Wat doe jij in de herfstvakantie? Spelen met stilte in het Maaspodium (Rotterdam)!

Het programma voor deze herfstvakantie in het Maaspodium is om stil van te worden. Elke dag is er een voorstelling. De meeste zijn voor kinderen vanaf 6 jaar, maar op dinsdag en donderdag kunnen kinderen vanaf 4 jaar zich er vermaken. Na elke voorstelling kun je meedoen aan de silent disco workshop. Opdrachten als geruisloos hinkelen en knallende herrie uitbeelden worden ingefluisterd via je koptelefoon. Deze herfstvakantieweek is begonnen met Timtim (2+), over twee timmermannen en hun vriendschap, voor de jongsten, waar wij op zaterdag 19 oktober zijn geweest. Lees hier hoe dat is geweest!

Herfstvakantie in het Maaspodium

Ook al hebben mijn zoontje (bijna 3) en ik geen herfstvakantie, toch voelde het een beetje zo. Samen met een vriendje (3 jaar) van hem zijn vader (een vriend van mij) gingen we naar Timtim (2+). Voor ons allemaal was het de eerste keer dat we naar het Maas theater en dans podium gingen. De auto parkeerden we op loopafstand in een parkeergarage (met het openbaar vervoer vonden wij het theater wat lastig te bereiken met kleine kinderen).

Thuis-gevoel

De kinderen voelden zich er meteen thuis tijdens de herfstvakantie in het Maaspodium. Er stond namelijk een grote speelgoedbak klaar naast de garderobe (waar overigens ook aan laaghangende haakjes voor de kinderen is gedacht) en op de vloer lag het spel Twister al klaar om mee te spelen. Eerst even plassen. Euhh, ‘even’? De afleiding erheen was groot: een reuze memory-spel hing lonkend in het zicht op weg naar het toilet. En ook daar bleek rekening gehouden te zijn met kinderen: heel fijn dat er een opstapje klaar stond, want mijn zoontje doet graag alles zelf sinds hij zindelijk is.

herfstvakantie in het Maaspodium

Goede service

De kinderen speelden weer verder en wij bestelden een kop thee aan de gezellige bar. Toen we een tafeltje hadden gevonden om te gaan zitten, bleek de tijd sneller te zijn gegaan dan we dachten. Een vriendelijke mevrouw riep om dat de zaal open ging en ze vertelde dat er voor dappere kinderen kussens klaarlagen waarop ze vooraan mochten zitten en de rest mocht op de tribune plaatsnemen. Wij bleven nog even zitten in de hoop dat de rij voor de kaartcontrole om de zaal te betreden lang genoeg zou duren voor onze nog te hete thee. En dat had één van de dames in de gaten. Ze beloofde ons een nieuwe na de voorstelling, wauw, wat een service!

herfstvakantie in het Maaspodium

Timtim

Wij bezochten dus Timtim in de herfstvakantie in het Maaspodium. Een voorstelling over twee gepassioneerde vakmannen, hun vriendschap en hun aanpassingsvermogen. De twee timmermannen bouwen veel en ze verbouwen vaak. Timmermannen Tim en Willie zijn het er over eens dat het altijd beter kan. En mooier. En anders. Hun wereld is nooit af. Willie beschermt de huisraad en Tim houdt niet op met timmeren. De vermoeidheid begint toe te slaan en droom en werkelijkheid lopen steeds meer door elkaar in Timtim. Een stoere, beeldende voorstelling dat vol zit met humor en timmerenergie. Met een snufje magie.

Interactie in de zaal

We namen plaats op de tribune waar één van de timmermannen al druk bezig was om allerlei dingen op te meten. Vlak voordat de lichten uitgingen, werd mijn arm opgemeten en riep de timmerman de maat naar zijn collega die op het ‘podium’ aan het klussen was. Met hulp van aanwijzingen van de kinderen uit het publiek werden stukken hout in verschillende vormen op de juiste plek geplaatst. Na het ‘bakkie doen’ met de radio aan werd het grote houtstuk omgedraaid tot een soort bouwplaats.

Grappig

Op de bouwplaats riepen de timmermannen tijdens het slopen grappige termen voor de volwassen kijkers, zoals ‘doorhalen en af laten glijden’ en ‘vast is vast’. En een stuk herkenbaar speelgoedgereedschap van vroegah werd gebruikt. En toen… was de hamer krom. Het houtstuk werd gedraaid en omgetoverd tot een winkel. De kinderen in de zaal telden mee met de maten van de sleutels die verkocht werden. En de timmermannen konden weer verder gaan met klussen.

In slaap gevallen

En ook al waren ze moe, ze gingen door. Nadat een van de timmermannen in slaap viel, veranderde de sfeer in de zaal. De muziek ging harder en er werd niet meer gepraat tijdens een extreem grote kop koffie die op de zijkant van een plank werd opgeslurpt. Een reuze hamer kwam voorbij als een boot waarop de timmermannen in slow-motion rond vaarden. Mijn zoontje vond het een beetje eng en ik probeerde hem gerust te stellen door hem uit te leggen dat de timmerman dit droomde en dat het allemaal eigenlijk niet echt gebeurt.

timtim maaspodium

De klus geklaard

Gelukkig schrok de timmerman gauw weer wakker en werd er weer flink geklust en koffie gedronken. Toen de klus geklaard was, werden alle kinderen uitgenodigd om hun werk van dichtbij te komen bekijken. Je zag dat de jongste kinderen massaal door het houtstuk heen liepen, maar dat de kinderen die in een fase zitten waarin ze de grens van fantasie en werkelijkheid aan het ontdekken zijn, zoals mijn zoontje, op een veilige afstand bleven kijken.

Silent disco workshop tijdens herfstvakantie in het Maaspodium

Na afloop van de voorstelling gingen we weer naar de foyer. Deze hele week kun je namelijk gratis mee doen (aanmelden is niet nodig)  aan een workshop onder leiding van een theatermedewerker. Omdat de koptelefoons voor de silent disco workshop te groot waren voor onze kinderen, werd er speciaal voor deze jongsten, die op deze eerste dag van de herfstvakantie in het Maaspodium kwamen, iets anders bedacht: naar hartelust timmeren met echt gereedschap! Íets minder ‘silent’ voor de bijkletsende/theedrinkende ouders, maar het was geweldig om de kinderen zo geconcentreerd bezig te zien. Met de stilte werd dus letterlijk gespeeld. Leuk thema!

Voor de inwendige mens

Als je naar een voorstelling in de ochtend gaat, kun je vanaf 09:30 genieten van een ontbijt inclusief een drankje voor € 4,50 per persoon. Wel even reserveren van te voren, samen met je ticket. Wil je ‘s middags nog even gezellig blijven hangen? Dan kun je samen met je ticket een Maaspodiumplankje reserveren. Proef het lekkerste fruit van het seizoen en beleef na de voorstelling in de herfstvakantie in het Maaspodium mee hoe geroosterde kastanjes smaken. Ze waren heerlijk, ook volgens de kinderen.

Veel plezier tijdens de herfstvakantie in het Maaspodium!

Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en in het dagelijks leven werk ik in de zorg. Sinds eind 2016 ben ik moeder van mijn zoontje. Op de dagen dat ik vrij ben, ben ik vaak samen met hem buiten te vinden. Bijvoorbeeld hardlopend naast mijn zoontje, want sinds deze zomer kan hij zonder zijwieltjes fietsen! In de avonduren maak ik, na het voorleesritueel bij mijn zoontje, graag tijd om te schrijven. Al een aantal jaar zit ik in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schrijf niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vind het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.