Het handboek over kruiden. De weg van de natuur.

Het handboek over kruiden van Joke Custers wijst ons de natuurlijke weg. Dat gebeurt bijna letterlijk. Op een zeer gestructureerde manier legt Joke Custers alles uit wat de wereld van kruiden te bieden heeft, inclusief recepten. Zeker in deze tijd, waar hoesten uit den boze is en het snottebellenbeleid wankelt, kunnen we de geneeskrachtige werking van kruiden goed gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte tijm-honingsiroop. Joke Custers adviseert overigens zorgvuldig voor bijwerkingen en gevaar bij bijvoorbeeld medicatie. De medische wereld blijft voor genezing bij haar belangrijk. Des te meer reden voor mij om dit handboek te omarmen.

voorkant

Gestructureerd handboek over kruiden

Op een zeer gestructureerde manier legt Joke Custers in het handboek alles uit wat de wereld van kruiden te bieden heeft. Het handboek over kruiden bestaat uit twee delen. In het eerste deel gaat het vooral over hoe je de kruiden kan verwerken en welke geneeskrachtige werking ze kunnen hebben. Salie kan bijvoorbeeld ingezet worden om de vrouwelijke hormonen meer in balans te brengen. Daarnaast staan er ook recepten in. Niet alleen voor bijvoorbeeld Tijm-Honingsiroop, maar ook voor Ice tea. Sommige recepten hebben ook een QR code. Als je die scant krijg je een filmpje met uitleg. Zoals we van Lannoo gewend zijn is het een mooi handzaam boek met stevige kaft. Tot slot bevat dit handboek over kruiden het mooist vormgegeven dankwoord dat ik ooit heb gezien.

Waarom kruiden?

In ons gezin sta ik bekend als ‘het kruidenvrouwtje’. Waar het de kracht van de natuur betreft heb ik altijd zoiets van: “baat het niet dan schaad het niet”. Knoflook is bijvoorbeeld goed voor de luchtwegen. Daarnaast zijn er meer kruiden, zoals rozemarijn. Ook heb ik zo mijn zalfje op basis van honing. En natuurlijk herstel voor de huid. Plus wie is er niet bekend met vallen en stotengel op basis van Goudsbloem (Calendula officinalis)? Tot slot schroom ik niet om yoghurt of tomaten op mijn huid te smeren als ik zwaar verbrand ben door de zon. Met mijn uitspraak ga ik nu echter wel wat meer oppassen. In het handboek waarschuwt Joke Custers ook wel af en toe voor combinaties van kruiden met medicijnen. Bovendien adviseert ze om altijd bij lichamelijk ongemak eerst contact op te nemen met een expert. Handig dus, zo’n handboek.

Hoe kruiden verwerken?

In het handboek voor kruiden staat dat er 4 methoden zijn om kruiden te verwerken, de extractiemedia. Dit zijn:

  • Water
  • Azijn
  • Alcohol
  • Olie.

Voor iedere methode wordt dit uitgebreid uitgelegd. Deze uitleg bevat ook recepten. Dat kunnen recepten zijn voor zalfjes, compressen of kruidensiroop. Maar, er staan ook recepten in voor tomaten- of dragonazijn, relishes, chutneys en pickles. Met dit handboek kan ik nu ook een echt kruidenvrouwtje zijn. En als er dan weer eens iemand zegt: “O, daar is mama weer met haar zalfjes en smeerseltjes”, dan heb ik een handboek voor kruiden om, op wat voor manier dan ook, in te zetten. Bovendien ook nog fijn voor in de keuken om veel te weten over verse kruiden.

Joke Custers

De auteur van het handboek over kruiden is Joke Custers. Zij is afgestuurd als bio-ingenieur Land en Bosbeheer. Daarna heeft ze voor Greenpeace gewerkt. In Nieuw Zeeland ging ze in de leer bij een sjamanistisch herboriste, Amy McComb. Terug in België heeft ze een studie herborisme gevolgd. Ze geeft nu les in het vak Kruidenbereidingen. Wil je meer over haar weten? Dat kan via haar website. Daar kan je ook filmpjes vinden zonder de QR-code te gebruiken. Handig als het niet lukt om de QR code te scannen. Dat was bij mij het geval.

Recept voor Tijm-honingsiroop

Uit het handboek voor kruiden: Voor vastzittende slijmen, een verzwakt immuunsysteem en bij virale en bacteriële infecties van de luchtwegen. Bij verkoudheden en grieperigheid.

Ingrediënten

kruiden
  • citroen
  • 200 ml water
  • 10 gr tijm (Thymus vulgaris), 2 eetlepels
  • 100 gr honing
  • 25 ml bruine rum

Bereidingswijze

  • Pers de citroen uit. Bewaar het sap en snij de schil in stukjes.
  • Kook het water en laat afkoelen tot net onder het kookpunt.
  • Overgiet de tijm en de citroenschil met dit water en dek af. Laat het geheel een half uurtje trekken.
  • Zeef het daarna af, haal de citroenschil eruit en knijp de tijm goed uit. Hierin zitten nog heel veel geneeskrachtige stoffen, maar te bitter om uit te persen.
  • Laat vervolgens afkoelen, tot 40 graden Celcius en voeg de honing, de rum en het citroensap toe.
  • Doe tot slot in gesteriliseerde flesjes en noteer datum en ingrediënten op het etiket.

Specificaties Handboek voor kruiden

Uitgeverij: Lannoo | Auteur: Joke Custers | 9789401476720 | november 2021 | 319 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via deze link.

voorkant extra
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.