Skip to Content

Alternatieve nieuwjaarsduik – Van een Unox duik tot buitendouche

Al jarenlang worden er nieuwsjaarsduiken georganiseeerd op stranden en meren. Een koude duik in de zee om daarna weer op te warmen met een Unox soepje. Ik persoonlijk moet er niet aan denken om een koude plons in de zee te doen, maar zo heeft iedereen zijn eigen tradities wat natuurlijk mooi is. In deze blog een overzicht van alternatieve nieuwjaarsduik.

Ingrediënten van de jaarlijkse nieuwjaarsduik

Allereerst een opsomming van de ingrediënten van de nieuwjaarsduik:

  • Koud natuurwater
  • Unox soep
  • Warme muts
  • Koude omgevingstemperatuur
  • badpak of zwembroek
  • slippers of strandsokken
  • warme handdoek en/of badjas
  • mensen om je heen om samen mee te gillen te lachen en weer op te warmen

Misschien zeg je nu wel als ervaren nieuwjaarsduiker dat ik dingen ben vergeten, dus kom maar op met je feedback als je dit leest!

Verschillende mogelijkheden

Ik bedacht verschillende mogelijkheden voor de nieuwjaarsduik:

Alternatieve nieuwjaarsduik 1: Een thuisduik met natuurwater

Alternatieve nieuwjaarsduik
Foto door Tim Wilson op Unsplash

De eerste alternatieve nieuwjaarsduik is een thuisduik met natuurwater. Haal een emmer water uit een meer / sloot / zee waar je dichtbij woont. Ga dus niet een kwartier of langer in de auto zitten om ergens naartoe te rijden want dat is niet duurzaam. Kies wel voor een degelijke grote emmer *. Een klein emmertje heeft geen effect!

Ga in de tuin of op je balkon of voor je flat staan in je zwemkleding en laat iemand deze emmer over je heen gooien. Het is natuurlijk heel gezellig als je dit met zijn allen doet.

Je zwemkleding heb je aan en je droge badjas en handdoeken liggen te wachten. Binnen, of buiten op een campingstelletje, staat de soep te pruttelen om daarna heerlijk bij op te warmen.

Alternatieve nieuwjaarsduik 2: Kraanwater thuisduik

tuinslang
celeste-horrocks-nattvZsRmkM-unsplash

De tweede alternatieve nieuwjaarsduik kun je doen met kraanwater. Wil je helemaal niet de natuur in voor water dan kun je ook prima uit de voeten met kraanwater.

Een koude douche 2 minuten, de tuinslang of een grote emmer met een schepje zout erin voor het effect van zeewater doen ook wonderen.

Ook dit doe je het liefst buiten in de tuin/ balkon of voor de flat en is natuurlijk heel gezellig met meer mensen om je heen.

Je zwemkleding heb je aan en je droge badjas en handdoeken liggen te wachten. Binnen, of buiten op een campingstelletje, staat de soep te pruttelen om daarna heerlijk bij op te warmen.

Alternatieve nieuwjaarsduik 3: Maak de natuur schoon

vervuilde stranden
Foto door Brian Yurasits op Unsplash

Ja het is niet echt een nieuwjaarsduik, maar de natuur zal je zo dankbaar zijn met deze derde alternatieve nieuwjaarsduik. In plaats van dat je massaal naar het strand gaat om de zee te gebruiken voor je traditie, kun je misschien ook eens de zee helpen in een andere traditie. De natuur schoon maken.
Ga dus niet met zijn allen naar het strand om schoon te maken. Er zijn meer plekken in de natuur die je hulp kunnen gebruiken!

Alternatieven voor de nieuwjaarsduik

Dus ga lekker in je zwemkleding ( hoeft niet natuurlijk), op goede wandelschoenen op pad! Neem een plastic vuilniszak of grote emmer mee, trek handschoenen aan of gebruik een afvalgrijper en ga pas naar huis als de vuilniszak vol is met afval dat je hebt gepakt op het strand, bos, natuurgebied of gewoon op straat.
Zorg dat je thuis de Unox soep klaar hebt staan.
Vind je het echt te fris in alleen je zwemkleding, kun je natuurlijk je badjas eroverheen aantrekken. En thuis even kort onder een koude douche staan mag ook.

De natuur zal je dankbaar zijn! En de derde alternatieve nieuwjaarsduik is natuurlijk ook geschikt om samen met je kinderen te doen. Ze mogen hun kleding gewoon aanhouden hoor 😉

Alternatieven voor de nieuwjaarsduik plastic opruimen
Afbeelding door Sergei Tokmakov, Esq. van Pixabay 

En wat mij betreft hoef je optie 3 niet 1 janari om 12:00 te doen al valt het zeker op. Als we allemaal deze weken al 1 vuilniszak met plastic rommel uit de natuur halen dan zijn we al een heel eind!

Help jij het klimaat door een kleine daad?

Ellen Snuverink eigenaar MamaScrapelle

Nog een paar ideeën als alternatieve nieuwjaarsduik

1. Warme nieuwjaarsduik:

Organiseer een “warme” nieuwjaarsduik in een verwarmd zwembad of een spa. Nodig vrienden en familie uit om samen te komen en te genieten van een ontspannende duik zonder de kou.

2. Themapark of recreatiecentrum:

Sommige themaparken of recreatiecentra organiseren speciale evenementen op nieuwjaarsdag, zoals speciale zwemactiviteiten of feesten. Informeer bij lokale recreatiecentra naar eventuele activiteiten die ze organiseren.

3. Virtuele alternatieve nieuwjaarsduik:

Organiseer een virtuele alternatieve nieuwjaarsduik waarbij mensen van over de hele wereld kunnen deelnemen via een live videoverbinding. Dit kan een leuke en veilige manier zijn om samen het nieuwe jaar te vieren, zonder fysiek in het koude water te springen.

4. Strandpicknick:

Als je in een warmere klimaatzone woont, organiseer dan een strandpicknick op nieuwjaarsdag. Geniet van het strand, de zee en de zonsondergang terwijl je het nieuwe jaar begroet.

5. Actieve buitenactiviteiten:

In plaats van zwemmen, kun je andere actieve buitenactiviteiten organiseren, zoals een nieuwjaarswandeling, fietstocht, of zelfs een korte wandeling naar een schilderachtige plek om het nieuwe jaar te begroeten.

6. Goede doel evenement:

Zet een goed doel evenement op waarbij mensen geld kunnen inzamelen voor een goed doel naar keuze door deel te nemen aan sportieve activiteiten, zoals een loopwedstrijd, wandeling of andere evenementen.

Deze alternatieven bieden verschillende leuke manieren om het nieuwe jaar te vieren zonder de traditionele duik in het koude water te hoeven maken. Kies de optie die het beste bij je past en vier op een leuke en betekenisvolle manier het begin van het nieuwe jaar!

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.