Skip to Content

Clementoni Wetenschapslab – een uitgebreide set met 150 leuke proefjes

Wetenschapper worden staat voor menig kind waarschijnlijk niet direct bovenaan het lijstje ‘wat wil je later worden’. Maar misschien komt daar verandering in na het spelen met de uitgebreide set van Clementoni wetenschapslab. Clementoni is een Italiaans speelgoedmerk met een enorme collectie van educatief speelgoed. Wij mochten aan de slag met de scheikundige en natuurkundige proefjes van het wetenschapslab. Gelukkig met hulp van goede instructies. Hoe we het vonden gaan lees je hieronder!

clementoni wetenschapslab

Clementoni wetenschapslab – inhoud van de doos

  • microscoop
  • centrifuge
  • buisjes en pipetjes
  • pincet
  • trechter
  • bekers met deksel
  • filterpapier
  • petrischaal
  • ph indicator
  • gelpreparaat

Het vraagt wat tijd om alles uit te pakken en klaar te zetten. En vooral belangrijk: goed de instructies lezen. Zo moet de microscoop secuur in elkaar gezet worden. Hulp van een volwassene is wel handig, zeker omdat het materiaal best wel kwetsbaar is.

Het bijbehorende boekje met een inleiding, instructies en een beschrijving van de 150 proefjes is erg overzichtelijk en uitgebreid. Het boekje bevat zelfs een interessante beschrijving over de eerste ontdekking van cellen en een uitleg van DNA. En voor de echte geïnteresseerden in de scheikunde vind je in het boekje ook het periodiek systeem van de elementen. Ook leuk dat er een aantal belangrijke scheikundigen worden genoemd, waaronder Marie Curie. Een mooi voorbeeld, en een leuke tip om eens nadere informatie over op te zoeken!

periodiek systeem der elementen

Wat voor proefjes kun je doen?

Met maar liefst 150 proefjes biedt Clementoni Wetenschapslab eindeloos speelplezier. Een kleine greep uit de leuke proefjes: herken plantaardige weefsels, controleer de groei van micro-organismen en stel de aanwezigheid vast van zetmeel in levensmiddelen. Een combinatie dus van biologie, natuurkunde en scheikunde. Heel erg leerzaam en interessant voor kinderen. Met de microscoop bijvoorbeeld kun je de kleinste cellen bekijken van een plant, inkt of zout. Met de centrifuge kun je allerlei vloeistoffen scheiden zoals modder of yoghurt. Voor het uitvoeren van de proefjes zijn er wat extra spullen nodig uit de eigen voorraad zoals zout, citroen, azijn of meel. Ook handig om in huis te hebben is bijvoorbeeld kleurstof. Hiermee kun je leuke proefjes doen naar de oplosbaarheid van stoffen.

Voorbeeldproefje Water tegen Zeep

  1. Giet water op een plastic bord en strooi heel lichte peperkorrels op het oppervlak.
  2. Maak de punt van het roerstaafje nat met vloeibare zeep en raak hiermee het midden van het wateroppervlak aan.

Observeer: de peperkorrels bewegen snel in alle richtingen vanuit het punt waar je het water hebt aangeraakt met de zeep.
Wat gebeurt er: de zeep heeft de binding tussen de deeltjes van de vloeistof verbroken.

testjes

En zo zijn er maar liefst 149 andere leuke proefjes uit te voeren met Clementoni wetenschapslab. Het is onderverdeeld in verschillende thema’s. Bijvoorbeeld het volume van vloeistoffen, de chemie van water, elementen en verbindingen en scheikunde op je bord. Het is een goede les tijdens het spelen dat niet alles in 1 keer lukt, en het kan natuurlijk een keertje tegenvallen. Dat hoort ook bij de wetenschap. En zoals het een echte wetenschapper betaamt, is het goed opruimen en schoonmaken van je spullen erg belangrijk. Dan kun je een volgende keer weer schoon van start. Met de set kun je in ieder geval langere tijd plezier hebben, omdat er zoveel mogelijkheden zijn!

Samenvatting Clementoni wetenschapslab

Pluspunten:

  • Zeer uitgebreide set met volop mogelijkheden voor scheikundige, natuurkundige en biologische experimenten
  • Goede uitleg in het bijbehorende boekje
  • Aandacht voor veiligheid en hygiëne

Minpunten:

  • Kwetsbaar materiaal van de microscoop; voor het echt optimaal ontdekken en gebruiken van een microscoop is een aparte en duurdere set beter.
  • Sommige extra benodigdheden heb je niet standaard in huis (gedemineraliseerd water , natriumcarbonaat of te wel wassoda). Dus dit vraagt wat voorbereiding.

Voor kinderen tussen 8 jaar en 12 jaar is Clementoni wetenschapslab een uitdagende activiteit om mee aan de slag te gaan. Het vraagt best wel wat concentratie, voorzichtigheid en netjes werken. Maar het is vooral heel leuk om allerlei verschillende soorten stoffen nader te onderzoeken. Bijvoorbeeld hoe ze op elkaar reageren, hoe je ze kunt scheiden of wat de zuurtegraad is. Echt een leuke basis voor de scheikunde, natuurkunde en biologielessen op de middelbare school!

Speeltips:

Clementoni wetenschapslab is een leuk idee voor het verlanglijstje van jongens en meiden rond de 10 jaar. Kijk ook eens rond bij MamaScrapelle voor reviews van de interactieve pen of biologische broeikas. Met leuk en educatief speelgoed bied je kinderen een stukje leren door te spelen!

Een leuke tip uit de lijst 100 online activiteiten: laat kinderen een kleine online demonstratie geven van hun proefjes en trucs. Voor geïnteresseerde opa’s en oma’s bijvoorbeeld. Veel speel- en kijkplezier!

clementoni wetenschapslab
Footer4
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.