Skip to Content

Beweegpot – een pot vol energizers voor in de klas

Als leerkracht ben ik dol op energizers en bewegend leren. Niet alleen omdat ik zelf heel slecht tegen urenlang statisch stilzitten en luisteren kan en er dus zelf de vruchten van pluk. Maar ook omdat kinderen meer leren door tegelijk ook te bewegen. Bewegend leren kom je dan steeds meer tegen in het onderwijs evenals energizers! De mannen achter de beweegpot hebben 3 verschillende potten ontwikkeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

de beweegpot

Wat is een energizer?

Maar nu hoor ik sommige lezers denken: Wat is een energizer dan? Een energizer is een kleine opdracht die je alleen of samen kunt doen. Het zorgt voor een moment van afwisseling van stilzitten en bewegen. Ideaal voor een overgang van 2 lessen bijvoorbeeld om even de concentratie en spanningsbogen weer op te laden. Het is perfect voor het losmaken van overtollige energie zodat daarna de aandacht weer volledig op de nieuwe les kan worden gericht. Energizers zijn er niet alleen voor op de basisschool. Ze worden bij allerlei soorten trainingen gebruikt en ook in het drukke bedrijfsleven, al zien die opdrachten er dan wel een beetje anders uit dan in de beweegpot.

Door te bewegen na inspannende teamvergaderingen of lessen is er ruimte voor ontspanning en plezier. Teambuilding / groepsvorming en samenwerken zijn onderdelen die met de beweegpot worden bereikt.

de beweegpot

Bewegend leren met de beweegpot

Je hoort het steeds meer de term bewegend leren. Echt hard wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar leerkrachten over de hele wereld zien dat kinderen door te leren en te bewegen ze sneller verbanden leggen in de hersenen. Tafels leren door buiten te hinkelen of de bal op het juiste antwoord te gooien. Een ren je rot dictee waarbij ze tijdens het rennen het woord goed moeten onthouden. Het zijn voorbeelden van bewegend leren lessen die door veel leerkrachten worden gebruikt.

De gezichten achter de beweegpot

Timo Vogels, het creatieve brein achter de producten, heeft in 2020 de spellen en activiteiten uit de huidige Beweegpot Energizers ontwikkeld. Samen met zijn jeugdvriend, Daan van Rees, is in 2021 het bedrijf Energize Games ontstaan en hebben zij het merk, de Beweegpot, gelanceerd. Bij de Beweegpot staat de ontwikkeling, plezier en beweging altijd centraal. Met onze producten willen we op een zo leuk en makkelijk mogelijke manier inspireren tot meer beweging.

3 beweegpotten voor kinderen

De Beweegpot Buitenspelen vormt de brug naar de particuliere markt. Beweging tijdens school is net zo belangrijk als beweging thuis. Met de Beweegpot Buitenspelen heb je altijd een middel bij de hand om op het schoolplein, in de speeltuin, op de naschoolse opvang, in de wijk of in de tuin lekker in de buitenlucht te kunnen spelen. 

De Beweegpot Samenspelen is ontwikkeld voor thuis en is bedoeld om de onderlinge band tussen de spelende kinderen te versterken. Waar de spellen uit de andere Beweegpotten voornamelijk bedoeld zijn voor grotere groepen kinderen, zijn de spellen uit de Beweegpot Samenspelen perfect uit te voeren vanaf twee spelers. 

En dan heb je de beweegpot energizers nog die ik mocht reviewen.

De beweegpot

In de beweegpot Energizers zitten heel veel opdrachtkaarten met daarop korte spellen en activiteiten voor in de klas. Ze zijn makkelijk in uitvoering en vergen weinig extra materiaal. Al met 4 kinderen kun je de verschillende opdrachten uitvoeren. Ik zeg trouwens steeds in de klas, maar ze zijn ook leuk voor BSO, kinderfeestjes en grote gezinnen of familieuitstapjes.
Sommige opdrachtkaarten zijn meer voor grotere kinderen en andere meer voor jongere kinderen geschikt, maar allemaal vanaf 4 jaar.

In mijn kleuterklas hebben we veel plezier gehad met een paar van de opdrachtkaarten en nu is de pot lekker mee naar huis, ideaal voor de vakantie periode!

Want deze potten zijn niet alleen leuk voor op school, ook voor thuis, BSO, Scouting, sportclub en ga zo maar door! Energizen en bewegen maar! Bewegen en plezier gaan samen hand in hand met de beweegpotten!

Energizer in de klas

Naast de opdrachten op de beweegpot heb ik nog een paar energizer in de klas ideeën.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de leerlingen in een basisschoolklas voldoende energie hebben om actief deel te nemen aan de lessen. Hier zijn enkele ideeën om energie en betrokkenheid in de klas te stimuleren:

  1. Bewegingspauzes: Geef de leerlingen regelmatig de kans om even op te staan en wat beweging te krijgen. Dit kan zo simpel zijn als een korte stretchpauze, een snelle danspauze of een wandeling rond de klas.
  2. Actieve leermethoden: Integreer actieve leermethoden in je lessen. Bijvoorbeeld, als je een geschiedenisles geeft, laat de leerlingen dan een levendig tafereel naspelen of gebruik interactieve quizzen.
  3. Muziek en zang: Gebruik muziek en zang om de klas levendig te houden. Liedjes kunnen worden gebruikt om belangrijke concepten te onthouden en te herhalen.
  4. Groepswerk: Laat de leerlingen in groepen werken aan projecten of opdrachten. Dit moedigt samenwerking aan en houdt ze betrokken bij de les.
  5. Interactieve technologie: Maak gebruik van technologische hulpmiddelen, zoals educatieve apps of online quizzen, om de lessen interactief en boeiend te maken.

Nog wat leuke ideeën

  1. Veranderende activiteiten: Varieer de activiteiten in de klas. Bijvoorbeeld, wissel klassikale discussies af met individuele opdrachten, groepswerk en hands-on activiteiten.
  2. Beloningen en erkenning: Moedig goed gedrag en prestaties aan door beloningen en erkenning te geven. Dit kan bijvoorbeeld stickers, certificaten of complimenten zijn.
  3. Ruimtelijke aanpassingen: Zorg ervoor dat de klasruimte uitnodigend en comfortabel is. Leerlingen moeten zich op hun gemak voelen en gemakkelijk kunnen bewegen.
  4. Betrokkenheid van ouders: Betrek de ouders bij het leerproces van hun kinderen door regelmatige communicatie en ouderparticipatie.
  5. Themadagen en evenementen: Organiseer themadagen of evenementen in de klas, zoals wetenschapsbeurzen, culturele festivals of leesmarathons, om de leerlingen enthousiast te maken voor leren.

Heb jij al een beweegpot in de klas?

Lees ook deze blogs

Footer2 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wendy van Daal

Friday 29th of July 2022

Wat een geweldig leuk idee zo'n pot! Die kunnen we goed gebruiken om de kinderen in beweging te krijgen

Esmee van den Berg

Tuesday 26th of July 2022

Wat een leuke potten met opdrachten. Hadden ze die ook maar in mijn tijd gehad. Ik doe graag mee voor mijn dochter die gaat beginnen aan de pabo opleiding. Daar zal ze vast veel aan hebben!

Ineke

Monday 25th of July 2022

Ik ben dan wel geen juf, maar ik denk dat de kinderen bij mijn bso hier ook veel van zullen hebben!! 🍀

Floor

Monday 25th of July 2022

Wat leuk! Mijn partner heeft de groene pot al en gebruikt hem regelmatig in zijn klas. Ik zou hem heel graag blij maken met de gele pot zodat hij ook het samenspelen kan stimuleren! Enne, mocht ik hem winnen én hij vóór de start van het nieuwe schooljaar al binnen zijn, dan gaan we hem thuis zeker ook gebruiken! Misschien worden mijn jongens dan nog eens speelmaatjes van elkaar, wie weet 🤪

Renate

Sunday 24th of July 2022

Super leuk! Onze dochter en ik zouden deze pot heel graag willen winnen en dan zouden we hem cadeau doen aan school. Ze doen op school nl niet aan energizers, terwijl ik zelf als voormalig juf weet hoe belangrijk het is. En hopelijk gaat onze dochter school dan wel een beetje leuk vinden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.