Skip to Content

Heerlijke dips en sauzen bereiden voor een kerstborrel of gourmetavond

Kerst is de tijd van samenzijn, gezelligheid en natuurlijk heerlijk eten. Of je nu een informele kerstborrel organiseert of geniet van een feestelijke gourmetavond met vrienden en familie, heerlijke dipjes en smaakvolle sausjes zijn altijd een hit. Je hebt vast alle boodschappen al in huis, maar wilt niet de bekende merken sausflessen op tafel zetten. Tijd om te shinen met je eigen creaties met heerlijke dips en sauzen om lekker van te smikkelen deze Kerstdagen. Deze eenvoudige en snelle recepten voegen een extra dimensie toe aan je feestelijke menu.

Heerlijke dips en sauzen – Dipjes

heerlijke dips en sauzen. Cranberry dip
Foto door RDNE Stock project: via pexels

Kruidige Cranberry-Dip

Ingrediënten:

  • 1 kopje cranberrysaus
  • 1 eetlepel vers gehakte muntblaadjes
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 1/4 theelepel gemalen kaneel

Bereiding: Meng alle ingrediënten in een kom en laat het een uur in de koelkast staan. Serveer met knapperige tortillachips of stukjes stokbrood.

Pittige Sriracha-Honing Dip

Ingrediënten:

  • 1/4 kopje honing
  • 2 eetlepels sriracha-saus (of naar smaak)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel vers limoensap
  • Fijngehakte lente-uitjes voor garnering

Bereiding: Meng de honing, sriracha, sojasaus en limoensap in een kom tot het goed gecombineerd is. Garneer met fijngehakte lente-uitjes en serveer deze pittige dip met garnalen, kipnuggets of als een smaakmaker bij het gourmetten.

gezond broodbeleg avocado boterham

Romige Avocado-Dip

Ingrediënten:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels vers limoensap
  • 2 eetlepels gehakte korianderblaadjes
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding: Prak de avocado’s in een kom tot een gladde massa. Voeg knoflook, limoensap, koriander, zout en peper toe en meng goed. Serveer deze smeuïge dip met groentesticks, nacho’s of als bijgerecht bij het gourmetten.

heerlijke dips en sauzen. pesto
Foto door Alesia Kozik: via pexels

Romige Basilicum-Pijnboompitten Dip

Ingrediënten:

  • 1 kopje verse basilicumblaadjes
  • 1/4 kopje geroosterde pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding: Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine* en mix tot een gladde massa ontstaat. Voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer deze heerlijke dip met groentesticks, crackers of als smaakmaker bij het gourmetten.

Romige Kerrie-Kokosnoot Dip

Ingrediënten:

  • 1 kopje Griekse yoghurt
  • 1/4 kopje kokosmelk
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding: Meng de Griekse yoghurt, kokosmelk, kerriepoeder, koriander, zout en peper in een kom. Roer goed door elkaar tot alles goed gemengd is. Serveer deze exotische dip met geroosterde groenten, flatbread of als saus bij het gourmetten.

Heerlijke dips en sauzen – Sauzen

Romige Knoflook-Parmezaan Saus

Ingrediënten:

  • 1 kopje mayonaise
  • 1/4 kopje zure room
  • 1/2 kopje vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding: Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kom. Laat het een uur in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen mengen. Perfect als dip voor groenten of als saus voor gegrild vlees tijdens het gourmetten.

Verfrissende Yoghurt-Munt Saus

Verfrissende Yoghurt-Munt Saus

Ingrediënten:

  • 1 kopje Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels fijngehakte muntblaadjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding: Meng alle ingrediënten in een kom* tot een gladde saus ontstaat. Deze verfrissende saus is perfect als dipsaus voor vlees, als topping voor gegrilde groenten of om gewoonweg je gourmetgerechten op te fleuren.

Pittige Chipotle-Avocado Saus

Ingrediënten:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 chipotlepeper in adobosaus (van een blikje)
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding: Pureer de avocado’s, chipotlepeper, limoensap, knoflook, zout en peper in een blender* of met een staafmixer tot een gladde saus ontstaat. Serveer deze pittige saus als dip voor kip, garnalen of als topping voor gegrilde groenten tijdens het gourmetten.

Simpele ragout met champignons

Romige Champignonroomsaus

Ingrediënten:

  • 250 gram champignons, in plakjes gesneden
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel boter
  • 1 kopje room
  • 1/4 kopje witte wijn (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie, fijngehakt (als garnering)

Bereiding:

  1. Verhit de boter in een pan* op middelhoog vuur. Voeg de sjalotjes toe en bak ze tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de knoflook en champignons toe en bak tot de champignons zacht zijn en het vocht verdampt is.
  3. Giet de witte wijn erbij en laat het kort sudderen tot de alcohol verdampt is (indien je wijn gebruikt).
  4. Voeg de room toe, roer goed en laat het sudderen tot de saus iets is ingedikt.
  5. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met verse peterselie voor het serveren.

Romige Dille-Saus

Ingrediënten:

  • 1 kopje zure room
  • 2 eetlepels vers gehakte dille
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Meng de zure room, gehakte dille, citroensap en knoflook in een kom.
  2. Voeg zout en peper toe naar smaak.
  3. Serveer deze verfrissende saus als bijgerecht bij vis, gegrilde groenten of vlees tijdens het gourmetten*.

Heerlijke dips en sauzen – Glazuur

Zoete Balsamico-Glazuur

Zoete Balsamico-Glazuur

Ingrediënten:

  • 1/2 kopje balsamicoazijn
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel dijon-mosterd

Bereiding: Doe de balsamicoazijn, honing en mosterd in een kleine pan*. Verwarm op laag vuur en roer continu tot het mengsel dikker wordt (ongeveer 5-7 minuten). Laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Dit glazuur is perfect om over gegrilde groenten te druppelen of als dipsaus voor kaasblokjes tijdens de kerstborrel.

Honing-Tijm Glazuur

Ingrediënten:

  • 1/4 kopje honing
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Meng de honing, tijm, olijfolie en knoflook in een kom* tot alles goed gecombineerd is.
  2. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Gebruik dit glazuur om vlees, zoals kip, varkenshaas of rundvlees, tijdens het gourmetten te bedruipen voor een heerlijke smaak.
Heerlijke dips en sauzen

Deze diverse selectie van dipjes en sausjes voegt een scala aan smaken toe aan je kerstmenu. Kies degene die het beste bij je gerechten en smaakpapillen passen en maak je feestelijke bijeenkomst extra speciaal met deze heerlijke toevoegingen!

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.