Knutselen voor oud en nieuw – voor kinderen van jong tot oud

De jaarwisseling staat weer voor de deur. We zitten nog vol van al het eten van Kerstmis en hebben vaak wat dagen vrij voordat het nieuwe jaar begint. Wat doe je dan met deze vrije tijd? Knutselen natuurlijk. Knutselen voor oud en nieuw; doe je mee?

knutselen voor oud en nieuw

Knutselen voor oud en nieuw optie 1

Bij oud en nieuw hoort vuurwerk. Dit jaar is het helaas allemaal anders en mogen we geen (groot) vuurwerk afsteken. Maar er is niet gezegd dat er geen vuurwerk gemaakt mag worden; en dat is precies wat we dan ook gaan doen. Creatief vuurwerk wel te verstaan! Hieronder geef ik je een aantal opties om het leukste en mooiste vuurwerk te maken.

Wc-rol

Heb je een lege wc-rol? Dan ben je al op de helft. Je hebt nu alleen nog een gekleurd vel nodig, wat verf en een schaar. Knip de wc rol aan één kant in. Knip een soort strookjes en knip in tot ongeveer de helft van de wc-rol. Smeer de verf die je mooi vindt op de strookjes die je hebt geknipt (binnenkant van de wc-rol) Daarna is het tijd om te gaan stempelen!
Tip; als je echt een mooie lucht vol met vuurwerk wilt stempelen, zou ik kiezen voor een vel wat groter dan A4 en zwart is daarbij het mooiste. Helaas had ik deze niet in huis dus heb ik gekozen voor blauw.

Gekleurde stokjes

Stokjes, zoals lollystokjes die van hout gemaakt zijn, lenen zich perfect voor deze vorm van vuurwerk maken. Deze stokjes om mee te knutselen zijn er in houtkleur en als mix van verschillende kleuren. Ik heb gekozen om met de gekleurde variant aan de slag te gaan, omdat ik deze in huis had. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de houtkleur en deze zelf in de kleuren verven die je leuk vindt. Neem een gekleurd vel en plak de stokjes in de vorm van een cirkel met de uiteindes bij elkaar. Je kunt hiermee natuurlijk ook vuurpijlen maken; ga lekker aan de slag met knutselen voor oud en nieuw van jouw favoriete vuurwerk.

knutselen voor oud en nieuw – tekenen

Bovenstaande opties voor het maken van vuurwerk zijn 3d opties. De volgende optie is lekker 2d, opwel vlak op papier. Maar niet zomaar tekenen. Vroeger vond ik het leuk om afbeeldingen te maken op speciaal papier dat je moest ‘open krassen’ met een speciale pen. Hierdoor kwam er een zilver lijntje tevoorschijn en zo ontstond er een mooie afbeelding. Nu liep ik in de winkel tegen zoiets soortgelijks aan. Het heet rainbow art magical scratch pad. Het is een tekenblok met alleen maar zwart vellen erin. Bij dit blok krijg je ook twee speciale kraspennen. Hiermee ga je op deze vellen tekenen. De zwarte laag verdwijnt en daaronder uit komen de mooiste kleuren tevoorschijn! Je kunt dus hiermee aan de slag en de mooiste tekening maken van alles wat voor jou te maken heeft met oud en nieuw. Dit kunnen oliebollen zijn, vuurwerk, champagne; noem het maar op. Teken ze!

knutselen voor oud en nieuw optie 3

Vuurwerk is niet het enige waar ik aan denk bij het vieren van oud en nieuw. Het nieuwe jaar staat voor de deur en daar horen altijd de goede voornemens bij. Iedereen heeft wel iets waar hij of zij in het nieuwe jaar aan zou willen werken. Of je er nu wel of niet aan meedoet; feit blijft dat een extra stimulans altijd fijn is bij het werken aan een doel. En dat is precies wat we gaan maken.

Voor deze derde optie van knutselen voor oud en nieuw, gaan we aan de slag met een vel papier, stiften, potloden of andere tekenmaterialen die je fijn vindt. Het gaat erom dat je voor jezelf een soort van poster gaat maken met daarop alles wat je graag in het nieuwe jaar zou willen doen. Hang deze poster lekker op een plek zodat je deze iedere dag wel een keertje ziet. Het is een extra stimulans om aan de dingen te werken die je voor jezelf hebt bepaald.

Kinderen hebben natuurlijk niet de goede voornemens als stoppen met roken, minder drinken of weer gaan studeren. Houd het voor kinderen dan ook lekker simpel en vraag wat ze graag in het komende jaar zouden willen doen. Misschien willen ze wel leren skateboarden of muziek maken. Laat ze dit lekker vastleggen op de poster!

Welcome 20..

Overal waar je kijkt zie je; doei 20.. en welkom 20..
Op kaarten, tv, folders. Laten we zelf het jaartal waar we naartoe gaan eens gaan maken. Kies een kleur A4 papier en pak er crêpepapier bij. Vouwblaadjes kunnen ook; als het maar dun papier is dat je makkelijk kunt opvouwen. We gaan dit papier namelijk gebruiken om er kleine propjes papier van te maken. Deze propjes plakken we uiteindelijk op het A4 vel in de vier cijfers van het jaartal.
Tip; teken eerst op het vel de cijfers met een potlood groot uit. Hierdoor is het straks makkelijker om de propjes papier erop te plakken in de juiste vorm. Laat het nieuwe jaar maar komen!

Ik vond het leuk om weer aan de slag te gaan om voor jullie wat knutselideeën op een rijtje te zetten. Dus pak je spullen erbij en dan gaan we knutselen voor oud en nieuw!

Footer1
Chantal
Delen is enorm lief

Chantal

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.