Skip to Content

De maand van de Geschiedenis, een uitje geschiedenis voor kinderen

De maand van de Geschiedenis! In oktober 2023 is het weer zover. Een maand lang toffe dingen om te doen voor kinderen vanaf 4 jaar. Ga op ontdekking en reis door de tijd. Ga vervolgens langs bij de deelnemende musea, bibliotheken etc langs! het thema is Eureka! Hieronder een blog met de leukste kinderactiviteiten op het gebied van geschiedenis voor kinderen die er te doen zijn.

maand van de geschiedenis

Over de organisatie maand van de geschiedenis

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Eureka. Naast fietstours, workshops, lezingen en festivals zijn er ook kinderactiviteiten, voor uiteenlopende leeftijdscategorieën. Met deze activiteiten beleven kinderen een leuke dag én steken ze ook nog iets op over het verleden.

Kinderprogramma’s in De maand van de Geschiedenis

Ondergrondse ontdekkingstocht

Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar is er een leuk programma gemaakt waarin ze alles leren over archeologie. Na de vertoning van de klei-animatiefilm Early Man kunnen ze vragen stellen aan een echte archeoloog. Na de lunch staan nog een workshop en een spannende ondergrondse speurtocht op het programma!
Nijmegen, TOEN, de Bastei, Radboud Universiteit en Gemeente Nijmegen, 14 oktober 

Rariteiten en uitvindingen

De eerste directeur van Teylers Museum was Martinus van Marum. Hij experimenteerde met de grootste elektriseermachine van de wereld! Ben jij net zo nieuwsgierig als hij? Ga dan op onderzoek uit en misschien ontdek je wel een bijzondere uitvinding…
Haarlem, Teylers Museum, 1 t/m 31 oktober 

Oereka!

Maak kennis met de ontdekkers van vuur, de bewerkers van vuursteen, en de makers van textiel. Met de mensen die bessen proefden die giftig konden zijn, uit grond aardewerk wisten te maken en het zélfs voor elkaar kregen om stenen van duizenden kilo’s op elkaar te stapelen… Tijdens het OERweekend maak je kennis met de ontdekkingen van de oertijd.
Borger, Hunebedcentrum, 21 en 22 oktober

Huisdino

Elk museum heeft toch een huisdino? Spike de Triceratops is die van ons! Als een echte kenner van de oertijd wil hij iedereen informeren over de wonderlijke geschiedenis van onze aarde. Spike heeft in de zomer een nieuwe ontdekking gedaan en die wil hij graag met jullie delen. Daarvoor moeten jullie op zoek naar Spike én het geheime wachtwoord.
Boxtel, Het Oertijdmuseum, 1 t/m 31 oktober 

Zeepsop 

Kinderen van 7 tot 14 jaar kunnen experimenteren met echte zepen, zeepsurrogaten en moderne schoonmaakmiddelen en ontdekken zo de chemie van zeep en detergenten. Ze testen deze producten op schuimkracht, reiniging, vetoplossing en maken er stevige zeepbellen mee. En wist je dat je met schoonmaakmiddelen ook smurfensnot kan maken?
Zaandam, Hemlab, 14 en 15 oktober

Mission Eureka

Kom op avontuur in het Philips Museum en leer de onderzoeker in jezelf kennen! Mission Eureka is een interactief gezinsspel en geeft inzichten in 130 jaar Philips uitvindingen, die voor andere bezoekers geheim blijven… Daag je vrienden of familie uit, en kom langs! Voor iedereen vanaf 8 jaar.
Eindhoven, Philips Museum, 1 t/m 31 oktober

Slag op de Zuiderzee

In oktober 1573, voor de kust van Hoorn, streed een geuzenvloot tegen een vloot van de Spaansgezinde regering. Zo is in archieven in binnen- en buitenland van alles over deze strijd terug te vinden. In de herfstvakantie kunnen kinderen in de voetsporen van de historische personages stappen en een mini-rondleiding in de kluis krijgen!
Hoorn, Westfries Archief, 24 t/m 27 oktober

Activiteiten voor kinderen

Geschiedenis voor kinderen op een leuke manier onder de aandacht brengen bij kinderen doe je met leuke workshops en activiteiten tijdens de maand van de geschiedenis.

Ganzenveer
Hoe is het om te schrijven met een ganzenveer? Voor deze workshop duiken we in de wereld van rebussen, raadsels en geheimschrift en nemen als uitgangspunt het raadselboekje van de familie Huygens uit de collectie van het Haags Gemeentearchief. Hierin schreven Christiaan, en Lodewijk en Constantijn Huygens elkaar graag in puzzelvorm.
Den Haag, Haags Gemeentearchief en Bibliotheek Den Haag, 3 oktober

CoderDojo

Ben jij tussen de 7 en 17 jaar? En wil je leren programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen of games bouwen? Doe dan gratis mee aan de CoderDojo. Onderling deel je je kennis met elkaar en maak je nieuwe dingen op je eigen laptop. 
Breda, Bredase Maand van de Geschiedenis, 11 oktober 

Orgel bouwen
OrgelKids laat kinderen (en grote mensen) kennismaken met het orgel. Zij hebben een mini-orgel en mini-carillon ontwikkeld, dat je zelf in elkaar kunt zetten. Samen werk je aan de bouwpakketten en ondertussen leer je alles over deze instrumenten. Tot slot kun je er ook nog op spelen!
Almere Haven, Goede Rede Concerten, 25 oktober 

Chocola
In 1824 ontdekte Casparus van Houten de basis voor chocolade zoals wij die nu kennen. In het Bakkerijmuseum kom je alles te weten over deze lekkere vondst. Neem een kijkje bij de expositie, doe mee aan een workshop cacaoschilderen of bezoek het Chocoladeweekend!
Medemblik, Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’, 1 t/m 31 oktober

Borduren
Kleding herstellen met borduurwerk is duurzaam en maakt je kleding uniek. Leer de bekende kruissteek, de stik-, rijg- en flanelsteek en Eureka! je kan sokken stoppen of je kleding opfleuren. Voor iedereen vanaf 6 jaar.
Arnhem, Nederlands Openluchtmuseum, Erfgoedcentrum Rozet en DAG van de Arnhemse Geschiedenis, 7 en 8 oktober 

Nog veel meer leuke geschiedenis voor kinderen

Antoni van Leeuwenhoek
Historische figuren op diverse locaties in de prachtige stad Delft brengen het verleden tot leven en vertellen boeiende verhalen over Antoni van Leeuwenhoek en zijn baanbrekende ontdekkingen. Terwijl je van de ene naar de andere locatie wandelt, worden bijzondere deuren voor je geopend en ontvang je vrolijke verrassingen.
Delft, Something Extra, 7 oktober

Vuursteen
De prehistorische mens maakte veel van zijn gereedschappen van vuursteen en jij kunt leren hoe ze dat deden. Tijdens de demonstratie wordt de techniek van vuursteen bewerken uitgelegd en mag je zelf aan de slag om een pijlpunt (spits) te maken en deze op prehistorische wijze te schachten.
Breda, Bredase Maand van de Geschiedenis en Archeoflint, 21 oktober

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Kinderen voor het complete aanbod van kinderactiviteiten.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #Eureka

Kijk hier voor het weekend van de wetenschap

Handige linkjes

Een paar handige linkjes die passen bij De maand van de Geschiedenis! Zo kan je thuis ook nog genieten van dit leuke thema en onderwerp. Weet je al wat jij gaat doen?

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.