Delft Fringe Festival 2019

Vorige week kondigde ik al het Delft Fringe Festival 2019 aan op mijn blog. Uiteraard zijn dochterlief en ik dit weekend ook naar een voorstelling geweest. Niet een maar zelfs 2. Zo bezochten wij de hele speciale voorstelling van tg Signum in het Rietveld theater en de interactieve voorstelling van Jehee vertelt in de sigarenfabriek.

tg Signum: Astèria tijdens Delft Fringe Festival 2019

De vooraankondiging luidt: Astèria is een voorstelling over op avontuur gaan in je dromen. over gehoord worden en gezien worden. Over je eigen keuzes maken. Over lef hebben en ervoor gaan. Over een sterrenkind en een man die samen het leven ontdekken. Een tweetalige familievoorstelling (NL en NGT) vol dromen, fantasie, gebaren, kleuren, vriendschap en avontuur.


‘Ik
Ik ben
Ik ben Astèria
Meisje van de sterren
Meisje van de zee
En ik droom
Ik droom mijn wereld
Waar thee smaakt als limonade en je de kopjes kunt opeten
Waar de sterren uit de lucht en de sterren uit de zee samenkomen
om met mij te dansen op de tafel.

En mijn wereld droomt zichzelf.
Droomt zichzelf stiller en donkerder.
Maar gelukkig is er de maan die naar mij luistert,
want de mensen horen mij niet’
 

tg Signum
Astèria Delft Fringe Festival 2019

Bij binnenkomst zien we een meisje die rondjes draait. Ze staat op een groot rondzeil die vol ligt met aarde. Om het zeil heen staan allerlei soorten kopjes en schoteltjes. Op de achtergrond zien we een groot scherm met allemaal foto’s uit de natuur. Halverwege de voorstelling vraagt dochterlief waarom de beelden op zijn kop staan. Dat was me nog niet eens opgevallen tot dat moment.

Sterrenkind en een vluchteling

Gaandeweg in de voorstelling wordt tussen het praten en gebaren het een en ander duidelijk. Althans dat is mijn interpretatie van de voorstelling. Astèria is een kind wat niet het kind is van haar tegenspeler. Fengari heeft haar gevonden. Niet uit de sterren, maar ze was overboord gevallen van een schip. Haar tegenspeler, Fengari is doof. Dit komt waarschijnlijk door de oorlog in zijn land waar hij voor gevlucht is. In zijn verhaal hoorde hij namelijk de grote tanks aan komen rijden en de grote knallen. Het is erg duidelijk dat hij bang is voor alles wat buiten de veilige cirkel is.

Astèria Delft Fringe Festival 2019

Foto door Jurjen Bolsenbroek

Ergens in het bos heeft hij een veilige plek gemaakt voor hun twee. Een wereld waarin ruimte is voor fantasie en dromen. Fantaseren over tegenstellingen. Een wereld waar ruimte is voor Wij. Maar kleine meisjes worden groot en zo ook Astèria. Het is tijd om op avontuur te gaan. De wijde wereld in. Op zoek naar haar echte ouders. Zal ze de cirkel durven te doorbreken? Durft ze op avontuur de wijde wereld in?

Astèria Delft Fringe Festival 2019
Foto door Jurjen Bolsenbroek

Een voorstelling die de theaterwereld voor doven en slechthorenden toegankelijk maakt. Zelf heb ik tijdens mijn HBO opleiding een moduele gebarentaal gevolgd en sommige dingen herkende ik echt nog wel. Fijn is dat ze het meeste heel rustig vertellen en uitbeelden. Zo leer je tijdens de theatervoorstelling ook nog gebaren kennen! Het was eigenlijk jammer dat de voorstelling maar 30 minuten duurde. Hier hadden we nog veel langer van kunnen genieten!

We keken deze voorstelling in het Rietveld theater. Op 5 juni is deze voorstelling weer te zien tijdens het Delft Fringe Festival 2019.

Jehee vertelt: directeur gezocht Delft Fringe Festival 2019

Jehee Vertelt Delft Fringe Festival 2019

De vooraankondiging luidt: Als Kai in de krant leest dat snoepwonder Max Candy een nieuwe directeur zoekt voor zijn snoepfabriek, besluit hij zich aan te melden. Daar wordt hij eerst niet serieus genomen. Alleen maar omdat hij nog een kind is! Maar gelukkig is hij niet alleen…

‘Directeur gezocht!’ is een energieke voorstelling over dromen, chocolade en helpende handjes, heel veel helpende handjes. Dit stoere verhaal, in de stijl van Oliver Twist en Pietje Bell, is gebaseerd op een Duits kinderboek ‘Kai aus der kiste’, geschreven door Wolf Durian.

In eerste instantie dacht ik direct aan het verhaal van Sjakie en de chocoladefabriek. Want Max Candy is ook echt op zoek naar iemand die voor hem een chocoladefabriek wil runnen. Wat overigens in het oorspronkelijke verhaal niet zo is. Het gaat om een sigarenfabriek. Maar dat is niet meer van deze tijd natuurlijk. Wat dan wel weer bijzonder is, is dat wij deze voorstelling in de sigarenfabriek in Delft bezochten. Een goed verstopte plek achter de Brabantse Turfmarkt.

Een kind als directeur

Jehee Vertelt Delft Fringe Festival 2019

Als ik dochterlief vertel waar deze voorstelling over gaat moet ze wel lachen. Een kind kan toch geen directeur zijn mama! Eerlijk is eerlijk het verhaal van Sjakie heb ik nog nooit aan haar verteld, anders had ze vast wel anders gereageerd.

Als de voorstelling start zien we twee mannen op het toneel. Maar dan horen we gebonk waar komt dat dan vandaan? Er zit nog iemand in een doos! De 6 jarige Kai die afkomt op de advertentie van Max Candy.

Max vindt het net als mijn dochter maar gek dat een kind directeur wil worden. Als er dan nog een kandidaat komt besluit hij een wedstrijd te organiseren. Er is veel interactie met het publiek en het publiek is tevens ook een verlenging van het podium. Heel erg leuk gedaan!

Zal Kai winnen en zal hij de nieuwe directeur worden van de chocoladefabriek? Op zondag 9 juni kun je deze voorstelling bekijken! Een ding kan ik wel verklappen.. er hoort natuurlijk ook chocolade bij de voorstelling!

Punten geven tijdens het Delft Fringe Festival 2019

Delft Fringe Festival 2019

Vooraf aan elke voorstelling krijg je een formulier mee waarop je kan stemmen op je favoriete theatergezelschap. Je geeft een score door middel van een scheurtje bij het aantal sterren. Na afloop is er een leuke prijs te winnen voor de winnende theatermakers van het Delft Fringe Festival 2019

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.