Kinderen van gescheiden ouders; wat ziet een pedagogisch professional

Kinderen van gescheiden ouders; wat ziet een pedagogisch professional? Tegenwoordig wordt er veel gesproken over de functiebeschrijving die ons werk heeft. We mogen ons pedagogisch medewerker noemen, maar eigenlijk dat doet een beetje tekort aan onze kennis en kunde. Wij volgen een studie, bezitten kennis en daarnaast heel veel ervaring. We vallen tussen thuis en school in en daarin bouwen wij een specifieke kennis en ervaring op. De term pedagogisch professional vind ik dan ook eigenlijk passender en zal ik gebruiken in deze blog.

Kinderen van gescheiden ouders; wat ziet een pedagogisch professional
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Kinderen van gescheiden ouders

Een scheiding heeft impact voor iedereen die ermee te maken heeft. De desbetreffende personen zelf, de mensen eromheen en het gezin zelf. Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin een scheiding een oplossing kan zijn. Soms is dat het beste en soms niet. Ik vind dat dit aan de personen zelf is om te bepalen. Wel is het heel belangrijk om, als er kinderen in het gezin zitten, nog bewuster met dit proces om te gaan. En voor goede begeleiding te zorgen voor kinderen van gescheiden ouders.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Een scheiding gaat vaak gepaard met heftige emoties. Maar voor kinderen is het echt belangrijk dat er aandacht voor ze is in dit proces. Hoe gemoedelijk een scheiding ook kan verlopen, het heeft altijd impact. Wij als pedagogisch professionals zien dit altijd wel terug aan het gedrag van kinderen van gescheiden ouders. Ook dit hoeft niet perse negatief te zijn. Maar dat er een impact is voor kinderen van gescheiden ouders, is wel duidelijk.

Ander gedrag

De situatie en de leeftijd zijn een belangrijk onderdeel van het gedrag wat een kind kan vertonen tijdens een scheidingsproces. Maar in de meeste gevallen hebben kinderen van gescheiden ouders het er moeilijk mee. Heel simpel gezegd snappen kinderen nooit waarom hun ouders niet meer bij elkaar kunnen wonen en zijn. En heel vaak voelen ze zichzelf schuldig. Wat had ik anders kunnen doen? Hoe kan ik het weer goedmaken?

Kinderen van gescheiden ouders; wat ziet een pedagogisch professional
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Op de jongste BSO groep, 4 tot en met 6 jaar, waar ik veel heb gewerkt was het opvallend dat veel kinderen van gescheiden ouders een terugval kregen in hun ontwikkeling. Kinderen die zindelijk zijn plassen, of poepen opeens weer in hun broek en bed. Ze vertonen kinderlijker gedrag in de groep en tijdens spel. Ook hebben ze hun emoties minder goed in de hand. Ze zijn bijvoorbeeld sneller boos of veel emotioneler. In deze leeftijd zijn ze zich niet bewust waarom en is het lastig om rationele gesprekken hierover te hebben. Kinderen zitten nog vol in hun fantasiefase of komen hier net uit. Tegelijk beginnen ze net aan school en moeten ze ook met deze verandering en prestatiedruk omgaan. Een bordje vol dus!

Oudere kinderen trekken zich vaak terug, of vertonen juist extra aanwezig gedrag. Een verandering van gedrag is dus duidelijk merkbaar en bij beide uitingen is het goed om dit te blijven observeren. Er hoeft echt niet meteen actie ondernomen worden, verwerking kost nou eenmaal tijd. Maar het zien, en in beeld brengen is heel belangrijk. Liever op de zaken vooruit lopen dan te laat zijn.

Wees bewust

Het is dus echt aan volwassenen om bewust te zijn, begrip te tonen en de juiste hulp en/of begeleiding hierin te zoeken. Wij als pedagogisch professionals kunnen dit gedrag in kaart brengen. Wij zien en observeren en kunnen doorverwijzen. Ook kunnen wij aan de hand van een extern behandelplan aansluiten op onze handelswijze op de groep. Denk bijvoorbeeld aan regelmatiger naar de wc sturen, woede aanvallen herkennen of om een rust moment in te bouwen. Onze observaties en afspraken noteren we en kunnen we regelmatig bespreken met de ouders.

Het belangrijkste is om te blijven communiceren. Naar elkaar en naar alle mensen die met de kinderen te maken hebben. School, opvang enzovoort. Het bespreekbaar maken helpt kinderen van gescheiden ouders erg, zo voelt het minder als een geheim of als een last die ze alleen zouden moeten dragen.

Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

Corona periode en kinderen van gescheiden ouders

In deze gekke periode van de pandemie zijn ook die sporen duidelijk zichtbaar. Na de lockdown zijn er 30% meer online scheidingsaanvragen. We zitten meer thuis, leven in een gekke tijd en dat heeft effect. Of het het echt door de lockdown komt, of dat dat alleen het proces heeft versneld is natuurlijk een ander interessant iets. Maar het feit is dat er nu 30% meer online scheidingsaanvragen zijn. 1 op de 3 relaties of huwelijken stranden uiteindelijk, en 1 op de 3 kinderen leeft dus ook met gescheiden ouders.

Professionele hulp inschakelen

Je hoeft het niet alleen te doen. De situatie is al lastig genoeg en het is verstandig om extra hulp in te schakelen. Je bent zelfs verplicht om een ouderschapsplan op te stellen als je uit elkaar gaat. Juist door die verplichting en omdat er zoveel emoties bij komen kijken is goede hulp belangrijk. Gelukkig is er bijvoorbeeld een online scheidingsplatform uitelkaar.nl die kan helpen. Wil je meer informatie over scheiden? Hier vind je meer info over scheiden.

Een paar belangrijke punten van uitelkaar.nl

  • Je kan scheiden in eigen tempo en aan je scheiding werken wanneer en waar je maar wilt
  • Er staat altijd een persoonlijke casemanager voor je klaar om vragen te beantwoorden
  • Mét extra begeleiding waar nodig, bijvoorbeeld van een mediator.
  • Online scheiden op Uitelkaar.nl kan al vanaf 36,00 euro.

Meer lezen over hun diensten? Op de website staat alles helder uitgelegd!

kinderen van gescheiden ouders

Kinderen van gescheiden ouders; wat ziet een pedagogisch professional

Wij zien dus veel als pedagogisch professionals en kunnen zeker helpen bij de begeleiding van onze kinderen op de groep. In dit lastige proces is geen goed en fout en zitten vooral heel veel emoties. Het belangrijkste is om de manier te vinden die voor jullie werkt en waarbij de kinderen betrokken worden. Vraag hulp bij het scheiden, maak een goed ouderschapsplan bijvoorbeeld met uitelkaar.nl, betrek de omgeving eromheen en samen kunnen we zorgen dat kinderen van gescheiden ouders geholpen kunnen worden in deze lastige periode. Uit elkaar gaan met kinderen kan het beste op goede voet gedaan worden.

Afbeelding van Pexels via Pixabay

Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.