Skip to Content

De nieuwste trends op het gebied van houten keukens: wat zijn de must-haves?

De keuken is tegenwoordig meer dan alleen een plek om te koken. Het is een plek waar we samenkomen en de dag of avond doorbrengen. Het is daarom belangrijk dat de keuken niet alleen functioneel is, maar ook een mooie uitstraling heeft. Houten keukens zijn tijdloos en zijn vandaag de dag populairder dan ooit. Door de natuurlijke uitstraling en duurzaamheid is het een aantrekkelijke optie voor mensen die een nieuwe keuken gaan aanschaffen. In dit artikel delen we de trends op het gebied van houten keukens. Of je nu kies voor een moderne of een stijlvolle keuken. Of je nu van minimalistisch houdt of juist van een ruwe industriële uitstraling. Lees verder en ontdek hoe je een sfeervolle houten keuken kunt ontwerpen!

trends op het gebied van houten keukens
Foto door Max Rahubovskiy: via pexels

De nieuwste trends op het gebied van houten keukens

De nieuwste trends op het gebied van houten keukens zijn onder te verdelen in 5 hoofdonderwerpen.

  1. Duurzaamheid
  2. Uitstraling
  3. Minimalisme
  4. Kleurgebruik
  5. Materiaalkeuze

Maar wat is dan anno 2023 helemaal in?

Ga voor hout met een keurmerk

Een van de belangrijkste trends op het gebied van houten keukens is het gebruik van duurzame houtsoorten met een keurmerk. Mensen worden steeds bewuster van de impact die hun keuzes hebben op het milieu. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor houtsoorten die afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Houtsoorten zoals eiken, noten en esdoorn zijn populaire keuzes vanwege hun uitstraling en duurzaamheid. Dit heeft geleid tot een grotere vraag naar hout uit duurzaam beheerde bossen en gerecyclede houtsoorten.

Hout uit duurzaam beheerde bossen en gerecyclede houtsoorten?

Hout uit duurzaam beheerde bossen is afkomstig van bossen die op een verantwoorde manier worden beheerd en geoogst. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten van bosbeheer. Er worden bijvoorbeeld nieuwe bomen geplant om degenen die zijn geoogst te vervangen, de biodiversiteit van het bos wordt behouden en er wordt gezorgd voor de veiligheid en arbeidsomstandigheden van de werknemers. Hout uit duurzaam beheerde bossen wordt vaak gecertificeerd door organisaties zoals de Forest Stewardship Council (FSC) of Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC), die de duurzaamheid van de houtproductie waarborgen.

Gerecyclede houtsoorten zijn afkomstig van oude gebouwen, schepen, meubels en andere objecten die niet langer worden gebruikt en anders zouden worden weggegooid. Dit hout wordt verzameld en vervolgens verwerkt tot nieuwe producten. Door het hergebruik van hout wordt er minder nieuw hout geproduceerd en wordt er minder afval geproduceerd, wat bijdraagt ​​aan de vermindering van ontbossing en afval.

Beide opties zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Door te kiezen voor hout uit duurzaam beheerde bossen en gerecyclede houtsoorten, kunnen consumenten helpen om de impact van houtproductie op het milieu te verminderen en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Let jij op duurzame materialen en productieprocessen bij de keuze van je nieuwe houten keuken?

Natuurlijke uitstraling als trend voor houten keukens

Wanneer er wordt gekozen voor hout in de keuken dan wordt er tegenwoordig gekozen om de natuurlijke schoonheid van het hout te laten zien. We zien veel minder gebruik van verf of lak, wel zien we daarentegen veel afwerkingen met olie of was. Hierdoor krijg je een natuurlijke uitstraling en wordt de keuken tegelijkertijd beschermd tegen vlekken en krassen. Dit resulteert in een rustiek geheel.

trends op het gebied van houten keukens
Foto door Rachel Claire: via pexels

Minimalistische ontwerpen

Een trend die veel te zien is, zijn minimalistische keukens gecombineerd met hout. Door een heel strakke en minimalistische keuken te ontwerpen zullen de gekozen houten elementen de show in de keuken stelen. Hierdoor krijg je niet alleen een hele moderne keuken, maar zorg je er ook voor dat je de gekozen materialen meer zult waarderen.

Gebruik van contrast als trend houten keukens

Een andere trend op het gebied van houten keukens is het gebruik van contrasten. In moderne keukens worden vaak verschillende soorten houtsoorten gebruikt, hierdoor krijg je een groot contrast, waardoor elke houtsoort extra opvalt. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een licht eiken kasten, gecombineerd met een donker notenhouten werkblad. Je creëert hiermee een unieke en opvallende uitstraling waarbij alle aandacht naar het hout toe gaat. Prachtig om hier wat groene kruidenplanten in te zetten voor een fris geheel en mooi kleuren contrast.

trends op het gebied van houten keukens industriele keuken
Foto door Max Rahubovskiy: via pexels

Industriële keukens

Tot slot zien we als trend steeds vaker houten keukens gecombineerd met andere materialen, zoals staal en beton. Je creëert hiermee een industriële keuken en geeft de keuken een stoer, ruw karakter. Maar ook steen met hout is een stoere combinatie. Veel strakke afwerkingen zien we dan ook niet veel terug in een industriële keuken.

Waarom kiezen we voor hout in de keuken?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hout kiezen voor hun keukens:

  1. Natuurlijke uitstraling: Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling die veel mensen aanspreekt. Het kan een gevoel van gezelligheid en comfort geven in de keuken.
  2. Duurzaamheid: Hout is een duurzaam materiaal en kan lang meegaan als het goed wordt onderhouden. Het kan ook worden gerecycled en hergebruikt.
  3. Veelzijdigheid: Hout kan worden bewerkt en gevormd tot verschillende ontwerpen en stijlen. Het kan worden geverfd, gebeitst of gelakt in verschillende kleuren en afwerkingen.
  4. Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbaar materiaal en kan worden gewonnen uit duurzaam beheerde bossen. Ook kan het op een ecologische manier worden verwerkt.
  5. Hygiënisch: Hout kan bacteriën en geuren absorberen, maar als het goed wordt onderhouden, is het een hygiënisch materiaal voor de keuken.

Kortom, er zijn veel goede redenen om hout te kiezen voor een keuken. Het kan een mooie en duurzame keuze zijn die een natuurlijke uitstraling geeft en past bij verschillende stijlen en ontwerpen. Al deze trends geven ontwerpers en fabrikanten de mogelijkheid om creatief te zijn en keukens te ontwerpen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Wat vind jij mooi?

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.