Skip to Content

knutselen oud en nieuw en nieuwjaar

De jaarwisseling staat weer voor de deur. We zitten nog vol van al het eten van Kerstmis en hebben vaak wat dagen vrij voordat het nieuwe jaar begint. Wat doe je dan met deze vrije tijd? Knutselen natuurlijk. Knutselen voor oud en nieuw; doe je mee?

Wil jij knutselen voor oud en nieuw? Vuurwerk knutselen of het nieuwjaar creatief vastleggen? Peuters of kleuters, tekenen en plakken!

vuurwerk knutselen peuters en kleuters – knutselen oud en nieuw

Bij oud en nieuw hoort vuurwerk. Dit jaar is het helaas allemaal anders en mogen we geen (groot) vuurwerk afsteken. Maar er is niet gezegd dat er geen vuurwerk gemaakt mag worden; en dat is precies wat we dan ook gaan doen. Creatief vuurwerk wel te verstaan! Hieronder geef ik je een aantal opties om het leukste en mooiste vuurwerk te maken.

Vuurwerk knutselen met een wc-rol

Heb je een lege wc-rol? Dan ben je al op de helft. Je hebt nu alleen nog een gekleurd vel nodig, wat verf en een schaar. Knip de wc rol aan één kant in. Knip een soort strookjes en knip in tot ongeveer de helft van de wc-rol. Smeer de verf die je mooi vindt op de strookjes die je hebt geknipt (binnenkant van de wc-rol) Daarna is het tijd om te gaan stempelen!
Tip; als je echt een mooie lucht vol met vuurwerk wilt stempelen, zou ik kiezen voor een vel wat groter dan A4 en zwart is daarbij het mooiste. Helaas had ik deze niet in huis dus heb ik gekozen voor blauw.

Vuurwerk knutselen met gekleurde stokjes

Stokjes, zoals lollystokjes die van hout gemaakt zijn, lenen zich perfect voor deze vorm van vuurwerk maken. Deze stokjes om mee te knutselen zijn er in houtkleur en als mix van verschillende kleuren*. Ik heb gekozen om met de gekleurde variant aan de slag te gaan, omdat ik deze in huis had. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de houtkleur en deze zelf in de kleuren verven die je leuk vindt. Neem een gekleurd vel en plak de stokjes in de vorm van een cirkel met de uiteindes bij elkaar. Je kunt hiermee natuurlijk ook vuurpijlen maken; ga lekker aan de slag met knutselen voor oud en nieuw van jouw favoriete vuurwerk.

Vuurwerk tekenen makkelijk

Bovenstaande opties voor het maken van vuurwerk zijn 3d opties. De volgende optie is lekker 2d, opwel vlak op papier. Maar niet zomaar tekenen. Vroeger vond ik het leuk om afbeeldingen te maken op speciaal papier dat je moest ‘open krassen’ met een speciale pen. Hierdoor kwam er een zilver lijntje tevoorschijn en zo ontstond er een mooie afbeelding. Nu liep ik in de winkel tegen zoiets soortgelijks aan. Het heet rainbow art magical scratch pad*. Het is een tekenblok met alleen maar zwart vellen erin. Bij dit blok krijg je ook twee speciale kraspennen. Hiermee ga je op deze vellen tekenen. De zwarte laag verdwijnt en daaronder uit komen de mooiste kleuren tevoorschijn! Je kunt dus hiermee aan de slag en de mooiste tekening maken van alles wat voor jou te maken heeft met oud en nieuw. Dit kunnen oliebollen zijn, vuurwerk, champagne; noem het maar op. Teken ze!

Knutselen voor oud en nieuw goede voornemens

Vuurwerk is niet het enige waar ik aan denk bij het vieren van oud en nieuw. Het nieuwe jaar staat voor de deur en daar horen altijd de goede voornemens bij. Iedereen heeft wel iets waar hij of zij in het nieuwe jaar aan zou willen werken. Of je er nu wel of niet aan meedoet; feit blijft dat een extra stimulans altijd fijn is bij het werken aan een doel. En dat is precies wat we gaan maken.

Voor deze derde optie van knutselen voor oud en nieuw, gaan we aan de slag met een vel papier, stiften *, potloden of andere tekenmaterialen die je fijn vindt. Het gaat erom dat je voor jezelf een soort van poster gaat maken met daarop alles wat je graag in het nieuwe jaar zou willen doen. Hang deze poster lekker op een plek zodat je deze iedere dag wel een keertje ziet. Het is een extra stimulans om aan de dingen te werken die je voor jezelf hebt bepaald.

Kinderen hebben natuurlijk niet de goede voornemens als stoppen met roken, minder drinken of weer gaan studeren. Houd het voor kinderen dan ook lekker simpel en vraag wat ze graag in het komende jaar zouden willen doen. Misschien willen ze wel leren skateboarden, hun typediploma halen of muziek maken. Laat ze dit lekker vastleggen op de poster!

Nieuwjaar knutselen – Welcome 20..

Overal waar je kijkt zie je; doei 20.. en welkom 20..
Op kaarten, tv, folders. Laten we zelf het jaartal waar we naartoe gaan eens gaan maken. Kies een kleur A4 papier en pak er crêpepapier* bij. Vouwblaadjes* kunnen ook; als het maar dun papier is dat je makkelijk kunt opvouwen. We gaan dit papier namelijk gebruiken om er kleine propjes papier van te maken. Deze propjes plakken we uiteindelijk op het A4 vel in de vier cijfers van het jaartal.
Tip; teken eerst op het vel de cijfers met een potlood groot uit. Hierdoor is het straks makkelijker om de propjes papier erop te plakken in de juiste vorm. Laat het nieuwe jaar maar komen!

Ik vond het leuk om weer aan de slag te gaan om voor jullie wat knutselideeën op een rijtje te zetten. Dus pak je spullen erbij en dan gaan we knutselen voor oud en nieuw!

Nog wat leuke tips om te knutselen voor oud en nieuw, vuurwerk en nieuwjaarsdag

Vuurwerk met verf:

 • Benodigdheden:
  • Wit papier of karton
  • Verschillende kleuren verf (plakkaatverf werkt goed)
  • Kwasten*
  • Eventueel glitter of glitterlijm* (optioneel)
 • Stappen:
  1. Leg het papier of karton neer.
  2. Doop de kwast in de verf en maak vervolgens snelle, spetterende bewegingen op het papier om een vuurwerkexplosie te creëren. Gebruik verschillende kleuren voor een kleurrijk effect.
  3. Laat de verf drogen en voeg indien gewenst glitter toe voor wat extra sprankeling.

Papieren vuurwerk – knutselen oud en nieuw

 • Benodigdheden:
  • Gekleurd papier (het liefst stevig papier)
  • Schaar
  • Lijm
  • Eventueel glitter of stickers (optioneel)
 • Stappen:
  1. Knip stroken papier van verschillende kleuren en lengtes.
  2. Neem een stuk papier als basis en lijm de stroken verticaal aan de bovenkant vast, zodat ze naar beneden hangen als vuurwerkstrepen.
  3. Knip kleine cirkels uit gekleurd papier en plak ze aan de uiteinden van de strepen om de indruk van ontploffend vuurwerk te geven.
  4. Voeg eventueel glitter toe voor een extra sprankelend effect.

Vuurwerk schilderen met rietjes:

 • Benodigdheden:
  • Wit papier of karton
  • Verschillende kleuren plakkaatverf
  • Rietjes*
 • Stappen:
  1. Druppel kleine hoeveelheden verf op het papier in de kleuren van je keuze.
  2. Gebruik een rietje om door de verf te blazen. Hierdoor zal de verf uitwaaieren en een vuurwerkpatroon vormen.
  3. Experimenteer met verschillende hoeveelheden verf en blaassterkte om diverse effecten te creëren.

Feestelijke nieuwjaarskroon:

Benodigdheden:

 • Stevig gekleurd papier of karton
 • Glitters, stickers, verf, stiften (decoratiemateriaal naar keuze)
 • Lijm
 • Schaar
 • Eventueel lint of elastiek

Stappen voor knutselen nieuwjaarsdag

 1. Knip een brede strook uit het papier of karton, lang genoeg om rond het hoofd te passen en als kroon te dienen.
 2. Versier de strook met glitters, stickers, verf of andere decoraties naar wens. Schrijf ‘Happy New Year’ of ‘2024’ erop om het feestelijk te maken.
 3. Als de versieringen droog zijn, vorm je de strook tot een cirkel en lijm je de uiteinden aan elkaar.
 4. Voeg eventueel lint of elastiek toe om de kroon beter op het hoofd te laten blijven zitten.

Nieuwjaarswenskaarten:

Benodigdheden:

 • Witte kaarten of stevig papier gevouwen tot kaarten
 • Kleurpotloden, stiften, verf, strooiglitter*, knutselmaterialen
 • Schaar
 • Lijm

Stappen:

 1. Vouw het papier tot een kaartvorm.
 2. Versier de voorkant van de kaart met nieuwjaarswensen, tekeningen, glitter, en andere creatieve elementen.
 3. Aan de binnenkant van de kaart kun je een persoonlijke boodschap schrijven om het nieuwe jaar te vieren.

Feestelijke confettikanonnen – knutselen oud en nieuw

Benodigdheden:

Stappen:

 1. Knip de ballon doormidden en houd het bredere gedeelte vast.
 2. Vul het wc-rolletje met confetti of gekleurde papiersnippers.
 3. Plaats de ballon over de opening van het wc-rolletje en zorg dat deze strak gespannen zit.
 4. Versier het rolletje met knutselpapier.
 5. Als je klaar bent om het kanon te gebruiken, trek dan aan de ballon en laat de confetti vrolijk de lucht in vliegen!

Deze knutselactiviteiten kunnen leuk zijn voor kinderen en volwassenen! Ze bieden ruimte voor creativiteit en laten je vuurwerk maken zonder echt vuurwerk te gebruiken. Vergeet niet om beschermende kleding of een schort te dragen en een werkruimte te kiezen die gemakkelijk schoon te maken is!

Footer1
Chantal
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.