De voordelen van scouting – een ideale vrijetijdsbesteding voor alle kinderen

Alhoewel we graag willen dat kinderen lekker veel buiten zijn, raken ze tegenwoordig natuurlijk steeds meer verknocht aan hun schermen. Die schermen zijn ook overal te vinden. Thuis en op school worden ze ontzettend veel gebruikt. Handig en onmisbaar natuurlijk. Maar kinderen leren vooral heel veel door buiten te zijn en te ontdekken in de natuur. Door samen spellen te doen of iets te bouwen. En wat is nu een ideale vorm van vrijetijdsbesteding om dit alles te leren: de scouting. Dus hierbij een overzicht van de voordelen van scouting. En wat dit kan doen voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen!

kampvuur
Foto: Scouting Nederland

Sport en vrije tijd

Dat kinderen een sport moeten beoefenen of een andere vorm van vrijetijdsbesteding, daar is iedereen het wel over eens. Maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om iets te vinden dat bij je kind past. Niet alle kinderen houden van competitieve elementen. Ze zijn dan bijvoorbeeld gespannen of angstig voor wedstrijden. Soms zijn kinderen motorisch niet zo sterk, of zijn ze erg gevoelig voor allerlei indrukken. Dan wil je ze toch graag een veilige en vertrouwde vrijetijdsbesteding bieden.

Want het is zo fijn als kinderen een plek hebben om te ontspannen. Om prikkels te verwerken, een frisse neus te halen en vrienden te maken. Een ideale plek waar spel, uitdaging, samenwerken en ontdekken worden gecombineerd is de scouting. Alle voordelen van scouting vind je hieronder op een rij. Wie weet haalt het je over om je kind een keertje mee te laten draaien!

De voordelen van scouting

Voor verschillende ontwikkelingsgebieden van kinderen biedt het beoefenen van scouting veel voordelen. Op sociaal, emotioneel, motorisch en cognitief gebied. Dat geldt natuurlijk ook voor heel veel sporten en andere vormen van vrijetijdsbesteding. Maar wat zijn de extra voordelen van scouting?

  1. Spel – veel leuke spelvormen worden er bij de scouting gedaan. Van verschillende tikspelletjes tot levend stratego. Leer omgaan met regels, winst en verlies, sportiviteit. Terwijl je veel plezier hebt natuurlijk!
  2. Uitdaging – abseilen, klimmen, tokkelen. Spannende activiteiten waarbij kinderen hun grenzen leren verleggen en angsten overwinnen. En wat te denken van een dropping en zelf de weg terug vinden?
  3. Samenwerken – lukt het om samen een vlot te maken? Of een klimtoren, kampvuur of tent? Samen kun je heel veel bereiken, en dat is een belangrijk onderdeel van de scouting.
  4. Ontdekken – ontdek de natuur en alles wat daarin leeft. Bezoek natuurgebieden, vaar over rivieren en wandel door het bos. Vergroot kennis van dieren en planten op een laagdrempelige manier.
  5. Creativiteit – ook tekenen, schilderen en knutselen staan regelmatig op het programma. Maar ook stoerdere activiteiten, zoals knopen leggen, figuur zagen en een zakmes gebruiken.
  6. Weerbaarheid – buiten zijn, in groepsverband samenwerken en op elkaar leren ‘bouwen’. Dat vergroot je weerbaarheid en zelfvertrouwen. En daardoor leren kinderen ook weer beter omgaan met moeilijkheden.

Dit zijn belangrijke voordelen van de scouting, en enorm belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van alle kinderen.

Laat je uitdagen en ontdek Scouting! Al vanaf 5 jaar is er bij Scouting heel veel te beleven. Hoe ouder je bent, hoe groter en uitdagender het avontuur!

Scouting Nederland

Soorten scouting

Op de website van Scouting Nederland vind je veel leuke informatie en uitleg over wat scouting inhoudt. Er zijn bijvoorbeeld verschillende vormen van scouting. Het spelaanbod is daarbij wel ongeveer hetzelfde maar met een verschillend accent op land, water of lucht.

  • Landscouting – Spelen in het bos, klimmen, avonturen beleven, kamperen en uitdagende activiteiten staan centraal.
  • Waterscouting – Waterscouts zijn vooral in de zomer veel op het water te vinden. Zeilen, kanoën en waterspelen staan centraal.
  • Luchtscouting – Luchtscouts bezoeken luchtshows of vliegvelden en leren alles over vliegen. Ook bouwen ze modelvliegtuigjes waarmee ze de wereld van de luchtvaart ontdekken.

Bron: Scouting Nederland

Een wereld vol avontuur!

Het voordeel van deze variatie in het aanbod van scouting, is dat het goed aansluit bij de interesse van een kind. Want niet iedereen houdt van wateractiviteiten, of van activiteiten op grote hoogte. Dus kinderen krijgen de keuze welke richting ze op willen gaan.

Een stukje geschiedenis

Het concept van scouting is al meer dan 100 jaar geleden ontstaan in Engeland. Naar aanleiding van het boek Scouting for Boys. In 1910 werden in Nederland de eerste padvindersgroepen opgericht. In Londen ontstaat dan voor het eerst ook scouting voor meisjes. Wereldwijd zijn er ondertussen ruim 50 miljoen jongens en meisjes lid van scouting.

Het is best zonde dat scouting lange tijd een beetje een oubollig karakter heeft gehad. Zeker als je bekijkt welke voordelen scouting allemaal heeft voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Sinds kort heeft Scouting Nederland een leuke nieuwe ambassadeur: Freek Vonk. Het toonbeeld van iemand die graag de natuur ontdekt! En op de verste plekken heeft gekampeerd.

Op avontuur in de natuur, met je laarzen in de aarde en je neus in de wind!

Freek Vonk

Voordelen van scouting voor alle kinderen

Ook kinderen met een beperking kunnen deelnemen aan het scoutingspel. Denk aan kinderen met een lichamelijke beperking, maar bijvoorbeeld ook kinderen met autismeproblematiek of ADHD. Want juist ook zij moeten kunnen profiteren van de voordelen van scouting. Samenwerken en wederzijds respect is een belangrijk speerpunt. En samen spelen moet voor álle kinderen mogelijk zijn. Dat is waar veertien organisaties, waaronder Scouting, zich voor inzetten door middel van de Samen Speel Belofte. Het doel is om fysieke en sociale drempels weg te halen zodat alle kinderen zich welkom voelen.

Maar soms doen kinderen vanwege andere redenen niet aan vrijetijdsbesteding. Zoals door financiële problemen in een gezin. Maar gelukkig bieden gemeenten daar wel tegemoetkomingen in. Het lidmaatschap wordt dan bijvoorbeeld voldaan middels een speciale pas. Deze is beschikbaar voor gezinnen met een inkomen op of onder bijstandsniveau. De aanvraagprocedure daarvan kan misschien afschrikken of schaamte met zich meebrengen. Dan is het extra fijn als er vrijwilligers zijn vanuit de omgeving die daarbij helpen. Bekijk onze blog over hulp bij financiële problemen voor meer informatie!

Enthousiast?

Misschien ben je als ouder enthousiast geworden over de voordelen van de scouting voor alle kinderen? Kijk eens bij de scouting in jouw regio of het mogelijk is om een keetje te komen kijken. Mocht je de scouting willen steunen, dan kun je altijd donateur worden. Zodat zo veel mogelijk kinderen kunnen profiteren van de voordelen en uitdagingen van de scouting.

maxima
Koningin Maxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland (Foto: Scouting Nederland)

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een groene BSO zoals Ellen deed. Haar dochter zit op een BSO dat al het bovenstaande heeft en zelfs hun eigen Freek Vonk die lekker op pad gaat met de kinderen op zoek naar dieren. 2 dagen per week gaat ze hier fijn buitenspelen, hutten bouwen, vuurtjes maken en nog veel meer. In de zomermaanden is er zelfs een kampeerkamp voor kinderen boven de 8 jaar. De voordelen van scouting en toch ook een vrije zaterdag.

Zit jouw kind al op een scouting?

Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.