Op een hete vakantiedag kregen we een mooi pakketje binnen met daarin maar liefst 4 GraviTrax uitbreiding sets! Met het GraviTrax® kogelbaan-systeem van Ravensburger kun je je eigen kogelbaanwereld bouwen door creatief gebruik te maken van de wetten van de zwaartekracht. Gebruik de diverse bouwelementen om een parcours vol actie te maken en de kogels met behulp van magnetisme, kinetica en zwaartekracht naar de finish te brengen. Het warme weer was het perfecte moment om eens te kijken wat er voor nieuwe mogelijkheden waren om de GraviTrax baan nog gaver te maken. Gravitrax was voor Speelgoed van het jaar 2022 genomineerd met Gravitrax Power!
Welke uitbreiding sets zijn er voor GraviTrax
De volgende uitbreidingen komen aan bod in deze review:
- Trampoline
- Tunnels
- Scoop
- Lift
Belangrijk is dat je voor het spelen met de uitbreidingen heb je het basispakket van GraviTrax nodig.
GraviTrax trampoline
Samen met mijn dochter Evy van bijna 10 en zoontje Kai van 6 gingen we op zoek naar hoe de verschillende uitbreidingen werken. Als eerste was de GraviTrax uitbreiding trampoline aan de beurt. Zoals de naam al aangeeft bestaat deze uitbreiding uit een trampoline, of beter nog 2 trampolines en een tweetal onderzet stukjes om de richting van het stuiteren te beïnvloeden. Om er voor te zorgen dat de test goed werkt pakte mijn dochter de handleiding er bij en begon te bouwen aan de voorbeeld baan.
Na een paar minuten was de baan af en kwam de tijd om te testen. Bij de eerste paar keer wilde het balletje niet hoog genoeg stuiteren. Wat bleek is dat de snelheid waarmee het balletje rolt, voordat deze op de trampoline komt, van groot belang is voor hoe hoog deze doorstuitert. En ja hoor bij de juiste snelheid …. springt de bal omhoog en gaat deze door naar het eindpunt. Bij baan twee wordt de richting van de bal gestuurd door een extra onderzet stukje te plaatsen en stuitert de bal flink verder over beide trampolines om met het magneet kanon naar het eindstuk geschoten te worden. Wow!
GraviTrax uitbreiding tunnels
Voor het testen van de GraviTrax uitbreiding tunnels was er een heleboel meer om uit te pakken. Deze uitbreiding bestaat uit verschillende tunnels, koppel bochten en rails, evenals twee extra basisplaten. Als eerste zet Evy alle tunnels en koppel bochten in elkaar. Voorbeeld baan in elkaar zetten en testen maar, zou je denken. Bij het testen blijft de bal echter steken in een van de tunnels. Na een tip van mama zet Evy nog wat meer kracht op de stukjes en met een klik zit de tunnel beter vast. Nu gaat de bal wel door de tunnel, joepie!
Bij de tweede baan wordt ook de nieuwe rails gebruikt. De eerste bal gaat over de nieuwe rails en valt naar beneden, wordt opgevangen en roetsjt naar het eindpunt. De tweede bal gaat door een korte tunnel en komt zo ook bij het eindpunt. Gelukt!
GraviTrax uitbreiding scoop
De derde GraviTrax uitbreiding is de scoop, een soort schep die de bal naar een hoger niveau brengt. Dit lijkt een beetje op een katapult maar werkt toch wat anders. Deze uitbreiding bestaat uitsluitend uit de scoop zelf. Ook hierbij heeft Evy heel netjes de handleiding gevolgd en de eerste baan gemaakt. Al bij de eerste keer uitproberen werkte het zoals bedoeld, geweldig!
Bij de tweede baan lijkt het net of de bal niet goed door kan gaan, toch maar eens proberen. De bal maakt de eerste bocht naar de scoop toe en wordt omhoog gebracht en schiet vanzelf door over dezelfde baan waar deze eerst als overheen ging. Een splitsing zorgt er voor dat de bal nu wel naar het eindpunt gaat. Gaaf!
GraviTrax uitbreiding lift
Als laatste GraviTrax uitbreiding is de lift aan de beurt. Deze uitbreiding vergt de nodige voorbereiding om te kunnen gebruiken en bestaat naast de lift uit een groot aantal balletjes, ophoogstukken en een doorschijnend niveau plateau. Met de stukjes uit het basispakket wordt de eerste baan gemaakt.
Bij het testen begin je met het klikken op een knopje bij de lift steken. Het balletje gaat over de baan en komt onderaan weer bij de lift. Nu kan je weer op het knopje drukken om bovenaan een balletje op het hogere niveau weer door te laten gaan. De baan is op deze manier een oneindige loop. Grappig! De tweede voorbeeld baan volgt hetzelfde idee alleen wordt hierbij gestart met het normale start stuk van GraviTrax.
Eigen baan bouwen GraviTrax uitbreiding sets
Na al deze verplichte nummers met proberen en proberen is Kai allang afgehaakt. De adviesleeftijd van 8 jaar blijkt goed te kloppen. Er is een behoorlijke hoeveelheid aandacht en geduld nodig om de banen in elkaar te zetten en te testen. Nu is de tijd aangekomen om het leukste te doen, zelf een GraviTrax baan bouwen! En niet zomaar een baan, een baan met alle uitbreidingen tot nu toe!
De bal gaat van start, neemt een bocht en komt bij de lift aan. De bal stort van de lift op de trampoline en vervolgt zijn weg door de tunnel. Met een machtige schep wordt de bal op een hoger niveau gebracht en gaat door een stelsel van tunnels om bij het magneet kanon uit te komen. Deze schiet de bal door de tunnel naar het eindpunt.
Wat een gave baan heeft Evy zelf gemaakt! Daarmee zijn we ook gekomen bij het einde van deze blog over de GraviTrax uitbreiding sets. Bedankt voor het lezen en veel GraviTrax plezier en wie weet, tot de volgende keer.