We wassen onze handen stuk en maken de deurklinken obsessief schoon. En bij iedere kuch denken we in deze tijd meteen aan het coronavirus. Maar wist je dat schimmels in huis ook luchtwegklachten kunnen veroorzaken? Dus als je dan toch je huis aan het schoonmaken bent, neem deze tips voor een gezond leefklimaat dan ook even mee!

schimmel in en buiten huis
Afbeelding van Frederik Frydendal via Pixabay

Waarom is een gezond leefklimaat belangrijk?

Wanneer je goed voor je huis zorgt, zorg je meteen ook goed voor je lichaam. Als je schimmels in je huis hebt, kun je klachten krijgen van je gezondheid. Dit geldt niet alleen voor mensen met luchtwegproblemen of een zwak immuunsysteem. Maar besef ook dat kleine kinderen gevoeliger zijn! En dat je als gezond mens bij blootstelling aan schimmel óók luchtwegklachten kunt oplopen. Denk aan allergische reacties, luchtweginfecties of zelfs astma. Ook geïrriteerde slijmvliezen, prikkende ogen en een rode huid komen geregeld voor bij schimmel in huis.

schimmel in huis
Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Hoe herken je schimmel?

Heb je kleine zwarte spikkels op het behang in je slaapkamer? Of zitten er zwarte plekken op het plafond in de badkamer? Dat zijn waarschijnlijk schimmels. Ze bestaan in allerlei kleuren en vormen, het zijn eigenlijk een soort mini paddenstoelen. Schimmels kunnen ook zorgen voor een muffe lucht. Meestal ontstaan ze door een vochtprobleem. Ze groeien namelijk sneller in warme en vochtige ruimtes.

Verspreiding via de lucht

Dat je schimmel bijvoorbeeld alleen in de badkamer ziet betekent niet dat ze nergens anders zitten. Schimmelsporen kunnen zich namelijk via de lucht verplaatsen naar andere plekken in het huis. Zonder dat je het door hebt, kunnen schimmelsporen dus overal in je huis aanwezig zijn. En ja, die sporen kun je ook inademen. Brrrr! Dus heb je last van een klein schimmelstipje in je badkamer? Pak dit gelijk aan door het vochtprobleem te bestrijden! Veel voorkomende vochtproblemen zijn condensatievocht, doorslaand vocht en opstijgend vocht.

water druppels gezond leefklimaat
Afbeelding van Krzysztof Pluta via Pixabay

Hoe creëer ik een gezond leefklimaat?

Een vochtige omgeving is dus niet gezond om in te verblijven. Niet alleen schimmels, maar ook huisstofmijten en andere ongedierte zoals houtworm, wonen namelijk graag in vochtige omstandigheden. Dus het is belangrijk om dit te voorkomen. Maar hoe?

1. Zorg voor goede ventilatie

Voor een gezond leefklimaat is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Vermijd vocht in huis door bijvoorbeeld een ingebouwd ventilatiesysteem, ventilatieroosters op de buitenramen en/of een geopend klapraampje. Maar teveel vocht voorkom je ook door wasgoed buiten te laten drogen (of in de droger) en door je gft-afvalbak buiten te neer te zetten in plaats van binnen. Houtworm bestrijden doe je bijvoorbeeld door ammoniak te gebruiken en dan wil je ook de boel even goed laten luchten.

Ventilatie tijdens het douchen

De meeste waterdampen ontstaan in de badkamer. Zet daarom tijdens het douchen en een half uur daarna een raam open. Is het koud? Een klein kiertje is al genoeg om een gezond leefklimaat te behouden. Droog na douchen niet alleen jezelf af, maar gebruik je handdoek daarna voor de wanden en vloer. Dit scheelt al 1 á 2 liter vocht in huis.

Ventilatie tijdens het koken

cactussen en knoflook bij ramen
Afbeelding van Denise Husted via Pixabay

Tijdens het koken komt er ook veel vocht vrij. Als je tot een kwartier na het koken een raam open zet, krijg je dat vocht uit je huis. Heb je een afzuigkap? Zet die dan op de hoogste stand en daarna nog zeker een kwartier op de laagste stand. Bij een regelbare mechanische ventilatie kun je het beste tijdens het koken ook een raampje open zetten. Zodat er frisse lucht naar binnen kan.

2. Goede en gelijkmatige verwarming

Verwarming heeft ook invloed op een gezond leefklimaat. In koude lucht zit minder vocht dan in warme lucht. Maar als het te koud wordt in huis, kun je toch beslagen ramen krijgen. Dat komt door condensatie. Dus verwarm je huis goed en gelijkmatig, dan voorkom je dit. Zorg daarvoor dat de temperatuur nooit onder de 15 graden komt. Dus ook in de nacht en als je er niet bent. En het geldt voor alle kamers, ook de slaapkamers en badkamers. Staat de verwarming aan? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar zet het het raam dan op een kiertje. Want het kost meer energie om een vochtige ruimte te verwarmen. Als je goed ventileert, dan hoef je dus minder te stoken.

3. Zet planten in huis

planten zorgen voor gezond leefklimaat
Afbeelding van Milada Vigerova via Pixabay 

Een andere tip voor een gezond leefklimaat is om kamerplanten neer te zetten. Ze zorgen niet alleen voor sfeer in huis, maar ook voor goede luchtkwaliteit. Sommige planten hebben zelfs luchtzuiverende kwaliteiten. Dat zijn bijvoorbeeld de blauwvaren en de pannenkoekplant. Te veel planten kan echter wel zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. En dat vergroot de kans op schimmels weer… Houd dat dus in de gaten met behulp van een hygrometer. De luchtvochtigheid in een gezond leefklimaat ligt in de winter tussen de 30 en 55 procent. In de zomer mag de luchtvochtigheid niet meer dan 80 procent zijn. Is de luchtvochtigheid te hoog? Dan kun je bijvoorbeeld vochtvreters gebruiken.

4. Kleine aanpassingen aan de inrichting

Wanneer je merkt dat je huis te vochtig is, plaats je meubels dan niet tegen de buitenmuur. Als je er een paar centimeter afstand tussen houdt, kan de lucht circuleren en slaat het vocht niet neer. En wist je dat behangpapier en tapijten gevoelig zijn voor schimmels? Vermijd dit dus in vochtige ruimtes (de keuken en badkamer dus, maar ook de kamer waar je de was ophangt). Oh en zorg ervoor dat er geen gaatjes zitten om de buizen die door de vloer gaan op de begane grond (ook in de meterkast). Dan komt er geen vochtige lucht uit de kruipruimte de woning in.

Vochtbestrijding door experts

Soms kan je er zelf gewoon helemaal niks aan doen. Heb je een lekkage, verhelp dit dan zo snel mogelijk voor een gezond leefklimaat. Meestal moet er uiteindelijk een expert bij aan te pas komen. Ook bij schimmel in huis als gevolg van doorslaand vocht of opstijgend vocht. De gevel moet dan onderzocht worden en zal meestal hersteld moeten worden.

Een gezond leefklimaat is schoon en fris

In een schoon huis hebben schimmels geen goede voedingsbodem. Dus maak je huis dus regelmatig schoon. In deze tijd van het jaar zal dat geen probleem zijn!

gezond leefklimaat voorjaarsschoonmaak dame met dweil
Afbeelding van klimkin via Pixabay 

Heb jij een gezond leefklimaat in huis, oftewel: is jouw huis schimmelvrij?

Footer3
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marie

Tuesday 28th of April 2020

Wij hebben ook last gehad van vochtproblemen, met name in de kelder en badkamer. Gelukkig konden we dit probleem gemakkelijk oplossen door ventilatieroosters te plaatsen. Ook laten we ons huis nu regelmatig luchten.

ellen

Wednesday 29th of April 2020

Heel verstandig!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.