Skip to Content

Weekend van de Wetenschap – een educatief uitje

Het is weer tijd voor het jaarlijkse Weekend van de Wetenschap, dit jaar op 2 en 3 oktober. Tijdens deze editie kun je online ontdekkingen doen op het gebied van wetenschap en techniek, maar je kunt ook zelf op bezoek gaan bij verschillende musea en andere organisaties/plekken. Een leuke manier om samen met jouw kinderen de wereld van de wetenschap in te duiken. Er is van alles te doen, in deze blog geef ik een paar tips.

Online de wetenschap ontdekken

Op zaterdag- en de zondagochtend kun je vanuit huis meekijken naar een spectaculaire liveshow vanuit NEMO. Presentator Klaas van Kruistum (van ons favoriete programma Klaas kan Alles) gaat in gesprek met verschillende experts en er worden ook proefjes gedaan in de studio. Wetenschap is natuurlijk heel breed en dat zal je in deze show ook zien. Astronaut André Kuipers komt langs, maar bijvoorbeeld ook Frans de Waal, de bioloog die zich vooral bezig houdt met apen. Naast de acties in de studio, gaan twee reporters het land in om bij verschillende bedrijven hun licht op te steken. Je kunt deze livestream volgen tussen 9.30 en 11.30 via het YouTube kanaal van het Weekend van de Wetenschap en via de Facebook pagina.

Weekend van de Wetenschap 2021
Foto: Weekend van de Wetenschap

Zelf op pad gaan tijdens het Weekend van de Wetenschap

Online kijken is al leuk, maar zelf op pad gaan om nieuwe dingen te ontdekken is nog leuker! Tijdens dit wetenschapsweekend zijn er verschillende musea en organisaties extra open of zijn er bijzondere activiteiten. In IJmuiden mag je speciaal dit weekend een kijkje nemen bij de grootste zeesluis ter wereld, die volgend jaar pas wordt geopend. Maar je kunt bijvoorbeeld ook zelf aan de slag als een echte drone-piloot.

In de regio Amsterdam zijn er veel verschillende activiteiten. Het sciencepark is open, en bij Nemo kun je bijvoorbeeld scheikundige proefjes doen. Er is een activiteit waarin je de wereld van bacteriën gaat ontdekken. En ook musea in de buurt zoals het Teylers museum in Haarlem en Beeld en Geluid in Hilversum doen mee.

In mijn eigen stad Zwolle kun je in de bibliotheek op een simulator ervaren en zien hoe het is om als een vogel te vliegen. Je ligt op de ‘birdly’ en je krijgt een VR bril op. Ik ben heel benieuwd hoe dat is!

Er zijn veel activiteiten, teveel om hier op te noemen. Maar op de website van Weekend van de Wetenschap staan ze allemaal, en kun je ook gemakkelijk op locatie en bijvoorbeeld leeftijd zoeken.

Zelf een steentje bijdragen aan de wetenschap

Naast de online en live ervaringen en proefjes die je kunt doen, kun je tijdens het weekend ook meewerken aan een wetenschappelijk onderzoek. Elk jaar is er namelijk een publieksonderzoek, waarbij iedereen kan helpen. Dit jaar worden er stoepplantjes in kaart gebracht. Ik heb deze term nog niet eerder gehoord, maar het blijkt om de ‘onkruid’ te gaan die ik zeker wel ken van mijn eigen tuintegels. Deze stoepplantjes blijken juist belangrijk te zijn, terwijl ik ze zelf altijd zo snel mogelijk tussen de tegels uit pluk. De platjes koelen de stad en zorgen dat het water sneller wegloopt. En ze zijn belangrijk voor insecten en dieren.

In dit onderzoek worden kinderen (en volwassenen) opgeroepen om deze stoepplantjes te zoeken, zodat in kaart wordt gebracht welke stoepplantjes waar groeien. Daarmee kan ontdekt worden hoe de stad groener gemaakt kan worden. Op deze website kun je invullen welke stoepplantjes erbij jou groeien.

Stoepplantjes
foto: Hortus Botanicus Leiden

Wil je meer weten over het Weekend van de Wetenschap, klik dan hier . En check dan vooral ook even de activiteiten thuis die er op de website staan. Daar staan nog meer interessante video’s, proefjes en games.

lees ook deze blogs:

Footer1
Anouk
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.