Tips bij het ontwerpen van een nieuwe keuken 

Voldoet de keuken in huis niet langer aan je wensen? Sluit deze bijvoorbeeld niet goed aan op je persoonlijke interieurstijl, of vallen de keukenapparaten regelmatig uit? Tijd om het laten plaatsen van een nieuwe keuken te overwegen. Er zijn hierbij verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk na over de hoogte van het aanrechtblad, de meest geschikte indeling van de ruimte en het gebruik van moderne keukenapparaten. Het zijn factoren die impact hebben op het comfort en gemak dat een nieuwe keuken je straks biedt. In dit artikel lees je meer over het ontwerpen van een keuken. 

keuken hart van je huis
Foto door August de Richelieu: via pexels

Maak van de keuken een sociale ruimte in huis 

Steeds vaker wordt de keuken als een sociale ruimte gezien binnen woningen. Dit betekent concreet dat men bijvoorbeeld het uiteinde van een L-vormige keuken van een kleine bar voorziet. Of denk aan de keukens met een groot kookeiland, waar een aantal barkrukken aan kunnen worden geplaatst. Het biedt je de mogelijkheid om al tijdens de bereiding van de maaltijd bij te praten met je partner, kinderen of mensen die blijven eten. Koken was nog nooit zo gezellig! De meest geschikte indeling voor een keuken is logischerwijs sterk afhankelijk van de beschikbare ruimte in huis. 

Betrek de keuken bij de rest van het interieur 

Een ander belangrijk aspect bij het ontwerpen van een nieuwe keuken is de samenhang van de gekozen stijl met de rest van het interieur in huis. Probeer de scheiding tussen en woon- of eetkamer en de keuken niet te hard te maken; houd dezelfde stijl aan. Populair zijn tegenwoordig de moderne en luxe keukens, maar ook de keukens met een landelijke of juist industriële touch. Welke van deze keukenstijlen past goed bij het interieur in jouw woning? 

keuken ontwerpen

Keuken ontwerpen – Verschillende natuurlijke materialen gebruiken 

Tot de keukentrends van de laatste jaren hoort het gebruik van verschillende natuurlijke materialen. Denk hierbij aan een werkblad van composiet of graniet, keukenkasten van een robuuste houtsoort, enzovoorts. Het geeft de keuken een moderne, stijlvolle uitstraling. Daarbij zijn deze materialen over het algemeen zeer duurzaam van aard. Ze blijven jaren mooi, zonder dat ze veel onderhoud nodig hebben. 

Combineer deze natuurlijke materialen met het gebruik van verschillende soorten planten in de keuken. Kijk eens naar een keuken als kruidentuintje, waarbij men verschillende bloempotten met verse kruidenplantjes als accessoires in de keuken verwerkt. Ook een grote kamerplant staat hier fraai. Het geeft de keuken kleur en helpt de lucht in deze ruimte te zuiveren. 

keuken ontwerpen
Foto door Max Rahubovskiy: via pexels

Kijk goed naar de kleuren in de keuken bij het ontwerpen

Een luxe keuken wordt vaak opgebouwd uit volledig zwarte of witte elementen. Het eerste combineert men met een werkblad van donkere natuurlijke materialen als composiet en graniet. In het tweede geval wordt vaak voor bijvoorbeeld een werkblad van marmer of beton gekozen. Je kunt in deze luxe ontworpen keukens accenten toevoegen door bijvoorbeeld goudkleurige handgrepen op keukenkasten te gebruiken, door een goudkleurige kraan te laten plaatsen, enzovoorts. Het zijn kleuren die je zelf wellicht niet als eerste zou kiezen, toch staat het prachtig! 

Tip: doe inspiratie op door online naar blogs over keukens te zoeken. Onder meer op de websites van keukenzaken vind je vaak compleet ingerichte keukens binnen woningen. Het geeft je een beeld van de manier waarop gemaakte keuzes in de praktijk uit zullen pakken. 

Naast een volledig witte of juist zwarte keuken is ook de keuken met zachte pasteltinten in trek. Denk bijvoorbeeld aan een keuken met olijfgroene keukenkastjes, een keuken met zalmroze accenten, enzovoorts. 

voordelen van een grohe red

Keuken ontwerpen – kies voor moderne apparatuur

Eerder in dit artikel werd de heetwaterkraan al genoemd. Steeds meer keukens worden van dit apparaat voorzien. Niet voor niets, daar het verschillende voordelen biedt. Je hoeft niet te wachten op kokend water, evenals dat de minder fraaie waterkoker eindelijk van het aanrechtblad kan worden gehaald. De heetwaterkraan is niet het enige moderne apparaat dat niet in de keuken zou mogen ontbreken. 

Kijk bijvoorbeeld ook naar de inductiekookplaten van onder meer Siemens en BORA, voorzien van een geïntegreerd afzuigsysteem. Dit systeem helpt de vervelende kookgeurtjes op te nemen, door een filter te halen en vervolgens weer terug de ruimte in te blazen. Het gebruik van zo’n kookplaat maakt dat je niet langer een grote afzuigkap aan het plafond of de muur nodig hebt. De ruimte die je hiermee bespaart kun je gebruiken voor accessoires in de keuken.

Denk na over het lichtplan voor de ruimte 

Een keuken ontwerpen gaat verder dan het kiezen van een indeling, verschillende materialen en kleuren, de juiste hoogte werkblad en de keukenapparatuur. Denk vooraf ook goed na over het lichtplan voor deze ruimte. Je kunt overwegen het plafond van de keuken iets te verlagen, om daar vervolgens led spots in aan te brengen. Moderne led spots bedien en dim je via een app op je telefoon of zelfs met je stem. 

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.