Skip to Content

De dierenquiz – een leerzaam en leuk spel

Dierenliefhebbers opgelet! Voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar is er deze leuke dierenquiz. Een spel bestaande uit maar liefst 100 quizkaartjes met vragen over dieren in alle soorten en maten. In zeven categorieën, van de savanne tot het bos. Wie scoort de meeste punten en is een echte dierenkenner?

De dierenquiz

Test je kennis met de Dierenquiz

Wie weet wat voor soort dier een gnoe is? Of hoeveel bijen er ongeveer in een bijenkorf zitten? Deze en nog heel veel meer interessante vragen vind je in de Dierenquiz. Een compact spel in een leuk klein doosje om je kennis over dieren te testen.

Inhoud van de doos

In het doosje vind je vragen in de volgende 7 categorieën:

  • Op de savanne
  • In het bos
  • In het water
  • Op de boerderij
  • In de bergen
  • Op de noord- en zuidpool
  • In de woestijn

In het doosje van de Dierenquiz zit een overzichtelijke systeem met tabbladen. Dus je kunt heel makkelijk de kaartjes eruit pakken die je nodig hebt. Ook zit er een klein boekje in de doos. Met de spelregels en alle antwoorden op de vragen.

Het leuke van dit spel is dat het ook heel leerzaam is. Want er staat bij alle antwoorden wat extra informatie en uitleg. Op de vraag over de bijen lezen we bijvoorbeeld dat er gemiddeld 20.000 tot 50.000 bijen in een korf zitten. Maar we lezen ook dat de koningin als enige de rol heeft om eitjes te leggen. En de werkbijen onderhouden het nest, zorgen voor de eitjes, maken honing en brengen de koninginnegelei.

Van alle dieren staat ook genoemd hoe groot en zwaar ze zijn, waar ze voorkomen en wat ze eten. Dus al met al veel leuke weetjes in dit kleine boekje!

Hoe speel je de Dierenquiz?

Je kunt het spel heel simpel spelen met een spelleider en een aantal spelers, die dan strijden om wie de meeste vragen goed beantwoordt. Maar er is ook een leuke variant die in het boekje staat uitgelegd. De spelers nemen allemaal 7 kaartjes, uit elke categorie 1. Als je aan de beurt bent, pak je 1 van je kaartjes en kijk je snel of het een solo of snelle vraag is.

Bij de snelle vraag mogen je medespelers meedoen. De solo vraag mag je zelf beantwoorden. In het boekje wordt bekeken wat het juiste antwoord is op de vraag. Als de vraag goed beantwoord is, wordt het kaartje apart gelegd. Maar bij een fout antwoord, moet degene die aan de beurt was een nieuw kaartje uit dezelfde categorie uit de doos pakken. De bedoeling is om zo snel mogelijk al je kaartjes weg te spelen en dan ben je de winnaar van de Dierenquiz.

Leerzaam vermaak

Een leuk en leerzaam spel, met een tijdsduur van ongeveer 15 minuten. En dat is eigenlijk altijd ideaal, om bijvoorbeeld even na het eten te doen. Geen grote doos of een groot speelbord om klaar te zetten. Maar een compact spel met echt wel interessante weetjes, ook voor volwassenen! En het varieert van makkelijk tot moeilijk.

Raad van wie de slagtanden zijn, of op welk continent een bepaald dier voorkomt. Met open vragen en meerkeuze vragen. Dus je kunt altijd een gokje wagen als je het niet zeker weet! En het is in ieder geval een mooie manier om kinderen iets bij te brengen over de dierenwereld en het belang van dierenbescherming.

Waardoor is de ijsbeer vandaag de dag een bedreigde diersoort?

1 Door het gat in de ozonlaag

2 Door de opwarming van de aarde

3 Door stroperij

Antwoord: door de opwarming van de aarde wordt het pakijs op de Noordpool steeds kleiner en verdwijnt de leefomgeving van de ijsbeer. Om ervoor te zorgen dat deze diersoort niet verdwijnt, denken wetenschappers dat het een goed idee is om ijsberen naar de Zuidpool te verhuizen. Dat is geen bevroren zee, maar een bevroren continent!

De Dierenquiz
  • De Dierenquiz is een leuk cadeau-idee voor de echte dierenvrienden rond 10 jaar.

Specificaties De Dierenquiz

Samenstelling: Isabelle Jeuge-Maynart | Illustraties: Olivier Poli | Oorspronkelijke titel: Le Quiz des Animaux | Vertaling: Els Peeters | Standaard uitgeverij | Leeftijd 8 – 12 jaar | Speelduur 15 minuten | Aantal spelers: 2 tot 5 | Meer informatie vind je hier

Footer4 nieuw
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.