Waarom je kind naar de BSO? – Een blog voor ouders

BSO, ofwel BuitenSchoolse Opvang, is een begrip in de Nederlandse kinderopvang. Zij verzorgen de opvang van schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar buiten de schooltijden en in schoolvakanties. In deze blog neem ik jullie mee om antwoord te geven op de vraag; waarom je kind naar de BSO?

waarom kind naar de bso

Wat is een BSO?

Tegenwoordig werkt iedere basisschool wel samen met een BSO en soms zelfs meerdere. Of deze nu inpandig gevestigd is of niet. Een BSO word vaak gezien als een plek waar kinderen worden opgevangen na schooltijd omdat de ouders moeten werken. Een soort oppasadres. Fout fout fout! Ik als pedagogisch professional krijg meteen rechtopstaande haren van dit vooroordeel. En ik zal jullie uitleggen waarom:

Als pedagogisch professional heb je een volledige MBO studie achter de rug (sommigen zelfs een HBO studie) met als doel; het welbevinden van kinderen. Een greep uit wat een pedagogisch professional zoal doet:

De BSO is een plek waar kinderen buiten schooltijd naartoe gaan en zich in een veilige en fijne omgeving verder kunnen ontwikkelen. De focus ligt op het hebben van een fijne dag en dit wordt bereikt door het aanbieden van verschillende activiteiten en door dingen te ondernemen. Absoluut geen oppasadres; de pedagogisch professionals bieden zoveel meer dan dat!

dieren op de bso waarom je kind naar de BSO
Groene BSO in Den Hoorn

Waarom je kind naar de BSO?

Hierboven gaf ik al kort aan wat een BSO precies is en wat de drijfveer achter een BSO is. Maar waarom zou je je zoon of dochter nu naar een BSO laten gaan? Je bent immers zelf thuis of je hebt de opa’s en oma’s zover gekregen om lekker een paar middagen op te passen. Niets mis mee natuurlijk, maar toch wil ik je meenemen in de wereld van een BSO en laten lezen waarom het goed kan zijn voor je kind om naar een BSO te gaan.

Tweede (t)huis

Wanneer je kind naar de BSO gaat, brengt hij of zij er toch wel wat uurtjes per week door. Wij als pedagogisch professionals hebben dan ook als inzet; zorgen voor een veilig, fijn en goed pedagogisch klimaat. Dit houdt in dat kinderen zich op de BSO fijn en veilig moeten voelen. Dit begint met de groepsruimtes en de aankleding en indeling ervan en de aanwezige pedagogisch professionals. Zij zorgen voor een fijne sfeer en het echt ‘zien’ van de kinderen. Samen is een belangrijk woord en daardoor creëren we een soort van tweede (t)huis.

Alle kinderen verdienen persoonlijke aandacht en iemand die hen begeleidt die weet waar hij of zij het over heeft. Hier komt de pedagogische opleiding om de hoek kijken; hoe benader je een kind, hoe zorg je ervoor dat een kind zich fijn bij je voelt en zich openstelt en hoe help je een kind bij zijn of haar ontwikkeling? Dit zijn vragen waar niet zomaar elke oppasouder, buurmeisje of kennis antwoord op heeft en daarvoor is er de BSO; een veilige en fijne plek die na schooltijd opvang biedt.

zon kinderopvang den hoorn
Buitenspelen na schooltijd

Sport en spel op de BSO

Kinderen vermaken zich prima zelf en daar vloeit ook het vooroordeel uit voort dat een BSO meer een oppas is voor na schooltijd. Maar niets is minder waar! Kinderen kunnen zeker fijn zelf spelen, maar hebben ook daarnaast iemand nodig die hen door de (mid)dag heen begeleidt. Iemand die een luisterend oor kan zijn, iemand die een spelletje of lekker een potje voetbal mee speelt. Of even helpt bij het huiswerk maken. Sport en spel staat dan ook bij een BSO hoog in het vaandel. Iedereen weet dat het goed is voor kinderen om te bewegen dus wordt er op een BSO aandacht aan besteedt. Dit kan in groepsverband zijn of juist lekker alleen; de kinderen mogen hierin het voortouw nemen en aangeven wat zij willen doen. Vaak is er daarnaast ook een sportaanbod waardoor kinderen kunnen kiezen tussen samenspel op het gebied van sport en spel of juist niet.

waarom je kind naar de BSO
Bewegen in de buitenlucht

Gevarieerd aanbod op de BSO

Naast sport en spel is het aanbod van een BSO velen malen groter. Op het gebied van creativiteit kan je bijvoorbeeld denken aan muziek, dans, toneel of knutselen. Soms heb je mazzel en dan heeft de BSO ook een kinderkookcafé. Natuur en gezonde voeding is ook een terugkomend onderwerp en zeker ook erg belangrijk.
Er zijn ook BSO’s waar kinderen mogen helpen met dieren verzorgen, de moestuin onderhouden of andere klusjes die gedaan moeten worden. Dit zorgt voor een sterke verbondenheid en zijn ook weer dingen die kinderen thuis niet altijd kunnen, maar op een BSO juist wel.

De activiteiten die aangeboden worden zijn niet alleen prestatiegericht; juist het samenspelen en ondernemen staat centraal. De BSO is ook een plek waar kinderen vriendschappen sluiten, kennis maken met kinderen van verschillende leeftijden en zich ontwikkelen in een huiselijke en fijne sfeer.

meisjes met pony
Dieren verzorgen bij Kinderopvang Zon

Ontwikkeling en ouders

De BSO is ten eerste een plek voor kinderen; zij moeten hier immers buiten schooltijd verblijven. De pedagogisch professionals zullen er dan ook alles aan doen om het voor de kinderen zo leuk en fijn mogelijk te maken. Maar uiteraard worden de ouders niet vergeten. Als ouders/verzorgers moet je het idee hebben dat je kind op een goede plek is, zich prettig voelt en niet geheel onbelangrijk, weten wat je kind die dag heeft gedaan op de BSO.

Het ophaalmoment is dan ook een heel belangrijk moment van de dag. Dit is het moment waarop de pedagogisch professional in gesprek gaat met de ouders en vertelt hoe de dag eruit heeft gezien voor zijn of haar kind. Hierbij draait het niet alleen om wat het kind heeft gedaan, maar vooral om hoe het kind zich voelt en wat er eventueel is opgevallen tijdens de BSO tijd. Hiermee laat de pedagogisch professional zien wat hij of zij in huis heeft door zich te richten op de ontwikkeling en het welbevinden van het kind.

waarom je kind naar de BSO
Hutten bouwen op de groene BSO

Al overtuigd?

Nee, mijn taak is niet om je na het lezen van deze blog te hebben overtuigd van het feit dat de BSO goed is voor je kind. Maar ik kan zeker wel een goed en reëel beeld schetsen over de BSO en wat je ervan mag verwachten, zowel als ouders en als kind.

Het werken op een BSO geeft mij als pedagogisch professional ontzettend veel plezier, voldoening en vooral veel knuffels! Ik kan kinderen begeleiden in hun ontwikkeling, een veilig en vertrouwd gevoel geven zoals ze dat thuis krijgen en het belangrijkste; aandacht. Ieder kind verdient aandacht en dat geef ik maar al te graag.
Samen spelletjes spelen, kletsen over gekke dingen, grapjes maken, knuffelen, tekenen; mijn dag is altijd goed gevuld. Ik kan dan ook met een gerust hart zeggen dat de BSO zoveel meer is dan een plek buiten schooltijd. De BSO is een tweede (t)huis!

Ben je benieuwd hoe de BSO bij jou in de buurt eruit ziet? Maak een afspraak en ga een keer kijken. Beelden zeggen zoveel meer dan woorden.
Let op; in deze coronatijd kan het zijn dat de BSO iets terughoudender is qua het ontvangen van ouders/verzorgers.

Lees hier de blog over de voordelen van scouting. En hier een ervaringsverhaal kinderdagverblijf





Chantal
Delen is enorm lief

Chantal

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.