Skip to Content

GraviTrax Review een knikkerbaan met uitbreidingen van Ravensburger

Afgelopen herfst nam een vriend van mij, een verrassing mee voor de kids. Kai van 5 jaar en Evy van 9 jaar konden niet wachten om te kijken wat er mee was gekomen. Een knikkerbaan! Maar wel een hele bijzondere. Het is het nieuwe spel GraviTrax® van Ravensburger. Genomineerd voor speelgoed van het jaar 2018! Een GraviTrax review met de ervaring van een 5 en 9 jarige! En nu ook met de nieuwe GraviTrax uitbreiding. Gravitrax was voor Speelgoed van het jaar 2022 weer genomineerd met Gravitrax Power!

GraviTrax Review

GraviTrax Review
GraviTrax Review

De GraviTrax® kogelbaan-systeem is een knikkerbaan dat is zeker. Maar wel eerst even kijken hoe het werkt, voordat je een eigen baan mag maken. De doos voelt zwaar aan en bevat een scala aan bouwblokjes en balletjes. Vooral de rails valt bij de jongste in de smaak.

Flink wat zakjes opengemaakt en vervolgens de handleiding er bij gepakt. Het is een flink document en het kost dan ook best wat tijd voor je kan beginnen.

De inhoud van de doos GraviTrax

GraviTrax Review
Ravensburger GraviTrax

Er zijn twee bouwinstructie boekjes bijgeleverd. Daarbij zitten opdrachten voor de gevorderden en een basishandleiding waar je leert wat de verschillende mogelijkheden zijn. Dat vormt dan ook het startpunt voor de ontdekkingstocht en deze GraviTrax review.

Verder zitten in de grote vierkante doos:

  • 4 grondplaten die je aan elkaar kunt bevestigen
  • Hoogteblokjes, grijs en zwart om hoogte te creeëren voor beweging.
  • 2 transparante etages voor nog meer hoogte
  • Rails om de knikkers te vervoeren van het ene naar het andere element.
  • Witte en groene elementen om de knikkerbaan te bouwen en waar je special effects kan toevoegen als een wervel, kanon, vrije val of splash.
  • 3 grijze en 3 gekleurde knikkers

GraviTrax knikkerbaan bouwen

Ravensburger GraviTax
Ravensburger GraviTax

Papa mag niet meer helpen en Evy neemt de leiding over. Even kijken wat ik nodig heb en Kai mag de blokjes aangeven. Goed uitmeten en passen en ja hoor, in 1 keer op de juiste plek. Nog een toren er bij en dan mag Kai eindelijk een rails plaatsen, wel goed opletten dat de juiste kant boven staat, anders kan het balletje er natuurlijk niet overheen rollen! Na even verder te bouwen is baan 1 klaar. Balletje op het startpunt en indrukken maar! Daar roetsjt de bal over de baan naar het eindpunt!

Ravensburger GraviTax

Baan voor baan wordt gebouwd en bij de derde baan komt er een bijzonder bouwblok aan bod. Een magnetisch kanon! Dat klinkt niet alleen gaaf, dat schiet ook echt een kogeltje heel hard weg. Zo hard dat de voorbeeldbaan het balletje niet goed kan houden, het schiet uit de bocht! Nog maar een keertje proberen, ja nu werkt het wel, gelukkig maar.

Inmiddels zijn we een uur verder en worden de kogelbanen steeds groter en complexer, maar van opgeven wil Evy niet weten. Een wissel hier, een splash daar, de balletjes vliegen over de baan en zelfs met een verdieping er op. Eindelijk mag Kai een eigen baan gaan maken want het heeft voor hem nu toch echt wel lang genoeg geduurd om de regeltjes te volgen ?

De baan is eerst nog plat maar na wat hints van papa ontstaat er een heel bijzondere eigen gemaakte GraviTrax® kogelbaan waar het balletje overheen rolt en schiet!

Ravensburger GraviTax

Gravitrax review van de App

GraviTax Review

De volgende dag wordt er nog uren verder gebouwd aan eigen banen en blijft er ook nog voldoende uitdaging over in de allermoeilijkste voorbeeld banen. En dan zijn we nog niet eens toegekomen aan de GraviTrax App waarmee je de baan kan zien vanuit het oogpunt van de bal! Deze App kun je gratis downloaden. Het begin van nog veel meer speelplezier! Voor €49,99 euro krijg je een zeer uitgebreid basispakket met 120 onderdelen waarmee je echt heel bijzondere constructies kan maken. En ben je een grote fan dan kun je ook nog allemaal uitbreidingen kopen. Er zitten verschillende moeilijkheidsniveaus bij waardoor er voldoende uitdaging is voor verschillende leeftijden.

Nieuwe constructies bedenken met de GraviTrax uitbreiding

Het bouwen van een GraviTrax® kogelbaan naar eigen ontwerp is een hele uitdaging waarbij creativiteit en ruimtelijk inzicht spelenderwijs worden getraind. Zelfs ouders vinden het stiekem leuk om zich er mee te bemoeien. met de nieuwe GraviTrax uitbreiding wordt het alleen maar meer feest! Creëer bochten, bruggen en hoogteverschillen en laat kogels naar beneden vallen.

Breng je kogels terug naar boven met de lifter en gebruik de scoop die je kogel net dat extra duwtje geeft. Of laat je kogels in de tunnels verdwijnen voor een heus verrassingseffect. Met de trampoline laat je je kogels op indrukwekkende wijze over de baan stuiteren. Eén ding is zeker. Je zult telkens weer nieuwe constructies bedenken, uitproberen én werkend krijgen. Verder bouwen geldt in dit geval dus voor nog meer ontdekken!

Had je wat aan deze Gravitrax review en vond je het filmpje op YouTube leuk geef het dan een duimpje!

Lees ook deze blogs:

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.