Tips voor de eetkamer met kinderen – een blog met tips

Als er kleine kinderen in huis zijn, zul je merken dat je bewust en onbewust, rekening houdt met de inrichting van je huis. Dat hoeven niet eens altijd kinderen van jezelf te zijn, ook als je regelmatig op (klein)kinderen past, is het fijn om het dusdanig in te richten dat het niet alleen veilig voor het kind is, maar ook praktisch slim ingericht. Maar vooral ook: gezellig en knus. Lees hier een aantal tips over de inrichting van een eetkamer met kinderen.

Eten en wat nog meer?

Het woord zegt het al. De eetkamer is om te eten. Maar wat doe je daarnaast nog meer in de eetkamer met kinderen? Bedenk eerst eens wat je er allemaal wilt gaan doen voordat je klakkeloos begint met het inrichten van de ruimte. Er wordt misschien ook wel eens geknutseld en huiswerk gemaakt. Wil je er zelf ook werken? Antwoorden op deze vragen zijn niet alleen handig als leidraad voor het kiezen van de juiste tafel, maar je kunt ook een inschatting maken van welke soort verlichting je nodig hebt, hoeveel opbergruimte en hoe comfortabel je de stoelen wilt.

Welke eettafel kies je in je eetkamer met kinderen?

Als je weet wat je nodig hebt, kun je als eerste beginnen met een eettafel uitkiezen die aansluit bij je wensen én de ruimte van de eetkamer met kinderen. Als je er ook wilt werken en/of knutselen, dan zou ik kiezen voor een rechthoekige tafel, zodat je gemakkelijk je werk aan de kant kunt schuiven. In een eetkamer met kinderen zou ik gaan voor een zo groot mogelijke tafel. Als de ruimte enigszins beperkt is, kun je voor een ronde tafel kiezen. Zelf heb ik een ronde tafel. Eigenlijk ovaal, omdat ‘ie uitschuifbaar is. Ideaal, omdat je de eethoek zo aan kunt passen aan het moment en zelf kunt kiezen of je de ruimte om óf op tafel wilt. De mijne is tweedehands, maar wanneer je een nieuwe tafel koopt, let er dan op dat deze behandeld wordt om vlekken van omgevallen drinkbekers te voorkomen.

Licht uit, spot aan

De afmetingen van de tafel moet je wel weten voordat je een armatuur gaat uitkiezen. Als je een grote tafel hebt, kun je een grote lampenkap kiezen. Of twee of drie kleinere lampen naast elkaar, zodat je op iedere zitplaats voldoende licht hebt. Hoe je de juiste verlichting kiest in de eetkamer met kinderen, hangt er vanaf wat je er allemaal wilt gaan doen. Wanneer je ook werkt of leest aan de tafel, volstaat een lamp die je gebruikt om sfeervol te dineren niet. Voor deze toepassingen samen is een hanglamp met dimmer handig, zodat je de lichtsterkte aan kunt passen naar het moment.

eetkamer stoel
Foto door Lina Kivaka via Pexels

Stoelendans in de eetkamer met kinderen

Eerst zitten ze nog in de kinderstoel, maar voor je het weet niet meer. Dus hou er in een eetkamer met kinderen rekening mee dat ze in een mum van tijd op de grote-mensen-stoelen zullen gaan zitten. En dat willen ze sneller dan je denkt! Kijk dus goed naar de zithoogte, zodat de beentjes niet knel komen te zitten tussen de stoel en de tafel wanneer je bijvoorbeeld een zitverhoger gebruikt. En let op of de stoelen gemakkelijk te verschuiven zijn voor kinderen zonder dat je meteen met schade aan je vloer zit of boze benedenburen, er bestaan ook stoelen met wieltjes. Het is ook slim je in de materialen te verdiepen: kies met kleine kinderen voor een gemakkelijk te reinigen materialen, zoals kunststof, of leren eetkamerstoelen Als je de ruimte hebt, kun je gaan voor stoelen met een armleuning voor extra comfort.

eetkamer met kinderen woonboulevard poortvliet
woonboulevard-poortvliet

Uitbuiken op de bank

Heb je niet zo heel veel ruimte, maar wil je toch veel zitplaatsen? Denk dan eens aan draaibare eetkamer fauteuils of een eetkamerbank in je eetkamer met kinderen. Een zitmeubel met karakter, het geeft de kamer een moderne en warme uitstraling, het creëert een gezellige sfeer in de eethoek. Eén van de voordelen van een eetkamerbank is dat je de eettafel verder tegen de muur kunt schuiven als de bank tijdelijk niet wordt gebruikt.

Opgeruimd staat netjes

In de eetkamer heb je vaak een diversiteit aan spullen, omdat het een ruimte is waar veel functies samenkomen. Een opbergruimte is altijd handig in een eetkamer met kinderen. Niet alleen voor speelgoed, maar denk ook aan je eigen werkspullen en natuurlijk het tafellinnen en het servies. Zelf vind ik een open buffetkast altijd wel gezellig staan. En ook best handig nu mijn zoontje van bijna 3 jaar mij vaak helpt om de tafel te dekken. Hij ziet door de glazen schuifdeuren al waar alles staat en ik heb de borden en bekers op zijn pakhoogte gezet, zodat hij mij niet iedere keer hoeft te vragen om een bovenkastje open te maken. Er zijn natuurlijk ook kasten te koop waarin je alles juist uit het zicht van hebberige kinderhandjes kunt opbergen.

Footer3
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.