Een verlanglijst voor 10 jarige jongen – Speelgoed en cadeautips

Het kan best wel lastig zijn om iets leuks te bedenken voor de verlanglijst voor 10 jarige jongen. Omdat er gewoonweg al heel veel is in huis, maar ook omdat de behoefte aan spelen steeds wat afneemt. Daarentegen neemt de behoefte aan meer schermgerichte activiteiten enorm toe. Ook lijken cadeaus steeds minder betaalbaar te worden. Juist voor een stukje ontspanning en ontwikkeling van creativiteit, is het ook op deze leeftijd nog steeds belangrijk dat ze blijven spelen. Het geeft net wat meer rust om met een puzzel of lego bezig te zijn, dan games te spelen bestaande uit schieten, racen of voetballen.

Overigens zijn er ook positieve kanten te ontdekken aan het gamen. Denk aan concentratievermogen, reactiesnelheid en oog-handcoördinatie. Dus een leuke game mag zeker ook op het lijstje.  Maar het is ook belangrijk om deze inspanning wat af te wisselen met activiteiten die wat meer rust geven. En daarnaast ook iets vragen van de eigen inbreng en creativiteit van kinderen. 

Hierbij wat tips voor de Verlanglijst 10 jarige jongen!

1. Leesboeken op de verlanglijst voor 10 jarige jongen

verlanglijst 10 jarige jongen

Thuis een leuk boek lezen is vaak niet het eerste waar de meeste jongens voor kiezen. Maar zeker als je het inbouwt in het dagprogramma, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, dan levert het veel ontspanning op. En ook steeds meer kennis, want er zijn veel leuke informatieve boeken te vinden voor op de verlanglijst voor 10 jarige jongen. Zoals: 

Encyclopedie van de geschiedenis – Een bijzondere blik op het verleden.

Reis terug in de tijd en ga op zoek naar mammoeten, marcheer met Romeinse soldaten en vlieg mee met de gebroeders Wright. Leer alles over het alledaagse leven in middeleeuwse culturen en kom te weten hoe uitvindingen als de drukpers de wereld hebben veranderd.

100 waanzinnige weetjes over wetenschap

Elke dag stellen wetenschappers nieuwe vragen waardoor ze voortdurend nieuwe dingen ontdekken. Zo komen we steeds meer te weten over de aarde, de kosmos, de natuur, het menselijk lichaam, scheikunde, fysica, techniek, enzovoort. In dit boek vind je maar liefst 100 verbazingwekkende feiten die de wetenschap heeft onderzocht en bewezen.

321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt.

Wist je dat:- een giraf z’n oren kan uitlikken?- we al duizenden jaren onze tanden poetsen?- je je hoofd kunt wegen door het in een emmer water te stoppen?- bamboe soms meer dan een meter per dag groeit?- astronauten in een stofzuiger plassen?

Vanaf 10 jaar zijn er ook erg leuke fantasy boekenreeksen, waar kinderen helemaal meegesleept worden in spanning en sensatie. Een aantal favorieten:

W.A.R.P – Eoin Colfer

De onfortuinlijke wees Riley is in de leer bij illusionist Albert Garrick. Die gebruikt zijn bezwerende vaardigheden om woningen van zijn slachtoffers binnen te dringen. Hij dwingt Riley een moord te plegen. Gelukkig hoeft Riley de gruwelijke daad niet te plegen. Het beoogde slachtoffer blijkt namelijk een wetenschapper uit de toekomst, die hoort bij het FBI-progamma W.A.R.P. (Witness Anonymous Relocation Program).

De Grijze Jager – John Flanagan

‘Het toernooi van Gorlan’ is het eerste deel van de serie ‘De Grijze Jager – De vroege jaren’ van John Flanagan. ‘De vroege jaren’ vertelt over de tijd dat Halt en Crowley, de beroemdste Grijze Jagers van het korps, nog jongemannen waren. De vroege jaren van de Grijze Jagers Voordat ze hun sporen verdiend hadden als de beroemdste Grijze Jagers van het land en als onvolprezen leiders van het Jagerkorps, waren de jonge Halt en Crowley al vastbesloten om de wereld te verbeteren. 

Harry Potter – J.K. Rowling

Voor de uitgebreide versie van deze editie kijk je op de site van StoerLeesVoer

Het ministerie van oplossingen – Sanne Rooseboom

Nina is een avontuurlijk meisje van 11 jaar dat niet van stilzitten houdt. Haar vader is postbode en als hij op een dag een brief aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen mee naar huis neemt, schreeuwt die er natuurlijk om gelezen te worden. De brief is van de 9-jarige Ruben die op school gepest wordt door de gemene Sophia en haar vriendinnen. 

Er zijn veel mooie boeken uit de Nederlandse jeugdliteratuur die vanaf de leeftijd van 10 jaar gelezen kunnen worden. Perfect op de verlanglijst voor 10 jarige jongen. Een kleine greep:

Het geheim van de koning – Tonke Dragt

Lampje  – Annet Schaap

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. En over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken.

Briefgeheim – Jan Terlouw

Leuk om te geven is een abonnement op bijvoorbeeld Donald Duck of National Geographic Junior. Iets om wekelijks of maandelijks plezier van te hebben voor langere tijd.

Doeboeken en puzzelboeken. Voor bijvoorbeeld een zomervakantie/autoreis wordt het regelmatig aangeschaft als bezigheidstherapie. Om dan later te verdwijnen in een la. Maar het is wel heel uitdagend en ontspannend om te doen. En voor de wat hooggevoelige kinderen een goede tip voor het slapengaan om piekergedachten los te laten en tot rust te komen!

Kijk hier voor tekenboeken: Kinderen leren tekenen

Kijk hier voor de review van het Young scientist doeboek

2. Spelletjes

spellen voor een tiener

Het spelen van een gezelschapsspel blijft een leuke activiteit voor elke leeftijd. Met z’n tweeën, drieën, of het hele gezin. Goed voor de onderlinge band! Onder voorbehoud van een aantal fanatieke gezinsleden die slecht tegen hun verlies kunnen..

Hoog op de verlanglijst voor 10 jarige jongen en/of goed beoordeeld zijn de volgende spellen:

Hier lees je alles over het coöperatieve spel Antarctica

Lees hier alles over het coöperatieve spel Ogen van de Jungle

Hier vind je review van het rad bordspel

Hier lees je alles over Trice

Lees hier alles over het coöperatieve spel Nisyros

Hier vind je alles over het kaartspel van de Snollebollekes

Escape Room The Game – Jumanji Familie Editie. 

In deze allereerste familie editie (10+) moet je samenwerken om puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019.

Voor de volledige review van een ander escape room spel kijk je hier

Kijk hier voor de smartgames Pirates Crossfire

Minecraft. 

Verzamel bijzondere blokken en bouw indrukwekkende gebouwen in hét Minecraft bordspel van Ravensburger.

Lees hier de volledige review van Minecraft.

Zoektocht naar Eldorado.

Als expeditieleider ga je op zoek naar de mysterieuze gouden stad en win je het spel door als eerste El Dorado te bereiken. Winnaar van speelgoed van het jaar 2020.

Lees hier de uitgebreide review van Ticket to ride

Hier vind je onze verslaving het spel Lynx

Klik hier voor de uitgebreide review van Menara

Hier vind je de review van De Kwakzalvers van Kakelenburg

Lees hier de review van het tekenboek onderwater

Puzzelen op de verlanglijst 10 jarige jongen

verlanglijst 10 jarige jongen puzzels

Een heerlijke ontspannende activiteit voor elke leeftijd is puzzelen. Zeker met korte dagen en donkere avonden is het heerlijk om met elkaar aan tafel te zitten met een leuke puzzel. Voor ouders ook fijn om een andere verslavende activiteit op te pakken in plaats van het scrollen op je telefoon. Favoriet zijn de puzzels van Jan van Haasteren, met grappige onderwerpen en super leuk getekende plaatjes. En de puzzels van Ravensburger zoals de nieuwe escape puzzels.

Escape puzzels

Lees hier de review over de Escape puzzle kids

De speelgoedwinkel 1000st.

Ravensburger Porsche 911R – 3D puzzel

3. Blasters

blasters voor jongens

Een grote aantrekkingskracht blijft uitgaan van de Nerf series. Op elkaar schieten op een verantwoorde manier levert altijd plezier op. Er is heel veel keus qua formaat en prijsklasse. Het gevaar is dat je met meerdere jongens in je gezin ook een heel arsenaal aan wapens in huis hebt. Maar als je zelf zo nu en dan een potje mee kan doen, is dat het zeker waard.  Hou er rekening mee dat je na lange tijd nog pijltjes terugvindt op de gekste plekken.

Lees hier de blog over lasergame voor thuis.

Nerf Blasters

Nerf Ultra One Blaster

Kijk hier voor de uitgebreide review van Track Pro Storm

Andere actieve speelattributen die ook nog in de smaak vallen bij jongens van 10 jaar zijn bijvoorbeeld een dartbord, mini snookertafel of voetbaltafel. Ook leuk om spelende vriendjes bezig te houden!

4. Bouwspeelgoed op de verlanglijst voor 10 jarige jongen

verlanglijst 10 jarige jongen

Vanaf de leeftijd van 10 jaar zijn er veel mogelijkheden voor nieuwe en moeilijkere bouwpakketten van lego. Voor deze sets is meer geduld nodig, maar ze leveren ook meer voldoening op. Ook fijn dat ze er lekker lang mee bezig zijn! Perfect voor op de verlanglijst voor 10 jarige jongen dus.

Lego Mindstorms is een serie waarbij kinderen het bouwen combineren met programmeren. Ze kunnen robots bouwen die kunnen lopen, praten, denken, wat je kinderen ook maar verzinnen. Een leuke en leerzame uitbreiding van het lego-arsenaal.

Lego Technic blijft een favoriete serie met als ultieme droom de Lamborghini (vanaf 18 jaar). Maar voor die tijd zijn er ook veel leuke kleinere pakketten van auto’s en motoren.

Ander bouwspeelgoed voor op de verlanglijst voor 10 jarige jongenn zijn de banen van Gravitrax. Het mooie hiervan is dat na de startersset om meerder uitberieidngen kan vragen op je verlanglijstje. Een kleine selectie hieronder.

Lees hier de review van Gravitrax, over de uitbreidingen en over de challenge!

5. Educatief bouwspeelgoed

experimenteersets voor jongens

Er is veel leuk bouwspeelgoed te vinden waarbij gebruik wordt gemaakt van een stukje technologie. Kinderen worden daarbij steeds meer uitgedaagd en ideaal op de verlanglijst voor 10 jarige jongen. Ze leren bijvoorbeeld over zonne-energie, luchtdruk en hydrauliek. Voor natuur- en scheikundigen in de dop! Van PowerPlus Junior zijn er meerdere zelfbouwpakketten om mee aan de slag te gaan.

Bouwen op zonne-energie. Dat kan met de Educatieve Solar Speelgoed Set Rabbit van PowerPlus Junior is een 14 in 1 zelfbouw pakket waarmee je 14 verschillende modellen kunt bouwen die bewegen op zonne-energie. 

De Educatieve Zoutwater 4WD Monster Car Thunderbird van PowerPlus Junior is een geweldig zelfbouw pakket waarmee je een Monster Car in elkaar kunt zetten die op zoutwater rijdt.

Hydraulisch. Het is een mond vol, maar lekker uitdagend voor 10 jarigen. De Educatieve Hydraulische Robot Arm Octopus van PowerPlus Junior is een zelfbouw pakket waarmee je een Robot Arm kunt bouwen die beweegt op water hydraulische kracht!

Kijk hier voor de review van Mechanica Laboratorium wetenschapsdoos

Clementoni Tornado’s & Cyclonen is een originele wetenschappelijke kit om mee te experimenteren, zoals de kracht van een wervelwind te meten. Dankzij het wervelwindtoestel, dat 40 cm hoog is, met ventilator, elektrische motor en snelheidswisselaar kan men een echte tornado in het klein reproduceren. Met dit uitzonderlijk spel kan men waterkolken produceren en het oog van een orkaan bekijken. 

Maar er is nog veel meer moois te vinden aan experimenteersets.

6. Muzikaal speelgoed op de verlanglijst 10 jarige jongen

verlanglijst 10 jarige jongen

Het ontwikkelen van een eigen muzieksmaak komt steeds meer naar voren als kinderen ouder worden. Grappig om van je kinderen te horen welke nummers zij leuk vinden op de radio of Spotify. Zelf muziek willen luisteren op je kamer, is echt iets wat zich bij kinderen richting de puberteit steeds meer ontwikkelt. Cadeau-tips:

  • Auna 388-BT Bluetooth stereotoren met cassette, radio, cd, mp3 en platenspeler

– Draagbare radio CD speler

– Speakers Lees hier de review over de JBL 5 eco

7. Cultureel cadeau op de verlanglijst voor 10 jarige jongen

Een uitstapje samen met je kind is als cadeau super leuk. Naast dat je iets leerzaams doet, is het altijd fijn om een middagje onverdeelde 1-op-1 aandacht te geven. Deze herinneringen zijn natuurlijk onbetaalbaar. Naarmate jongens ouder worden, is het met een museumbezoek wel een risico dat het te saai kan zijn. Kijk dus vooral naar je kind wat geschikt is om op de verlanglijst voor 10 jarige jongen te zetten.

Voorbeelden van leuke en informatieve musea:

Nemo Science museum Amsterdam kijk hier voor onze ervaring

Museon Den Haag kijk hier voor onze ervaring

Science Center Delft

Naturalis Leiden

8. Buitenspeelgoed op de verlanglijst voor 10 jarige jongen

verlanglijst 10 jarige jongen

Er zijn gelukkig ook nog eindeloos veel mogelijkheden voor actief buitenspeelgoed. Met een stuntstep, skateboard of goede voetbal/goaltjes maak je veel jongens blij. Dus zet maar op de verlanglijst voor 10 jarige jongen!

Geïnspireerd door vele youtubers die hun mooiste freerunkunsten laten zien, kun je jongens zeker ook blij maken met een goede trampoline. Het oefenen van salto’s en backflips kunnen ze lekker lang volhouden. Een leuk cadeau waar je ook als ouder blij mee bent. Want het geeft de nodige ontspanning en frisse lucht als ze lekker buiten bezig zijn.

9. Belevenis op de verlanglijst voor 10 jarige jongen

verlanglijst 10 jarige jongen stoere uitjes

Een goed alternatief om te voorkomen dat je huis overvol raakt, is het geven van een belevenis waarbij je actief bezig bent. Dan mag het wel een beetje stoer zijn natuurlijk. Niet iets wat jaarlijks een cadeau hoeft te zijn, maar de mijlpaal van 10 jaar is wellicht een leuke gelegenheid.

Een groot succes bij onze oudste zoon was een kart experience gekregen als cadeau van opa en oma. Dat je vervolgens serieus gaat uitzoeken op verzoek van je zoon of dit iets is wat je ook als sport wekelijks kunt doen, moet je op de koop toenemen.

Er zijn een aantal leuke zwembaden te vinden met spannende en stoere glijbanen waar je ook de wat oudere jongens heel blij mee kunt maken. De leukste en grootste zijn vaak gelegen op een vakantiepark, maar ze bieden veelal wel dagtickets aan. Toppers onder de zwembaden zijn bijvoorbeeld het Tikibad in Duinrell en het zwembad van Hof van Saksen

Maar denk ook aan activiteiten als paintballen, boogschieten, surfles, abseilen van de Euromast en zo zijn er nog tal van activiteiten die een gave herinnering zijn voor op de verlanglijst voor 10 jarige jongen.

10. Games en entertainment op de verlanglijst voor 10 jarige jongen

gamen voor jongens

Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open wanneer je zoon het gamen heeft ontdekt. Ook een van de meest uitdagende opvoedtaken waarin je je als ouder gaat begeven. Want je wilt liever geen 18-jarige kweken die tot diep in de nacht aan zijn scherm geplakt zit. Maar er is zoveel leuks! Er is ontzettend veel variatie in consoles en games. Het is raadzaam om daarbij de PEGI-leeftijd een beetje in het achterhoofd te houden. Dit zegt iets over de geschiktheid van een game voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Een kleine greep op basis van de wensen en mogelijkheden voor op de verlanglijst voor 10 jarige jongen:

F1 2020 (Playstation / XBOX).

Fifa 2021 (Playstation / XBOX/Switch)

Gran Turismo (Playstation)

Animal Crossing (Nintendo switch)

Pokemon Shield (Nintendo Switch)

Een bijbehorende stoere gaming headset is ook een leuk cadeau. Er zijn vele soorten en prijsklassen, maar het voldoet al gauw voor de beginnende gamer.

Mobiele telefoon op de verlanglijst voor 10 jarige jongen

De leeftijd van 10 jaar kan een moment zijn om te beginnen met het gebruik van een mobieltje. Niet voor iedereen natuurlijk, en het kan er ook van afhangen in welke groep je kind zit op school. Maar het wordt in ieder geval een gespreksonderwerp. Je kind zal er nieuwsgierig naar worden en met een beetje pech dagelijks om zeuren. Een goede tweedehands met een eigen simkaart en een leuk hoesje is een goed begin.

Zelf kunnen bellen, whatsappen, filmpjes maken en muziek luisteren is natuurlijk iets waar kinderen op een gegeven moment wel aan toe zijn. En waar ze ook plezier uit halen. Grappige filmpjes sturen aan opa of je vriendjes is ook goed voor het contact moet je maar denken. Met daarbij wel weer de schone taak als ouder om te sturen, begrenzen en leren hoe je ermee om moet gaan.

11. Geld altijd goed op de verlanglijst voor 10 jarige jongen

geld vouwen

Voor een tienjarige wordt geld steeds belangrijker. Ze verdiepen zich steeds meer in de waarde van allerlei spullen en zijn zich meer bewust van de tijd die nodig is om iets bij elkaar te sparen. Het is goed om met je kind te kijken naar wat ze heel graag willen hebben en waar ze zelf voor kunnen sparen. Een leuke bijdrage met je verjaardag geeft dan een aardig zetje in de goede richting.
Lees hier de blog over geld vouwen

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips voor de verlanglijst voor 10 jarige jongen.

Pin jij deze foto op Pinterest?

verlanglijst 10 jarige jongen

Op zoek naar meer verlanglijstjes?

Op zoek naar meer verlanglijstjes?

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.