Van oost naar west in de maand van de Geschiedenis

Oktober, oftewel de Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van Oost en West. Allerlei boeken, muziek, tijdschriften en activiteiten staan in het teken hiervan. Leuk voor de herfstvakantie! Want de Maand voor de Geschiedenis heeft voor ieder wat wils.

oost west maand van de Geschiedenis

Maand van de Geschiedenis?

Maar eerst die Maand van de Geschiedenis. Wat is dat nou? Is dat een maand waarin iedere miskende historicus zichzelf afstoft en gaat roepen dat het helemaal misgaat met het geschiedenisonderwijs in Nederland? Nee, dat is het gelukkig niet. Dan zou het een hele lange maand worden. Wat er in de Maand van de Geschiedenis vooral gebeurt is dat er aandacht wordt gevraagd voor wat Nederland te bieden heeft op het gebied van monumenten, musea en historische literatuur. Niet zonder reflectie.

Het is niet alleen maar nostalgie waarin wordt geroepen dat het vroeger allemaal beter was. En dat is maar goed ook, want voor veel mensen was het dat ook niet. Vraag maar aan Syntax Bosselman, aan vrouwen, aan oorspronkelijke bewoners of aan vervolgde bevolkingsgroepen. De laatste jaren lijkt daar steeds meer aandacht voor te komen. De liefde voor geschiedenis staat een discussie over de actualiteit niet in de weg. Het laat mensen inzien dat geschiedenis niet zo zwart-wit is als soms wordt gedacht.

Natuurlijk staan in de Maand van de Geschiedenis niet alleen maar discussies centraal. Je kunt ook genieten van mooie lezingen, rondleidingen op plekken waar je normaal niet zo snel komt misschien en mooie muziek. Er is voor ieder wat wils. Voor jong en oud en door het hele land.

En vind je de onderwerpen maar lastig te volgen dan biedt Bijlesaanhuis altijd uitkomst! Je kiest je eigen docent voor het vak waar je bijles nodig hebt. Bijvoorbeeld voor Geschiedenis. Met de nodige uren bijles boek jij vooruitgang!

Thema Oost West

Van Oost tot West zou ik haast willen zeggen. Want zoals bij veel zichzelf respecterende terugkerende festivals is er vaak een thema aan verbonden. In 2020 is dat Oost/West. De organisatie van Maand van de Geschiedenis omschrijft het als volgt:

Van de Grote Volksverhuizingen tot de Trans-Atlantische slavenhandel en van de Kruistochten tot de Koude Oorlog: het thema Oost/West duikt overal op in de geschiedenis.

– organisatie Maand van de Geschiedenis

Het mooie is ook dat het zo divers is. Het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd doet mee, net als als het Historisch Nieuwsblad trouwens. Kijk je wat verder dan zie ook rapper Typhoon, schrijver Jan Brokken en het Openluchtmuseum in Arnhem acte de présence geven. De Libris Geschiedenis Prijs wordt uitgereikt. Want er valt genoeg te lezen over geschiedenis. Dat kun je ook thuis doen, mocht je niet in de gelegenheid zijn.

oost west maand van de Geschiedenis

We kunnen er niet onderuit om ook nog een paar woorden te wijden aan deze historische tijden waarin we nu leven. Mocht je mee willen doen aan de Maand van de Geschiedenis dan kun je dat coronaproof doen!

In de Maand van de Geschiedenis worden van oost naar west door het hele land mooie activiteiten georganiseerd. Een mooie aanleiding om tijdens de herfstvakantie dat ene mooie kasteel of dat toffe museum te bezoeken. Of doe eens een interessante stadswandeling.

Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.