Typecursus kind: Waarom zijn ze belangrijk?

Typecursussen zijn essentieel voor kinderen omdat typen een vaardigheid is die ze in de moderne wereld nodig hebben. Met computers en smartphones die alomtegenwoordig zijn, moeten kinderen snel en efficiënt kunnen typen om goed te kunnen functioneren op school en later op de arbeidsmarkt. Naast een computer of laptop is het ook handig om er een muis en muismat bij te hebben. Een goede werkplek inrichten waar de kinderen snel leren blindtypen! Heb jij al een typecursus voor je kind uitgekozen?

typecursussen voor kinderen

De voordelen van een typecursus voor je kind

Het volgen van een typecursus biedt verschillende voordelen voor kinderen. Ten eerste leren ze hoe ze snel en accuraat kunnen typen. Dit helpt hen om hun werk sneller en efficiënter te doen, waardoor ze meer tijd hebben om zich op andere taken te concentreren.

Ten tweede kan het volgen van een typecursus de zelfverzekerdheid van kinderen vergroten. Als ze eenmaal weten hoe ze goed kunnen typen, voelen ze zich meer op hun gemak bij het maken van opdrachten en het werken aan projecten.

Ten derde kunnen typecursussen het concentratievermogen van kinderen verbeteren. Door te leren typen zonder naar het toetsenbord te kijken, kunnen ze zich beter concentreren op wat ze aan het typen zijn in plaats van op de toetsen.

Vanaf welke leeftijd leren blind typen

Kinderen kunnen beginnen met het leren van blind typen vanaf ongeveer 7-8 jaar oud. Op deze leeftijd hebben ze voldoende motorische vaardigheden en kunnen ze leren typen zonder naar het toetsenbord te kijken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is en dat sommige kinderen op jongere of oudere leeftijd klaar kunnen zijn om te leren typen. Het is ook belangrijk om te overwegen of het kind al lees- en schrijfvaardigheden heeft ontwikkeld, aangezien dit kan helpen bij het begrijpen van de basisprincipes van het typen. Het is altijd het beste om te overleggen met een leerkracht, type-instructeur of de ouders van andere kinderen om te bepalen of uw kind klaar is om te beginnen met het leren van blind typen.

Hoe werkt een typecursus voor kinderen?

Typecursussen voor kinderen variëren in lengte en aanpak. Sommige cursussen zijn online, terwijl andere in persoon plaatsvinden. De meeste typecursussen voor kinderen zijn gericht op basisschoolleerlingen en duren tussen de 10 en 20 uur.

Tijdens een typecursus leren kinderen meestal eerst de juiste typetechniek. Dit omvat het correct plaatsen van de handen op het toetsenbord en het typen zonder naar het toetsenbord te kijken. Vervolgens leren ze hoe ze snel en accuraat kunnen typen door middel van oefeningen en spelletjes.

typecursussen voor kinderen typtuin, blind typen,

Benodigdheden voor een typecursus

Zelf heb ik nog leren typen op een ouderwetse typemachine. Tenminste die gebruikte ik om thuis te oefenen. Ik kon daardoor wel lekker snel op een toetsenbord typen 😉

Om een typecursus te volgen, heb je een aantal dingen nodig:

 1. Computer of tablet: Om te kunnen typen, heb je een computer of tablet nodig waarop je kunt oefenen.
 2. Internetverbinding: Voor online typecursussen heb je een betrouwbare internetverbinding nodig om toegang te krijgen tot de cursusmaterialen en oefeningen.
 3. Typeprogramma: Er zijn verschillende typeprogramma’s beschikbaar, afhankelijk van de cursus die je kiest. Zorg ervoor dat het programma dat je gebruikt geschikt is voor de leeftijd en vaardigheidsniveau van je kind.
 4. Toetsenbord: Een toetsenbord is natuurlijk essentieel om te kunnen typen. Zorg ervoor dat het toetsenbord goed werkt en dat het comfortabel is voor je kind om op te typen.
 5. Tijd en inzet: Om echt te profiteren van een typecursus, heeft je kind tijd en toewijding nodig om te oefenen en de vaardigheden te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende tijd vrij te maken voor het oefenen van typen, bij voorkeur elke dag of om de paar dagen.

Zorg er ook voor dat je de vereisten voor de specifieke typecursus die je kiest, controleert, omdat sommige cursussen mogelijk aanvullende materialen of vereisten hebben.

trust ivy muis en muismat

Muismat en muis

Daarnaast is het handig om een goede muis en muismat, van een merk als Trust, te hebben als je kind serieus gaat leren typen. Er komt namelijk ook nog wat muiswerk bij kijken en zo kunnen kinderen goed naar de nieuwe oefeningen gaan of extra spelelementen spelen in de online typecursus.

Mijn dochter gebruikt graag de de Trust Yvi+, een compacte, draadloze muis in de kleur groen. De Trust Yvi+ heeft stille knoppen, zodat je rustig kunt werken en is gemaakt van 83% gerecycled materiaal. Omdat de ondergrond niet altijd geschikt is voor een muis ( ze zit ook regelmatig op de bank), gebruikt ze er ook een muismat bij.

De Boye is een duurzame muismat. Door een zachte toplaag, een middelgroot oppervlak (250x210x3mm) met antislip onderkant en anti-knoop gestikte randen genieten gebruikers van soepele muisbewegingen, Het is ook ontworpen met gebruiksgemak in het achterhoofd; zo is de Boye muismat wasbaar en compatibel met alle muissensoren. En vooral dat wasbaar is ideaal met kinderen. Vette vingers, kruimels van chips, of gemorst drankje? Geen probleem gewoon in de was ermee!

Welke cursussen zijn er?

 1. Online typecursussen: Dit zijn cursussen die online beschikbaar zijn en kunnen worden gevolgd vanuit huis. Ze zijn vaak interactief en bieden oefeningen en spelletjes om kinderen te helpen leren typen.
 2. Persoonlijke typecursussen: Deze cursussen worden gegeven door een leraar in een klaslokaal of in een speciale typestudio. Kinderen leren typen door middel van hands-on instructie en begeleiding.
 3. Game-gebaseerde typecursussen: Deze cursussen gebruiken spelletjes en andere interactieve activiteiten om kinderen te helpen typen te leren. Kinderen kunnen vaak punten verdienen en zichzelf uitdagen om hun typvaardigheden te verbeteren.
 4. Adaptieve typecursussen: Deze cursussen passen zich aan aan het niveau van de student en bieden oefeningen en lessen die zijn aangepast aan de individuele behoeften van de student.

Ducktypen, Typetuin, LOI kidzz of..

Er zijn verschillende online typecursussen beschikbaar voor kinderen, maar hier zijn enkele van de bekendste:

 1. Typetuin: Dit is een online typecursus speciaal ontworpen voor kinderen vanaf 7 jaar. Het biedt een interactieve leeromgeving met gamification-elementen om kinderen te helpen bij het leren typen.
 2. LOI Kidzz Typecursus: Deze online cursus is gericht op kinderen van 9-14 jaar en biedt interactieve lessen en oefeningen om typvaardigheden te ontwikkelen.
 3. DuckTypen: DuckTypen is een populaire online typecursus voor kinderen van 7-12 jaar. Het biedt een gamified leerervaring en heeft een hoge funfactor.
 4. TypeTopia: Deze online typecursus is gericht op kinderen van 9-12 jaar en biedt een leeromgeving met gamification-elementen, zoals beloningen en scores.
 5. PicaTypen: Typediploma in 12 weken en begeleiding van typecoach

Zelf hebben wij Ducktypen en Typetuin geprobeerd. Typetuin vonden wij zelf leuker, tot het level met de bijzondere leestekens. Toen vond mijn dochter het te ingewikkeld worden om het snel te doen.

Welke typecursus heb jij aangeboden aan je kind?

Lees ook deze blog over een draadloos toetsenbord en muis

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.