Zoveel BBQ soorten maar wat is nou de beste een overzicht

Hier in huis hebben we geregeld de discussie over wat nu de beste barbeque (bbq) is. Ik hecht hele goede herinneringen aan de misschien wel ouderwetse kolen bbq, maar manlief vind het gemak van een gas barbeque wel erg fijn. Een bbq kopen is niet net zoiets als even snel naar de supermarkt gaan, hier moet je wel uitzoekwerk en wellicht de nodige discussies in huis over hebben gevoerd voor je tot koop over gaat. Er zijn zoveel bbq soorten dat je misschien niet meer goed weet wat nu bij jou past.

bbq soorten

Kolen bbq soort

De bekendste soort bbq is natuurlijk de kolen bbq. Voor de echte vleesliefhebbers die met geduld al een uur van te voren de kolen warm laten worden. De voorbereiding is het halve werk en het vlees krijgt een heerlijke authentieke rooksmaak. Een kolen bbq wordt het heetste van alle soorten en verbruikt geen gas of stroom. Met een starter kun je zorgen dat de kolen sneller heet worden. Dit is dus echt mijn favoriete bbq soort!

Gas bbq

Ben jij het type dat 5 minuten voor het eten bedenkt om te gaan grillen op de bbq dan is een gas bbq wat voor jou. Deze soort bbq heeft namelijk geen lange opwarmtijd nodig. Zonder last te hebben van wind is hij na het aansteken binnen een paar minuten klaar voor gebruik. De temperatuur is goed in te stellen in de variant van een buitenkeuken zit er vaak ook nog een warmhoudplaatje bij en een pitje om je satésaus op te warmen.
En ben jij net als ik het type dat die rooksmaak juist zo lekker vindt dan kun je ook een rookbox bij bestellen. Het nadeel is natuurlijk dat gas straks onbetaalbaar is om je stukje vlees op te grillen.

bbq soorten

Elektrische bbq soort

Een andere bbq soort is de elektrische bbq. Net zoals bij de gas bbq is deze snel aan door dit keer simpelweg de stekker in het stopcontact te steken. Ik noem het gourmetten op grote schaal. Er komen geen kolen en vuur aan te pas en er is dus ook geen rookontwikkeling. Hierdoor zijn ze wel ideaal om te gebruiken op een klein balkon waar normaal gesproken misschien geen bbq mag staan. Ze zijn er in grote en kleine modellen.

Keramische bbq

Ook wel bekend als de Green Egg is eigenlijk een houtskool oven waarbij je gerechten kunt stomen, grillen, koken, roosteren en ga zo maar door. Doordat dit soort bbq wordt afgesloten blijft de hitte goed binnen de bbq. Die warmte kan wel oplopen tot 450 graden!  Je kunt het vlees lekkerder en beter bereiden dan op andere type barbecues, maar hier zit dan vaak ook wel een duurder prijzenkaartje aan vast.

Conclusie bbq soorten

Sja en dan zijn er ook nog smokers en buitenkeukens natuurlijk. De keuze is eigenlijk reuze. Heb je een grote tuin, een grote familie en maak je veelvuldig gebruik van een bbq dan zou ik zeker gaan voor een grote soort bbq waarbij je veel vlees/ vis / groente kunt bereiden. Ben je maar met zijn 2 en gebruik je het niet veel dan kies je voor een klein model bbq.

Voor elke soort bbq zijn er voldoende variaties in grootte. Kijk goed wat bij jou past en onthoud 1 ding. Ga niet met je bus spiritus in de bbq lopen spuiten terwijl het vuur al aanstaat want dan ben je een rund die met vuur stunt. En houdt kinderen alsjeblieft uit de buurt van een bbq. Marshmallows roosteren is leuk en dient als laatste activiteit te gebeuren waarbij er altijd een (nuchtere) volwassenen in de buurt moet zijn!

Mhm laat die zomer met alle bbq avonden maar komen!

Lees ook deze blogs

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.